UFC

Revolucija u UFC-ovoj anti-doping politici: Neke nedozvoljene supstance se od sada toleriraju!

Jon Jones
 screenshot/Youtube
Dogodila se velika promjena u USADA-inim anti-doping pravilima koja se tiču UFC boraca i natjecanja u elitnoj svjetskoj MMA promociji. Ponukani ogromnim brojem boraca koji u posljednje vrijeme padaju na doping testovima, UFC je odlučio olabaviti pravila.

Razlog su sve sofisticiranije metode testiranja koje otkrivaju i najmanje tragove, odnosno metabolite zabranjenih stupstanci. Često se događalo da su borci zapravo žrtve kontaminacije svoje prehrambene suplementacije. Nekada su uspjeli dokazati svoju nevinost, češće nisu imali sredstva za skupe procese. UFC je sada odlučio postaviti određene granice za pojedinačne supstance. Očito je da su se vodili dosadašnjoj praksom i iskustvom. Tek kada u tijelu borca količina pronađene zabranjene supstance pređe određenu brojku, USADA će smatrati da je prekršio anti-doping pravila.

Trenutačno je određena granica za osam supstanci. Ukoliko borac u svom tijelu ima količinu manju od propisane, proći će daljnja testiranja, ali neće biti sankcija.

• Clomiphene: 0.1 ng/mL1

• Dehydrochloromethyltestosterone (DHCMT) long-term metabolite (M3): 0.1 ng/mL

• Hydrochlorothiazide (HCTZ) and metabolites, Torsemide: 20 ng/mL (Out-of-Competition only)

• Selective Androgen Receptor Modulators (SARMs): 0.1 ng/mL2

• GW-1516 (GW-501516) metabolites: 0.1 ng/mL

• Epitrenbolone (Trenbolone metabolite): 0.2 ng/mL

• Zeranol: 1 ng/mL

• Zilpaterol: 1 ng/mL

Došlo je također i do promjene vezane uz korištenje infuzije. Ona je i dalje zabranjene, no sada mogu postojati iznimke ukoliko borac ima pisanu potvrdu liječnika da mu je infuzija zaprvo potrebna. Cilj je prema USADA-i pružiti najbolju medicinsku pomoći onima koji su potrebiti, a spriječiti zlouporabu.

Američki portali se nakon ovih promjena pitaju što će se dogoditi sa svim onim sportašima koji su u prethodnom periodu suspendirani jer još uvijek nisu bila ova pravila na snazi. UFC je promjenama praktički priznao velike propuste koje sada pokušava ispraviti. No, neosporna je činjenica da je velik broj boraca oštećen u prošlosti i da su bili žrtve nedorasle borbe protiv dopinga. Nisu samo borci žrtve, UFC je sljedeći vlastita pravila koja sada mjenja sebi uzrokovao milijune dolara štete u prošlosti.

Linker
24. travanj 2024 16:55