UFC

Ronda Rousey ima borca koji će srušiti devet godina star rekord? 'On će nadmašiti Jona Jonesa'

 Shannon De Celle/NurPhoto/AFP
Jedan rekord Jona Jonesa i dan danas djeluje teško dohvatljivo, ali ne i ako pitate nekoć najveću UFC-ovu zvijezdu i bivšu prvakinju Rondu Rousey. Štoviše, 'Rowdy' točno zna tko će nadmašiti povijesni uspjeh aktualnog prvaka iz poluteške kategorije.

Bio je to ožujak 2011. godine, a UFC-ova karavana stigla je u Newark, najnaseljeniji grad američke savezne države New Jersey. Prudential Center bio je spreman, a nešto manje od 13 tisuća gledatelja smjestilo se u dvoranu koja je ugostila UFC 128 priredbu.

Bila je to i večer u kojoj smo mogli gledati nastupe brojnih poznatih lica, između ostalog, i Mirka Filipovića koji se borio s Brendanom Schaubom. Nastupili su tu i Raphael Assuncao, Gleison Tibau, Mike Pyle, Ricardo Almeida, Edson Barboza, Nate Marquardt, Dan Miller, Jim Miller, Urijah Faber, Eddie Wineland... Ali mjesto u glavnoj borbi eventa bilo je rezervirano za Jona Jonesa i Mauricija Ruu.

Legendarni 'Shogun' branio je protiv 23-godišnjeg 'Bonesa' po prvi puta svoju titulu koju je otprilike 10-ak mjeseci ranije preoteo sunarodnjaku Lyotu Machidi. S druge strane, Jones je u Octagon stigao svega šest tjedana nakon što je ugušio Ryana Badera i tako izborio priliku za sudar sa slavnim brazilskim borcem. A do prilike je došao i zahvaljujući ozljedi Rashada Evansa koji je morao otkazati borbu s Ruom i tako zapravo otvorio prostor Jonu.

Jones je ponuđeno objeručke prihvatio i maksimalno iskoristio zaustavivši Brazilca u trećoj rundi njihovog susreta. Ispisao je novi UFC-ov prvak te noći povijest postavši najmlađim koji je ugrabio pojas danas najjače svjetske MMA promocije.

Hoće li itko ugroziti njegov rekord? Prema dijelu MMA stručnjaka, ali i bivšoj prvakinji Rondi Rousey to bi mogao učiniti Edmen Shahbazyan, 22-godišnjak iz Glendalea koji od dolaska u UFC konstantno impresionira svojim vještinama.

"On je taj koji će srušiti rekord Jona Jonesa i postati najmlađi UFC prvak u povijesti, samo gledajte i vidjet ćete", rekla je Rousey na svom YouTube kanalu za Shahbazyana.

Mladi Amerikanac armenskog porijekla neporažen je u dosadašnjoj karijeri (11-0). Čak 10 svojih pobjeda ostvario je prekidom (9 KO/TKO, 1 submission), a od dolaska u UFC je na 4-0. Najveću pobjedu ostvario je u studenom prošle godine kada je 'high kickom' nokautirao veterana Brada Tavaresa.

Da Ronda nije samo tako izašla u javnost s ovakvom izjavom moglo bi se objasniti i podatkom da je upravo ona ta koja sa svojom menadžerskom agencijom skrbi o karijeri talenta iz Glendale Fighting Cluba.

Linker
09. svibanj 2024 01:38