UFC

Trener Khamzata Chimaeva o prelasku u srednju kategoriju: ‘Ako sada pređe, sve je bilo uzalud‘

Alan Nascimento

 Screenshot (youtube, Blockasset)
Alan Nascimento tvrdi kako ne planiraju napustiti velter dok ne Khamzat ne dobije ‘‘title shot‘‘

Puno je špekulacija oko težinske kategorije u kojoj će Khamzat Chimaev nastupati u nastavku svoje karijere. Khamzat je trenutno trećerangirani izazivač unutar velter kategorije i jako je blizu napada na titulu, ali uoči meča protiv Natea Diaza, Chimaev je pao vagu za čak 3,40 kilograma.

Diaz se odbio boriti, a Chimaev se našao na meti kritika zbog prekomjernog skidanja kilaže. Mnogi su ga počeli optuživati da izbjegava srednju kategoriju gdje svojom težinom zapravo pripada. Paulo Costa jedan je od prvih koji ga je prozvao, a s obzirom na sukobe koji su se događali uoči UFC 279 eventa, taj meč itekako ima smisla.

Alan Nascimento, Khamzatov BJJ trener u razgovoru za brazilski Combate progovorio je na tu temu. Nascimento tvrdi kako su sve opcije otvorene te da velter nije otpisan.

‘‘Velter kategorija pomalo je u gužvi jer će biti revanša između Edwardsa i Usmana. Chimaev je u situaciji gdje može čekati ‘title shot‘ ili biti rezerva u slučaju da Edwards ili Usman otkažu nastup. Ako bi prelazio u višu kategoriju, meč protiv top 5 protivnika bio bi interesantan. Ne isključujemo ni mogućnost napada na titulu u srednjoj kategoriji, iako mislim da će Adesanya jako teško pobijediti Pereiru. Adesanya je pobijedio svakog borca iz top 7 barem jednom, a neke i dvaput. Možda bismo mogli preskočiti red i odmah dobiti borbu za titulu. Teško je u ovom trenutku znati što je ispravna odluka. Moramo sačekati da se neke borbe dogode prije nego napravimo sljedeći korak.‘‘, započeo je Nascimento, a zatim je pojasnio zašto napuštanje veltera u ovom trenutku nema smisla.

‘‘Razmišljali smo o prelasku u višu kategoriju, ali ako Khamzat pređe u srednju kategoriju, sve što smo radili u velteru bilo bi nizašto i uzalud, osim za iskustvo. Fokusirani smo na to da postane prvakom. Kad je došlo do ideje o prelasku u višu kategoriju, cijeli tim je zasjeo i odlučili smo čekati da se razbistri situaciju u velteru kako bismo odradili barem taj meč za titulu. Ako pobijedi, odlično, idemo po još jednu. Ako izgubi, opet idemo u višu kategoriju.‘‘

Kad je u pitanju potencijalni meč protiv Paula Coste, Nascimento tvrdi kako su otvoreni i za taj meč, ukoliko UFC želi da se ta borba održi.

‘‘Ako ljudi iz UFC-a misle da je to moguće, pristat ćemo. UFC je kompanija koja želi brojke, rezultate, prodaju i stoga vjerujem da ako budu htjeli taj meč, onda će se i dogoditi.‘‘, objasnio je Nascimento, a pritom je izjavio kako bi se Costa i Chimaev mogli boriti na UFC 283 eventu u Brazilu, ako UFC pokaže interes za tom borbom.

Puno prašine posljednjih dana podiglo se i oko Khamzatova odlaska u Rusiju. Chimaev navodno ne može više napustiti državu zbog mobilizacije u Rusiji, ali Nascimento tvrdi kako to nije istina te da će Khamzat uskoro napustiti teritorij Rusije.

‘‘Dan ili dva nakon što je došao u Rusiju, predsjednik Rusije započeo je s mobilizacijom. Chimaev je htio posjetiti roditelje i provesti deset dana s njima, a zatim bi došao u Brazil trenirati s nama. On je trebao biti ovdje s nama, to je bio plan. Ali mislim da se stvari vraćaju u normalu i on će kroz tjedan dana otputovati u Švedsku. Ako to uspije učiniti, gostovat će na UFC 280 eventu u Abu Dhabiju.‘‘, ispričao je ovaj trener BJJ-a, ali dojam je kako još uvijek nije stopostotno sigurno da će Chimaev moći napustiti državu.

Linker
10. travanj 2024 11:19