UFC

Spektakularni meč dva najbolja svjetska poluteškaša dobio datum i mjesto održavanja

Gvozdyk vs. Beterbiev
 Ilustracija
Meč Oleksandra Gvozdyka i Artura Beterbieva, dva trenutno najbolja poluteškaša svjetskog boksa, dobio je mjesto i datum održavanja. Ovaj spektakularni okršaj održat će se 18. listopada u Philadephiji.

Gvozdyk (17-0, 14 KO) u ovaj meč unosi svjetsku titulu po WBC-u kao ulog, dok će Beterbiev (14-0, 14 KO) donijeti svoj IBF pojas. Pobjednik ovog meča izaći će iz ringa s oba pojasa. Tada ćemo ga, uz dužno poštovanje prema Sergeju Kovalevu i Dmitriju Bivolu kojima pripadaju preostale dvije titule kategorije do 79.5 kilograma, moći bez previše razmišljanja nazvati najboljim poluteškašem svijeta.

Poluteška kategorija u ovom je trenutku, ako ćemo gledati po kvaliteti boksača, posebno prvaka, uz tešku i velter kategoriju najbolja kategorija svjetskog boksa, a Gvozdyk i Beterbiev su svojim nastupima pokazali kako su ne samo najbolji boksači te kategorije nego među najboljih boksačima svijeta u ovom trenutku neovisno o težinskoj skupini u kojoj se bore.

Na meč u Philadelphiji će Beterbiev krenuti nakon svibanjske pobjede protiv Radivoja Kalajdžića i ovo bi mu na kraju trebala biti prva godina nakon 2016. u kojoj je odradio više od jednog meča. Za to niti najmanje nije on sam bio kriv, nego je jednostavno bilo nemoguće pronaći kvalitetnog protivnika spremnog suprotstaviti se bivšem europskom i svjetskom amaterskom prvaku, koji se u profesionalnom boksu samo digao na jednu još višu razinu te je samo jedan protivnik s njim otišao dalje od sedme runde. 34-godišnji Čečen visok je 182 cm i ima raspon ruku 185 cm.

Njegov protivnik je dvije godine mlađi Gvozdyk, boksač koji je također imao uspješnu amatersku karijeru. U njoj se ističe osvajanje bronce na OI u Londonu, gdje je u polufinalu poražen tek nakon tzv. "prebrojavanja". Ovaj timski kolega Oleksandra Usyka i Vasyla Lomachenka svjetsku je titulu uzeo u prosincu prošle godine, kad je detronizirao Adonisa Stephensona. Nakon toga ju je jednom i obranio, da bi sad ugovorio ovaj spektakularni meč. Inače, Gvozdyk i spomenuta dvojica timskih kolega su svojevrsni presedan jer rijetko kad isti tim uspije dati dva svjetska prvaka, a ovdje ih je čak tri. S tim da svu trojicu svrstavaju i među deset najboljih svjetski pound-for-pound boraca. Ako zaustavi Beterbieva, Gvozdyk će potvrditi kako to nije slučajno.

Tako će Rockyjev grad 18. listopada ugostiti meč koji po kvaliteti sudionika, onome kakvom su dominacijom došli do rezultata te trenutnim statusom, možemo nazvati možda i najboljim boksačkim mečem u 2019. godini.

Linker
25. travanj 2024 16:28