UFC

(VIDEO) Jon Jones u svlačionici održao vrlo ozbiljan govor kojeg bi svaki borac trebao čuti

Jon Jones

 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Prvak UFC-ove teške kategorije stavio je poseban naglasak na očuvanje kognitivnih sposobnosti

UFC prvak u teškoj kategoriji, Jon Jones, podijelio je ključne savjete svojim trening partnerima o važnosti zaštite mozga u borilačkim sportovima. 37-godišnji Amerikanac naglasio je da sportaši moraju staviti dugoročno kognitivno zdravlje u prvi plan.

Jones se prisjetio svojih vlastitih iskustava, rekavši: "Cijele svoje dvadesete godine sam se vraćao kući s glavoboljama od potresa mozga. Sada kada se to dogodi, stvarno se naljutim. Osjećam se kao da sam učinio nešto loše."

Pozvao je svoje kolege borce da budu svjesni potencijalnih posljedica ponovljenih udaraca u glavu. Prvak je objasnio da prekomjerni udarci u glavu mogu dovesti do smanjenja brzine reakcije i vizualne percepcije.

"Stvarno pokušajte zaštititi mozak, jer nakon što vas dovoljno puta udare u glavu, vaša sposobnost da predvidite udarce jednostavno nestaje‘‘, upozorio je Jones.

Prisjetio se suboraca koje je nekoć bilo gotovo nemoguće pogoditi, ali su kasnije imali poteškoća s obranom od čak i osnovnih udaraca kako su njihove karijere napredovale.

"Bio sam suborac s momcima koje niste mogli pogoditi, a pred kraj njihovih karijera nisu mogli zaustaviti čak ni običan direkt. Jednostavno ga nisu mogli zaustaviti.", nastavio je Jones.

Jones je također podijelio upozoravajuću priču o bivšem suborcu Johnu Dodsonu koji je namjerno dopuštao protivnicima da ga udaraju. Iako je priznao da je njegov prijatelj bio rijetka iznimka koja je zadržala svoje sposobnosti, Jones je naglasio da je takvo ponašanje iznimno rizično za većinu sportaša.

Ovi savjeti dolaze nakon Jonesove pobjede nad Cirylom Ganeom u kojoj je pokazao pristup s više fokusa na hrvanju. Nakon borbe, Jones je spomenuo da namjerava više koristiti brazilski jiu-jitsu u budućim borbama kako bi ‘‘sačuvao moždane stanice‘‘. Ova strategija se slaže s njegovim trenutnim naglaskom na očuvanje kognitivnih funkcija.

Tema zdravlja mozga u borilačkim sportovima posljednjih godina dobiva sve veću pozornost. Iako su neki, poput NFL igrača Chandlera Jonesa (Jonovog brata), izrazili sumnju u postojanje kronične traumatske encefalopatije (CTE), znanstvena zajednica se slaže oko rizika povezanih s ponavljajućim traumama glave u kontaktnim sportovima.

Linker
13. listopad 2024 21:20