UFC

Stipu ove godine sigurno čeka Ngannou, neovisno o meču s Cormierom!

Stipe Miočić i Francis Ngannou
 Ilustracija
45 sekundi za Blaydesa, 26 sekundi za Velasqueza i 71 sekunda za Juniora dos Santosa. Toliko je Francis Ngannou trebao provesti vremena u Octagonu u posljednja tri nastupa da uništi dva bivša UFC prvaka i buduća člana Kuće slavnih i jednog "top contendera" u svojoj kategoriji. Može li netko zaustaviti kamerunskog nokautera? Teško...

Teško ili jako, jako teško. Dugo iščekivani obračun s Juniorom dos Santosom u Minneapolisu nam je to još jednom vrlo zorno pokazao. Bilo je dovoljno da Kamerunac samo jednom dotakne JDS-a u predjelu glave i da sve bude gotovo. Udarac Ngannoua se jednostavno ne preživljava!

Jedini kojem je za sada pošlo za rukom nadmudriti ovog surovog nokautera u tri i pol godine dugoj UFC karijeri "Predatora" jest naš Stipe Miočić. I zato je upravo taj njegov rezultat i taj nastup veliko sportsko dostignuće koje će kako vrijeme bude proticalo, biti sve veće i sve značajnije. Stipe je na UFC-u 220 u siječnju prošle godine porazio Ngannoua svladavši ga odlukom sudaca nakon pet dugih i iscrpljujućih rundi i tako ga je spriječio da u tom trenutku postane UFC prvak. Onaj Ngannouv poraz protiv Derricka Lewisa u sljedećem meču gotovo da i ne treba računati jer su se dva smrtno uplašena gorostasa tek gledala preko nišana, a pobjeda ili poraz u meču u kojem nije pao niti jedan ozbiljan udarac je potpuno irelevantan podatak.

No, ponovno rođeni Ngannou, koji je prebolio poraz od Miočića i koji u posljednja tri nastupa ponovno izgleda poput čudovišta s drugog planeta, će za bilo kojeg protivnika biti gotovo nemoguća misija. Prema svemu sudeći to bi trebao biti još jednom upravo naš Miočić, neovisno o ishodu meča u kolovozu na UFC-u 241.

Naime, ukoliko se američko-hrvatski velikan u kolovozu uspije osvetiti Cormieru i u svoje vlasništvo vrati pojas UFC prvaka teške kategorije, jasno je da će ga već u prvoj obrani čekati "Predator". Pobjedom protiv Dos Santosa Kamerunac je počistio sve ostale pretendente za naslov i sada stiže po ono za što smatra da mu i pripada. I na to ima svako pravo.

U slučaju da Cormier i drugi put svlada Stipu i ostane šampion, teško je očekivati da bi taktični DC kao zadnji ili predzadnji meč u karijeri odabrao sudar s Ngannouom. Nitko se ne želi kao žrtva teškog nokauta oprostiti od profesionalnog sporta, a pogotovo je to slučaj ako ste imali tako impresivnu karijeru kao što je ona Cormierova. DC cilja na mjesto GOAT-a MMA sporta, vrlo mu je bitan konačni dojam i učinit će sve da se oprosti s pobjedom. I zato budite sigurni da će u bilo kojoj varijanti aktualni prvak svim silama izbjegavati meč protiv "Predatora". Ako to znači da treba odraditi i novi, treći sudar s Jonesom u poluteškoj kategoriji, nema problema...

U toj varijanti, u slučaju da Cormier odluči ne braniti više pojas (ili se povuće ili ode u nižu kategoriju za Jonesa), UFC će uprazniti teškaški tron koji će ostati bez vladara. Tu opet dolazimo do Stipe Miočića koji će kao izazivač broj jedan (ili broj dva u tom trenutku) morati "na šake" Francisa Ngannoua kako bi se još jednom dokopao pojasa.

A to neće biti nimalo lagan zadatak. Vjerojatno će biti puno teži nego u siječnju 2018. godine kada je "Vatrogasac" preživio nekoliko bombi koje drugi nisu i u konačnici uspio hrvanjem izdominirati Kamerunca. Ngannou je i dalje stažem vrlo mlad borac, koji je prvi profesionalni meč odradio tek 2013. godine, i primjetno je da svakim novim nastupom izgleda tehnički, taktički i kondicijski sve bolje i bolje. Uostalom to pokazuju i čiste brojke. I dok mu je ranije trebalo nekoliko minuta da nokautira svoje protivnike, sada to čini za samo nekoliko sekundi. I to protiv puno kvalitetnije i renomiranije konkurencije.

Naravno da ne treba potcijenjivati Stipu, kao što je bio potcijenjen uoči prvog sudara u Bostonu. Miočić je ukupno gledano bolji borac od Ngannoua u svakom segmentu slobodne borbe. Bolji je u "stand upu", bolji je na parteru. No, sve je to bio i Junior dos Santos u Minneapolisu pa ste vidjeli što se dogodilo. Dovoljno je da "Predator" samo jednom šakama dotakne svoju žrtvu i to je "game over"! On je jednostavno Mike Tyson MMA sporta i to treba itekako respektirati...

Marko Petrak
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
16. travanj 2024 15:34