UFC

Valentina Shevchenko ponovno je na tronu muha kategorije! Dominantnom izvedbom neutralizirala bivšu prvakinju Grasso i vratila titulu

Valentina Shevchenko 

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Bivša prvakinja Grasso u ovom meču nije imala nikakve šanse, osim jednog pokušaja ‘‘giljotine‘‘ koji joj nije prošao

Malo tko očekivao je u trećem mjesecu prošle godine da će Alexa Grasso završiti Valentinu Shevchenko. Upravo to se dogodilo na UFC 285 priredbi, a Grasso je slavila ‘‘submissionom‘‘ u četvrtoj rundi borbe. Svojevrstan šok priredila je Grasso gledateljima te večeri, no Valentina jednostavno nije mogla pronaći svoj ritam.

Pola godine kasnije, revanš se održao, no ta borba završila je bez pobjednice. Punih pet rundi borkinje su provele u kavezu, međutim, suci te večeri nisu mogli odlučiti o pobjednici. Večeras je Valentina imala priliku vratiti se tamo gdje je bila prije tog meča s Grasso, i to u sunaslovnoj borbi spektakla u ‘‘Sphereu‘‘, a kako je tekao njihov treći međusobni meč, pročitajte u nastavku.

Dosta smireno Valentina otvorila je ovaj meč. Prvakinja je prijetila svojim odličnim boksačkim tehnikama, vršila je pritisak na Valentinu koja je reagirala fenomenalnim rušenjem. Pokušavala se Grasso izvući, a u jednom trenutku zaključala je trokut, prijetila ‘‘armbarom‘‘, no Valentina je to na vrijeme prepoznala. Shevchenko je cijelo vrijeme bila gornja u parteru, no nije nanijela značajnu štetu. Kako god, rundu je završila na leđima prvakinje u parteru.

Ponovno je rezerviranije Valentina otvorila rundu, no već u prvoj minuti ponovno je srušila prvakinju Grasso. Pokušavala se Grasso pridići, ali je Valentina pokazala odličnu kontrolu u parteru, no bez puno udaraca. Grasso je ponovno na isti način zaprijetila trokutom i ‘‘armbarom‘‘, no Valentina se izvukla i završila u ‘‘sideu‘‘. Borba se ipak vratila na noge, no na samo nekoliko sekundi. Valentina je došla do novog rušenja, no Grasso je ovoga puta ozbiljno prijetila ‘‘submissionom‘‘. Shevchenko se ponovno uspjela izvući.

Grasso je bila dvije runde u zaostatku ulaskom u treću rundu, a odmah je prijetila boksačkim kombinacijama. Valentina je bila smirena, čekala je prvakinju da prva krene, što je ova prepoznala. Grasso nije imala ideju kako da napadne Shevchenko. Na trenutke je pritiskala, no sve bi to završilo ‘‘dobule legom‘‘ od strane Valentine. Štete nije bilo, a publika je u ovom trenutku već krenula negodovati. Kako god, Valentina je na leđima protivnice zaključila još jednu rundu.

Krenula je Grasso pritiskati ponovno, ali Valentina je standardno vratila ‘‘double legom‘‘. Uhvatila je u tranziciji Grasso ‘‘giljotinu‘‘, bilo je to duboko, no Valentina se nije predala. Na trenutak je djelovalo kao da će završiti posao, no iskusna Valentina uspjela je preživjeti takav napad. Nastavila je Shevchenko kontrolirati Grasso u parteru. Prešla je Valantina u ‘‘mount‘‘, pokušala ‘‘arm triangle‘‘ gušenje, no to joj nije prošlo. Bez obzira na to, Valentina je osvojila i četvrtu rundu.

Morala je na sve ili ništa ići Grasso u posljednjoj rundi. Četiri runde zaostatka imala je ulaskom u tu petu rundu, no to ju nije natjeralo da krene agresivno i počne tražiti finiš. Shevchenko je čekala protivnicu da krene, a ovoga puta je Grasso pokušala doći do rušenja. Završile su tek u klinču, a zatim i u parteru. Shevchenko je pokušala uzeti leđa u čemu nije uspjela, a borkinje su ponovno završile u klinču na žici. Još jedno rušenje upisala je Shevchenko, a do kraja runde i još jedno.

Shevchenko je ovom dominantnom izvedbom (50-45 x 3) vratila svoju titulu u muha kategoriji, a bivšu prvakinju ostavila je bez šansi u ovom meču.

Linker
16. rujan 2024 22:51