UFC

UFC-ov Poljak suspendiran na 22 mjeseca zbog pozitivnog doping testa

Rodolfo Vieira i Oskar Piechota
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Oskar Piechota nalazi se u teškoj situaciji, nakon što je nizu poraza dodao i doping pad

Kad je krajem 2017. godine pristigao u UFC kao neporaženi borac iz Cage Warriorsa, Oskar Piechota bio je predstavljen kako nova europska sila u najvećoj svjetskoj MMA promociji. To je u početku krenuo potvrđivati, upisavši pobjede u prve dvije borbe unutar Octagona. Ipak, onda je doživio prvi poraz u karijeri, kad ga je savladao Gerald Meerschaert, a nakon toga je još spojio poraza od Rodolfa Vieire, Punahelea Soriana i Marca Andrea Bariaulta. Posljednji poraz ipak mu je poništen radi doping pada njegovog protivnika te mu je to možda u trenutku spasilo posao u UFC-u. Sve dok na doping nije pao i on sam.

Naime, u rujnu prošle godine Piechota je bio pozitivan na hormon rasta, a nakon istrage USADA-e i popratnog procesa, dobio je dvije godine kazne. Nakon žalbe, ta mu je kazna sad umanjena za dva mjeseca. Kako je suspenzija retroaktivna na datum doping pada, to znači da svoju iduću UFC borbu može odraditi krajem srpnja iduće godine. Naravno, ako nakon ovoga, uz niz poraza, i dalje bude član promocije.

Supstanca na koju je bio pozivan je GHRP-2. Isti utječe ne tijelo tako da ono luči više hormona rasta, što dovodi do neprirodnog povećanja mišićne mase. Radi se o jednom od najčešćih načina pokušaja varanja u borilačkom sportu, a na takve USADA posebno pazi.

Linker
22. travanj 2024 22:25