UFC

Rose Namajunas rutinski do pobjede nad Amandom Ribas, brazilski borac muha kategorije otpušten nakon što je ugrizao protivnika

Rose Namajunas

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Ukupno 13 mečeva gledali smo u sklopu UFC on ESPN 53 eventa

Ne pretjerano spektakularan UFC-ov event održao se sinoć u UFC-ovom Apexu. Drugi tjedan zaredom UFC nam je ponudio event koji ne nudi naročito zvučna imena i mečeve, a priredbu su predvodile Rose Namajunas i Amanda Ribas borbom u muha kategoriji.

Namajunas kao bivša prvakinja slamka kategorije, u višu kategoriju prešla je prošle godine. ‘‘Thug‘‘ Rose je u debiju unutar muha kategorije izgubila od Manon Fiorot, ali sinoć je dokazala kako može poraziti visokorangiranu borkinju kategorije do 57 kilograma.

U meču na pet rundi, Namajunas je porazila sedmorangiranu izazivačicu Amandu Ribas. Bila je to vrlo dobra izvedba Rose Namajunas, ali i nastup kakav smo od nje očekivali.

Poletna i lepršava na nogama, sjajnog rada nogu i tehnički profinjena bila je bivša prvakinja slamka kategorije u ovom meču. Pokušala je Amanda Ribas agresivnim pristupom ugroziti Namajunas, ali razlika u brzini i tehnici bila je pretjerano izražena, a Ribas svojom snagom i agresivnošću nije uspjela nadomjestiti tu razliku.

Imala je i Ribas svojih trenutaka. Četiri puta rušila je Namajunas, upisala je 50 posto uspješnosti sa svojim rušenjima i pogodila je ukupno 83 značajna udarca. Namajunas je došla do jednog rušenja, a Brazilku je pogodila s 93 značajna udarca.

Razlika u statističkim parametrima nije prevelika, ali Rose je radila dovoljno kako bi uzimala runde, sve osim treće koju je Brazilka uzela na temelju rušenja i ponešto štete koju je radila iz gornje pozicije u parteru.

Sve u svemu, Namajunas je donekle podsjetila na svoja ponajbolja izdanja. Jako lijepo se kretala, a svojim brzim ulascima i izlascima iz dosega radila je mnoštvo problema Amandi Ribas. Zaslužena pobjeda Namajunas jednoglasnom odlukom sudaca (49-46 x2, 48-47).

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo okršaj dvojice nerangiranih teškaša. Karl Williams i Justin Tafa ukrstili su rukavice, a do pobjede je došao Williams. Bio je ovo klasičan sukob stilova, a svoj stil bolje je nametnuo Williams.

Sedam puta borac s Djevičanskih otoka rušio je Tafu tijekom 15 minuta borbe, a nešto više od 10 i pol minuta imao je kontrolu nad Tafom. Australac je najbolje trenutke imao dok se borba odvijala na nogama, u par navrata blago je i uzdrmao Williamsa, ali Williams je prelako dolazio do rušenja, čak i u trenucima uzdrmanosti kada bi panično pokušavao odvesti borbu u parter.

Williamsu je ovo treća pobjeda u trećem nastupu pod okriljem UFC-a, dok je Tafa upisao poraz nakon tri uzastopne pobjede. Williamsu je vrijeme za nešto teže izazove, dok Justin Tafa ostaje borac donjeg razreda teške kategorije.

Supertalentirani Talbott oduševio nastupom, povratnik Zalal sjajno iskoristio novu priliku

Od ostalih mečeva ‘‘main carda‘‘, svakako ćemo izdvojiti Paytona Talbotta i Youssefa Zalala. Payton Talbott prošle godine pristigao je u UFC kao borac od kojeg se puno očekuje. 25-godišnji Amerikanac ugovor je izborio putem Dana White‘s Contender Seriesa, a svojim nastupom i pristupom borbi podosta podsjeća na Seana O‘Malleyja. Radi se o borcu koji je tehnički jako potkovan u borbi na nogama, fluidnih kretnji i brzih ruku. Debi u UFC-u odradio je u 11. mjesecu prošle godine i porazio je Nicka Aguirrea ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi.

Već u drugom nastupu unutar UFC-a, Talbott je imao puno teži zadatak. Payton se sinoć borio protiv Camerona Saaimana, također vrlo talentiranog borca bantam kategorije. Međutim, Talbott je doslovno prošao kroz Saaimana. Već na početku meča Talbott je nekoliko puta pogodio Južnoafrikanca koljenom u glavu i kompletnu prvu rundu bio je u lovu na prekid. Saaiman je nekako uspio dočekati kraj prve runde, ali na samom početku druge runde Talbott je dovršio posao tehničkim nokautom. Sjajna izvedba jako talentiranog Talbotta, dok je Cameron Saaiman nakon tri uvodne pobjede u UFC-u, upisao dva uzastopna poraza. 23-godišnji Južnoafrikanac vjerojatno će uzeti određenu pauzu nakon ovakvog poraza i poradit će na svojim nedostacima prije povratka u kavez.

Youseff Zalal također je nekoć bio na glasu kao veliki talent i tijekom 2020. godine upisao je tri pobjede u prva tri nastupa unutar UFC-a. U desetom mjesecu iste godine Zalal je osjetio i prvi poraz u UFC-ovom kavezu. Trebao se Marokanac boriti protiv Seunga Woo Choija, ali Korejac se ozlijedio i uskočio je debitant imena Ilia Topuria. Zalal je taj meč izgubio jednoglasnom odlukom sudaca, a poraz od debitanta koji je uskočio na ‘‘short notice‘‘ tada nije izgledao dobro. Upisao je Zalal još dva tijesna poraza nakon toga, a nakon remija s Da‘Monom Blackshearom, Zalal je otpušten iz UFC-a.

Nije se Marokanac predao i odustao od svoje karijere nakon toga. Upisao je tri pobjede u manjim organizacijama, izborio je povratak u UFC i sinoć je porazio vrlo dobrog Billyja Quarantilla. Odličnu predstavu pružio je Zalal u ovom meču. Prezentirao je raznovrsnost svojih tehnika, lijepo je pogađao ‘‘kickovima‘‘, bio je prebrz za Quarantilla, a do pobjede je došao gušenjem u drugoj rundi. Jako dobar povratak Zalala u najveću svjetsku MMA organizaciju i preostaje nam vidjeti koliko daleko ovaj put može dogurati 27-godišnji marokanski borac perolake kategorije.

Edmen Shahbazyan trebao se na ovom eventu boriti protiv Duška Todorovića, ali Duško je ozlijedio koljeno i uskočio je A.J. Dobson. Shahbazyan je Dobsona porazio nokautom, 17 sekundi prije kraja prve runde.

‘‘Main card‘‘ su otvorili Fernando Padilla i Luis Pajuelo, dva perspektivna borca perolake kategorije. Padilla se ipak pokazao osjetno kvalitetnijim i Peruanca Pajuela porazio je ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Bio je to jako lijep ‘‘brabo choke‘‘.

Brazilski borac muha kategorije otpušten nakon nesvakidašnjeg i sramotnog poteza

Priča večeri ipak je Igor Severino, sada već bivši UFC-ov borac muha kategorije. Severino je odrađivao jako uzbudljiv meč sa sunarodnjakom Andreom Limom, a borba je prekinuta sredinom druge runde.

Lima se u jednom trenutku počeo žaliti sucu i tvrdio je kako ga je Severino ugrizao. Uslijedila je stanka i pregledavanje snimke, a Lima je pokazivao otisak ugriza na bicepsu lijeve ruke. Snimkom je utvrđeno kako je Severino uistinu ugrizao Limu i borba je završena diskvalifikacijom Igora Severina, a Brazilac je nedugo poslije otpušten iz UFC-a.

‘‘To je bio meč dvojice perspektivnih boraca. Ako ste frustrirani i želite pronaći izlaz iz borbe, mnoštvo je načina kojima to možete napraviti, ali najgora stvar je ugristi vašeg protivnika. Sada je otpušten i gubi najveću priliku u svom životu. Da ne spominjem kako će imati problema i s atletskom komisijom.‘‘, poručio je Dana White na konferenciji za medije nakon eventa.

Uistinu nesvakidašnji potez 20-godišnjeg Igora Severina, u stilu Luisa Suareza ako ćemo se dotaknuti nogometnih terena i u stilu Mikea Tysona ako se držimo borilačkih sportova.

Kompletne rezultate ostatka priredbe možete pročitati u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 53 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Rose Namajunas def. Amanda Ribas via jednoglasnom odlukom sudaca (49-46, 49-46, 48-47)

Karl Williams def. Justin Tafa via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Edmen Shahbazyan def. AJ Dobson via KO (ground and pound) - R1, 4:33

Payton Talbott def. Cameron Saaiman via TKO (ground and pound) - R2, 0:21

Youssef Zalal def. Billy Quarantillo via submission (rear-naked choke) - R2, 1:50

Fernando Padilla def. Luis Pajuelo via submission (Brabo choke) - R1, 2:45

Preliminarni dio priredbe:

Trey Ogden def. Kurt Holobaugh via jednoglasnom odlukom sudaca(30-27, 30-27, 30-27)

Julian Erosa def. Ricardo Ramos via sub (guillotine choke) - R1, 2:15 | Watch finish

Miles Johns def. Cody Gibson via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Jarno Errens def. Steven Nguyen via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Darya Zheleznyakova def. Montserrat Rendon via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Andre Lima def. Igor Severino via DQ (biting) - R2, 2:52

Mick Parkin def. Mohammed Usman via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
25. travanj 2024 05:14