UFC

(VIDEO) Od košarkaških terena do statusa ponajvećeg engleskog MMA talenta: Christian Leroy Duncan večeras je na ispitu karijere

Christian Leroy Duncan

 Screenshot (youtube, Ufc)
29-godišnji engleski borac srednje kategorije pokušat će napraviti dodatni iskorak ka ulasku u top 15

UFC 304 event na svom ‘‘main cardu‘‘ sadrži jedno vrlo zanimljivo, ali još uvijek ne pretjerano poznato ime. Aludiramo na Christiana Leroyja Duncana, borca od kojeg britanska MMA javnost očekuje jako puno.

29-godišnji ‘‘CLD‘‘ u UFC je došao 2023. godine kao prvak Cage Warriorsove srednje kategorije. Savršeni 7-0 ‘‘score‘‘, dobre vještine za mikrofonom, englesko državljanstvo, atraktivan stil borbe i čak šest pobjeda prekidom. Duncan ima sve predispozicije za postati zvijezdom.

U svom UFC debiju CLD se borio protiv Duška Todorovića. Bio je to onaj nesretni meč za Duška, jer srpski borac teško je ozlijedio koljeno nakon manje od dvije minute borbe. Duncan je slavio prekidom, ali nismo uspjeli vidjeti raskoš njegovog talenta.

Drugi nastup u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji Duncan je odradio tri mjeseca kasnije, sredinom lipnja prošle godine. No, njegov ‘‘hype‘‘ pretrpio je težak udarac u tom meču. Armen Petrosyan ukazao je na njegove nedostatke i porazio ga je jednoglasnom odlukom sudaca.

Od borca u kojeg Englezi polažu velike nade, Christian Leroy Duncan došao je do borca u kojeg su mnogi izgubili povjerenje nakon prvog poraza. Tako to obično biva u ovom sportu, gdje borci ‘‘vrijede onoliko koliko su bili dobri u posljednjem meču‘‘. Ipak, CLD nije potonuo nakon prvog poraza.

Krajem 2023. godine nokautirao je Denisa Tiuliulina u drugoj rundi, a u trećem mjesecu ove godine na isti način porazio je i Claudija Ribeira. Shvatili su UFC-ovi čelnici kako je CLD ipak još mlad i neiskusan borac kojeg treba postepeno graditi, prije nego ga se baci u kavez s ‘‘lavovima‘‘.

Upoznate li se s njegovom prošlošću, ne čudi činjenica da je on s 29 godina i dalje neiskusan borac kojem trebaju nešto lakši mečevi kako bi postao spreman za veće izazove. Naime, Christian Leroy Duncan djetinjstvo je proveo trenirajući košarku i pokušavajući izgraditi košarkašku karijeru. Christian je pokazivao potencijal, njegova karijera išla je u dobrom smjeru, ali nedovoljno dobrom da bi mogao dosegnuti najviše razine i živjeti od tog sporta.

Kao 18-godišnjak, Christian Leroy Duncan našao se na prekretnici gdje je morao odlučiti u kojem smjeru će nastaviti. Ostaje li pri košarci, posvećuje li se obrazovanju ili kreće nekim posve neočekivanim smjerom. Životni put odveo ga je na lokalni MMA event gdje je došao podržati svog prijatelja. Gledavši taj event, Duncan se zaljubio u sport i pomislio je kako bi i on sam mogao raditi velike stvari u tom sportu. Već sljedeći ponedjeljak, CLD se pojavio na treningu i tu je započela njegova borilačka karijera.

2015. godine odradio je prvi amaterski MMA nastup, a skupio ih je ukupno 23 (17-6-0). CLD se može pohvaliti broncom sa IMMAF-ovog Svjetskog prvenstva, kao i srebrom s Europskog prvenstva. U profesionalce se otisnuo 2020. godine i danas je na glasu kao veliki potencijal UFC-ove srednje kategorije.

Duncan će večeras biti dio ‘‘main carda‘‘ na UFC 304 eventu, a čeka ga vjerojatno najteži ispit u dosadašnjoj karijeri. Gregory Rodrigues (15-5-0, 6-2 UFC) pokušat će mu pokvariti planove na spektaklu u Manchesteru. Borac nadimka ‘‘Robocop‘‘ iza sebe ima osam nastupa u UFC-u i porazio je neka zvučna imena poput Brada Tavaresa, Chidija Njokuanija, Jun Yong Parka, Juliana Marqueza i Duška Todorovića. Dvaput je ‘‘Robocop‘‘ gubio u UFC-u, a jedan od ta dva poraza upisao je protiv Armena Petrosyana, borca koji je svladao i Duncana.

Ususret borbi protiv Duncana, Rodrigues je imao priliku trenirati s Artemom Vakhitovim, nekadašnjim Gloryjevim prvakom dvaju težinskih kategorija i borcem koji ima kickboksačku pobjedu nad Alexom Pereirom.

‘‘Bog zna zašto je Vakhitov došao u Kill Cliff FC, ali došao je u pravo vrijeme. Cijeli trening kamp trenirao sam s njim i bilo je sjajno. Idealan je partner jer Christian baca jako puno ‘kickova‘ i ima vrlo dobru stojku. Ne baca toliko ručnih udaraca, ali njegovi ‘kickovi‘ jedna su od najopasnijih stvari koje radi. Puno plasira kružne udarce, kako ‘kickovima‘, tako i laktovima. Poslat ću ga natrag u cirkus, jer mislim da tamo i pripada. Neka radi piruete u cirkusu, ne ovdje.‘‘, poručio je Rodrigues za MMA Fighting.

Brazilcu se očito ne sviđa atraktivni Duncanov stil borbe i planira mu dokazati kako takve tehnike nisu pretjerano učinkovite. Njihov meč pomalo je ispod radara zbog svih ostalih velikih mečeva na programu UFC 304 eventa, ali nemojte propustiti okršaj dvojice odličnih boraca srednje kategorije.

UFC-ov prilog o Duncanu i njegovom putu do borilačkog sporta možete pogledati u videu ispod teksta.

Linker
03. rujan 2024 14:20