UFC

Produkcijski spektakl, sjajne borbe, zvijezde na svakom koraku i ‘Dolazak Hrvata‘: Bili smo na UFC-u u Parizu

Bruce Buffer najavljuje glavnu borbu večeri

 Julien Brondani/Imago Sportfotodienst/Profimedia
Kulisa Accor Arene bila je veličanstvena, gotovo nadrealna, a nezaboravnom doživljaju doprinijela je i nogometna atmosfera u dvorani

Aux armes, citoyens... formez vos batailons. Marchons, marchons! Qu‘u sang impur... abreuve nos sillons! Stihovi Marseljeze gromoglasno su odzvanjali pariškom Accor Arenom, a Benoit Saint-Denis, bivši pripadnik specijalnih postrojbi francuske vojske, marširao je prema oktogonu. Uz dijametralno suprotne, razigrane, brazilske ritmove, u kavezu mu se potom pridružio njegov protivnik Renato Moicano, a potpunu ekstazu krcatih tribina izazvao je čuveni poklič legendarnog najavljivača Brucea Buffera: "It‘s time!". Vrijeme je bilo za glavnu borbu večeri UFC Fight Night priredbe u "gradu svjetlosti", a čitavom spektaklu najprestižnije svjetske MMA organizacije - svjedočili smo uživo!

Šok domaćina

Heroj francuske nacije, suprotno očekivanjima bookmakera i domaćih navijača, iz "main eventa" je, na kraju, izišao poražen, i to nakon što mu je "Money Moicano" tijekom prve dvije runde nanio toliko štetu da je UFC-ov liječnik bio prisiljen zaustaviti borbu uoči početka treće dionice. Zaglušujući zvižduci razočarane publike prolamali su se arenom, no odluka je bila potpuno opravdana, s obzirom na to da "God of War", zbog zadobivenih oteklina oko očiju, nije bio u stanju točno odgovoriti na pitanje koliko mu prstiju liječnik pokazuje tijekom provjere njegova vida.

image

Benoit Saint Denis i UFC-ov liječnik

Julien Brondani/Imago Sportfotodienst/Profimedia

- Saint Denis je izgubio? Ma nemoguće! Jeste li sigurni u to? - šokiran je bio taksist koji nas je nakon završetka priredbe, u sitnim noćnim satima, vozio prema hotelu u Saint Mauriceu, jugoistočnom predgrađu Pariza.

Nakon što je simpatičnom Dilaxionu objasnio kako je Moicano taktički nadmudrio nekadašnjeg vojnika i izvojevao pobjedu na uzavrelom gostujućem terenu, ali i porazgovarao s njim o nadolazećem okršaju Stipe Miočića i Jona Jonesa, odnosno o nogometnim kvalitetama Luke Modrića i Alena Bokšića, potpisnik ovih redaka zavalio se u zadnje sjedište i ugodnu vožnju, pored mjesečevim zrakama obasjane Seine, iskoristio za zbrajanje dojmova i evociranje uspomena s najvećeg i najglamuroznijeg sportskog događaja kojem je dosad prisustvovao.

UFC-ova akreditacija

Cijela priča zakotrljala se početkom rujna, kada se u našem elektroničkom pretincu pojavila poruka UFC-ova odjela za odnose s javnošću, a u čijem je zaglavlju velikim tiskanim slovima pisalo: "Vaša akreditacija je odobrena". Uslijedile su potom sve nužne aktivnosti povezane s prijevozom i smještajem, te smo prošlog utorka sletjeli u zračnu luku Paris Beauvais, a već sljedećeg jutra pohodili medijsku konferenciju u Pullman Paris Centre Bercyju, hotelu u kojem su bili smješteni borci, ali i cjelokupna UFC-ova mašinerija.

- Ahaa, vi ste novinar iz Hrvatske. Samo trenutak, da zabilježim da ste stigli, pa možete popiti kavu ili čaj, i krenuti prema Margaux Meeting Roomu - obratila se autoru ovog teksta ljubazna PR službenica, stavila kvačicu kraj njegova imena na popisu akreditiranih novinara, pa mu oko zapešća prikopčala narukvicu/propusnicu, i tako omogućila prolaz kroz kordon zaštitara - od kojih je svaki izgledao kao legitimni kandidat za nastup u UFC-ovoj teškoj kategoriji.

image

Renato Moicano na medijskoj konferenciji

Robert Krnjić

Ušli smo potom u dvoranu ispunjenu kamerama, fotoaparatima i mikrofonima, te s novinarima ESPN-a, MMA Junkieja, RMC Sport Combata, ali i ostalih ponajvećih američkih i francuskih borilačkih medija, prisustvovali konferenciji i postavljali pitanja predvodnicima priredbe, kao što su uvodno spomenuti Saint Denis i Moicano, odnosno Nassourdine Imavov i Brendan Allen. Presica je bila besprijekorno organizirana, čitava vojska UFC-ovih djelatnika radila je na tome da sve prođe glatko, a o tome kakav smo tretman kao novinari uživali, među ostalim, zorno oslikava i prizor s pauze za ručak, kada su nas u predvorju dočekala dva stola ispunjena vrhunskim francuskim gastronomskim delicijama. UFC i "fine dining", kažete? Ma, može!

Borilačka Liga prvaka

Petak je, pak, bio rezerviran za vaganje, najprije ono jutarnje, službeno, a onda popodnevno - ceremonijalno - koje uključuje sučeljavanja boraca i "show" za publiku. Sat vremena nakon službene vage, u predvorju hotela Pullman Centre Bercy našli smo se s čovjekom zbog kojeg i jesmo "potegnuli" do Pariza - Ivanom Erslanom - najboljim hrvatskim poluteškašem, pred kojim je bio debi u najprestižnijoj MMA promociji na planetu.

Hotelski lobi podsjećao je na set kakvog visokobudžetnog akcijskog filma, s obzirom na to da su oko nas koračali predvodnici pariškog "eventa", dok je legendarni prvak UFC-ova veltera Robbie Lawler kratio vrijeme sjedeći u fotelji pored recepcije, bivši izazivač za titulu poluteške kategorije Anthony Smith razgovarao na mobitel, a u prolazu je osvanula i prepoznatljiva "fudbalerka" Diega Lopesa, aktualnog hit-borca perolake divizije. Nakon što je izašao iz lifta, Erslan se laganim korakom uputio prema nama, a njegov "walk in" među UFC-ovom elitom preplavio nas je ponosom - kako je dobro imati svog predstavnika u borilačkoj Ligi prvaka!

image

Ivan Erslan

Robert Krnjić

- KSW me dobro pripremio za ovo, sve je relativno slično, ali ovdje je ipak uključeno više ljudi, ima više događanja, i mnoge su stvari bolje organizirane - rekao nam je 32-godišnji Obrovčanin pa dodao: - Lijepo je biti dijelom UFC-ova rostera, dugo godina sam to htio, a sada i ostvario. Viđam borce koje sam nekada gledao na televiziji, svi su ovdje, lijepo je znati da si dio tog biranog društva, doista mi to imponira, i sretan sam zbog toga.

Spektakl iz prve ruke

Ivana smo ponovno vidjeli u predvečernjem terminu, tijekom ceremonijalnog vaganja u Accor Areni, odnosno tijekom sučeljavanja boraca pred razgaljenom publikom, koje predstavlja UFC-ovu "sportstainment" dimenziju (kombinaciju sporta i zabave) "par excellence". Bila je to sjajna uvertira za samu priredbu, svojevrsni "show" prije "showa", a u uvodnom dijelu programa sudjelovale su i UFC-ove zvijezde, kao što su teškaš Cyril Gane i poluteškaš Volkan Oezdemir, kojima su gledatelji imali priliku postavljati pitanja, dok je samo medijsko vaganje vodio nekadašnji prvak srednje divizije, a danas komentator i analitičar Michael Bisping.

Subota je donijela vrhunac cijele priče, "grande finale", odnosno - dan borbe! Već na putu prema Accor Areni uočili smo rijeke MMA fanova koje se slijevaju prema Boulevard de Bercyju, a pred dvoranom su nas dočekale jake snage osiguranja, brojni kamioni nakrcani najmodernijom produkcijskom opremom, ali i - veliko iznenađenje!

image

Urednik Fight Sitea Robert Krnjić na UFC Fight Night priredbi u Parizu

Privatna arhiva

Nakon strogih sigurnosnih provjera i prijave na ulazu za medije, naime, potpisniku ovih redaka uručena je akreditacija za medijski centar, ali i personalizirana kuverta u kojoj se nalazila ulaznica za priredbu. UFC-ova je praksa posljednjih godina da novinarima na dobrom dijelu priredbi omogući pristup isključivo medijskom centru, odakle gledaju priredbu preko televizijskih zaslona, pišu izvještaje i dočekuju pobjednike borbi na konferencijama, što znači da ni u jednom trenutku zapravo osobno ne kroče u samu dvoranu. Mi smo, međutim, imali taj privilegij da UFC-ovu priredbu u francuskoj prijestolnici gledamo uživo, s lica mjesta.

- Slobodni ste neograničeno se kretati između svojih sjedala na tribini i medijskog centra, uživajte! - bile su posljednje riječi UFC-ova službenika koji nas je dopratio do dvorane, a nakon čega je "show" za nas i službeno mogao početi.

Veličanstvena kulisa

U rasprodanoj Accor Areni sjedilo je 15.449 posjetitelja, uključujući brojne borilačke zvijezde kao što su ranije spomenuti Lawler, Gane i Oezdemir, odnosno novi UFC-ov prvak bantam divizije Merab Dvališvili, koji su "event" pratile iz VIP prstena uz sami oktogon. S obzirom na navijačku kulturu francuske publike, ulazak svakog domaćeg borca u kavez, kao i sami mečevi, bili su popraćeni frenetičnim hukom i seizmološkim procesima s tribina, a što je rezultiralo fantastičnom, praktično nogometnom, atmosferom u dvorani.

Kad je, nadalje, o samoj centralnoj kulisi riječ, ona je bio veličanstvena, gotovo nadrealna. Organizacijsko-produkcijski aspekt, najave i ulasci boraca, osvjetljenje, audiovizualni efekti, sve je bilo na najvišoj mogućoj razini, a ključan začin dodali su sami borci, isporučivši 14 uzbudljivih mečeva (osam u preliminarnom i šest u glavnom dijelu), u kojima se našlo dovoljno akcije, poteza, preokreta i završnica za namirenje i najistančanijih nepca borilačkih fanova.

image

Cyril Gane

Federico Pestellini/Panoramic/Bestimage/Profimedia

Iz naše perspektive, najznačajniji trenutak bio je Erslanov debi. Hrvatski je udarač u kavez ušao uz stihove pjesme "Dolazak Hrvata" Marka Perkovića Thompsona, a potom odradio tri runde "rata" s Ionom Cutelabom, i bio nadomak pobjede u svojem premijernom nastupu pod UFC-ovim svjetlima, no ona je, na kraju, ipak otišla na stranu 30-godišnjeg Moldavca (podijeljena sudačka odluka). Unatoč tom i takvom ishodu, bio je zaista neprocjenjiv osjećaj uživo gledati hrvatskog borca kako se lavovski bori s prekaljenim UFC-ovim veteranom u vrlo dinamičnom meču. Bilo je, dakle, vrlo lijepo prošle subote biti Hrvat u Bercyju.

Nakon Erslanova i Cutelabina okršaja, kojim je završen uvodni dio priredbe, uslijedili su mečevi "main carda", a u kojima smo svjedočili nokautima Farésa Ziama (protiv Matta Frevole), Morgana Charrierea (protiv Gabriela Mirande) i Bryana Battlea (protiv Kevina Jousseta), odnosno pobjedi Williama Gomisa (podijeljenom sudačkom odlukom) nad Joandersonom Britom.

Milijunska zarada

U sunaslovnoj borbi Nassourdine Imavov je, nakon izgubljene prve runde, "odškolovao" Brendana Allena, i jednoglasnom sudačkom odlukom došao na korak do meča za naslov srednje kategorije, dok je Moicano, kao što je uvodno rečeno, utišao arenu u Bercyju i ukrao "show", doslovno prebivši Saint Denisa. Osebujni Brazilac je nakon završetka borbe režirao i najluđi trenutak cijele priredbe, uputivši u svojem pobjedničkom govoru žestoke kritike na račun francuske revolucije, globalista, aktualne francuske vlasti i Emmanuela Macrona.

image

Nassourdine Imavov na medijskoj konferenciji

Robert Krnjić

Imavov i Moicano nedugo su se potom spustili među novinarsku svitu u "press room" te odgovarali na brojna pitanja, no prije njih, mikrofon je uzeo Dave Shaw, UFC-ov potpredsjednik za međunarodne operacije i sadržaj, koji je okupljenima otkrio kako je od prodanih ulaznica za parišku Fight night priredbu zarađeno četiri milijuna dolara. Malo smo se, nakon "post-fight" konferencije, još "minglali" među novinarima, borcima i trenerima, a onda i uputili prema hotelu, s obzirom na to da su već bili sitni sati, a sljedećeg nas je dana čekao let prema Zagrebu.

- Navijat ću za to da Dinamo uzme što više bodova u Ligi prvaka, ali onda i vi morate navijati za to da Marseille osvoji francusko prvenstvo ove godine - poručio nam je Dilaxion, uz širok osmijeh i čvrsti stisak ruke, nakon našeg izlaska iz taksija. Koračajući, opijeno svim pariškim doživljajima i iskustvima, prema ulazu hotela u Saint Mauriceu, naša je završna misao bila: "Au revoir, Pariz i UFC - do sljedećeg puta".

Linker
06. listopad 2024 13:58