UFC

(VIDEO) UFC održao ceremoniju primitka u Kuću slavnih: Jens Pulver sjajnim govorom rasplakao je okupljene

S lijeva na desno: Robbie Lawler, Jens Pulver, Jose Aldo, Donald Cerrone

 Screenshot (youtube, Ufc)
Nekoliko legendarnih boraca od danas su novi članovi UFC-ovog ‘‘Hall of Famea‘‘

Danas u ranim jutarnjim satima održana je UFC-ova svečana ceremonija primitka u Kuću slavnih. Ranije ove godine saznali smo tko će biti novi članovi UFC-ove Kuće slavnih, ali tek od danas su te osobe i službeno uvrštene u ‘‘Hall of Fame‘‘.

U takozvano ‘‘Moderno krilo‘‘ uvršteni su borci koji su svoj profesionalni MMA debi odradili nakon 28.11.2000. godine i uvođenja takozvanih ‘‘Unificiranih MMA pravila‘‘. Jose Aldo i Donald Cerrone borci su koje je UFC ove godine uvrstio u ‘‘Moderno krilo‘‘, a dvojicu boraca uvrstili su i u takozvani ‘‘Pioneers wing‘‘ (‘Pionirsko krilo‘).

Među ‘‘pionire‘‘ spadaju borci koji su profesionalni MMA debi odradili prije gore spomenutog datuma, a UFC je ove godine odabrao Andersona Silvu i Jensa Pulvera.

Brazilac Anderson Silva po mnogima je jedan od najvećih boraca u povijesti UFC-a. Iza njega je 10 obrana titule prvaka u srednoj kategoriji, a kategorijom je vladao 2457 dana. To ga čini rekorderom kad je u pitanju najdulja vladavina unutar neke od UFC-ovih kategorija. Silva je ujedno i rekorder u kategoriji najviše uzastopnih pobjeda u UFC-u, a upisao ih je čak 16 zaredom. Nažalost, Anderson Silva nije mogao sudjelovati na samoj ceremoniji, a umjesto njega pojavio se njegov sin Kalyl.

‘‘Hvala što nisi povukao okidač‘‘. Legendarni Jens Pulver svojim govorom rasplakao je gotovo sve okupljene

Za razliku od Andersona, Jens Pulver jednostavno nije mogao propustiti ovakvu čast. Legendarni Pulver još ranije ove godine jako je emotivno reagirao na vijest o primitku u Kuću slavnih, a njegov dolazak na ceremoniju učinio je ovaj događaj puno ljepšim.

Naime, Jens Pulver odradio je govor za pamćenje i vjeroatno jedan od najboljih govora koje smo imali prilike slušati na ovakvim UFC-ovim eventima. Prije nego pređemo na Pulverov govor, istaknut ćemo kako se radi o prvom UFC-ovom prvaku u povijesti lake kategorije, a ujedno i o najmlađem borcu koji je osvojio titulu u lakoj kategoriji. Titulu je osvojio kao 26-godišnjak, a kroz svoju bogatu karijeru odradio je 47 profesionalnih mečeva (27-19-1) i nastupao je u četiri različite težinske kategorije. Radi se o istinskoj legendi, a svojim govorom stavio je ‘‘šlag na tortu‘‘ kad je u pitanju primitak u Kuću slavnih i njegova borilačka karijera.

‘‘Najbitnija stvar je vrijeme. Novac ne može kupiti vrijeme, a uvijek bismo htjeli da imamo više vremena. Činjenica da ste svi došli ovdje i podarili mi svoje vrijeme, to je najveći mogući dar.‘‘, riječi su kojima je Pulver započeo svoj fantastični govor, a zatim je krenuo na glavni dio svog govora.

‘‘Jedno od pitanja koje me često pitaju glasi: ‘Postoji li borba iz prošlosti koju bi drukčije odradio?‘. Dugo sam mislio da bih nešto odradio drukčije, ali kako sam počeo više gledati borbe i analizirati ih, postao sam zaokruženija cjelina. Krajem karijere upao sam u gubitnički niz, ali uspio sam zaliječiti te rane. Sada svima odgovaram na to pitanje riječima: ‘Ne, ne bih ništa promijenio. Jer ako bi se bilo koja stvar u mom životu promijenila, ja ne bih sada stajao ovdje i razgovarao sa svima vama. Ovo je nevjerojatno‘. To me dovodi do anksioznosti i depresije, nešto s čime sam se dugo borio. Naučio sam da nikada ne zatvarate vrata osobi koja ćete biti za pet godina. Jer vrijeme će se promijeniti. Svi ti problemi će postati puno manji. Nikada ne zatvarajte vrata i ne činite nešto drastično. Sve vas volim‘‘, zdušno je govorio Pulver, ali nije se tu zaustavio.

‘‘Moram vas pitati, jeste li ikada gledali filmove u kojima netko kaže: ‘Hajdemo se vratiti unatrag i razgovarati s mlađom verzijom sebe‘. Kad bismo to mogli, rekli bi samom sebi: ‘Nemoj činiti ovo, nemoj činiti ono, i obavezno kupi Bitcoin‘. Ja želim učiniti nešto drukčije i reći mlađoj verziji sebe ‘Hvala! Hvala što nisi povukao okidač!‘. Sjećam se situacije s druge godine fakulteta. Dolazio sam kući nakon Dana zahvalnosti, a moj otac koji nas je zlostavljao vozio nas je u kombiju. Putem kući, stao je iznad mene, vikao je na mene i brata, a zatim me udario. Ja sam bio mali tip, nisam znao što učiniti. Pokušao sam se potući s ocem, trudio sam se bacati udarce, ali otac me konstantno pogađao i prebio me. Majka nas je pokušala smiriti, a uspjela nas je zaustaviti kad smo ispali iz kombija i dok me otac udarao na cesti. Uspio sam oca udariti u nos i otvorio sam mu staru ozljedu koju mu je prouzrokovao udarac konja. Majka nas je dovela na benzinsku postaju, a neka žena mislila je da sam upucan. Otišli smo na WC i majka me čistila od krvi, a ja nikada neću zaboraviti te trenutke. Gledala me u oči i ispričavala mi se, a ja sam govorio: ‘Sve je okej, dosta mi je tog tipa, kog briga za njega?‘. Kad smo došli kući, ja sam bio spreman okončati svoj život, nisam htio više živjeti niti jedan dan. Uzeo sam sačmaricu i oko sat vremena sam ju držao. Rado bih se vratio u prošlost i sjeo bih s malim Jensom. Htio bih mu reći: ‘Hvala ti što nisi povukao taj okidač. Uskoro ćeš osvojiti dvije državne titule, dobit ćeš školarinu za studij na sveučilištu. Istina da ćeš ga napustiti, ali upisat ćeš ‘Junior college‘ (niži stupanj obrazovanja od obrazovanja na sveučilištu, nešto poput veleučilišta, op.a.). Imati ćeš 3,8 prosjek i bit ćeš NCAA hrvač. Zatim ćeš se vratiti (na sveučilište) i završiti ono što si započeo. Ali ovaj put, htjet ćeš se i boriti.‘‘‘, tekla je priča Jensa Pulvera koji je prošao kroz jako teško i stresno djetinjstvo.

U nastavku svog govora Pulver je prepričavao tijek svoje karijere i kako je dogurao do status prvog UFC-ovog prvaka u povijesti lake kategorije. Dječak koji se nekoć razmišljao ubiti, na neki način je postao tvorcem UFC-ove lake kategorije i danas je primljen u Kuću slavnih. Sve to dovelo je do suza emotivnog Pulvera, a govor je zaključio riječima:

‘‘Mali Jense, prije nego odem, želim ti reći: ‘Hvala ti što nikada nisi zatvorio vrata onome što si kasnije postao. Hvala što si imao hrabrosti da predstavljaš svoju majku, svog brata i da učiniš nešto što mnogi nisu mislili da možeš učiniti. Hvala ti i volim te, ti mali pioniru. I želim ti još ovo reći: Uistinu će ti se svidjeti kako će se rasplesti tvoj život. Samo nastavi živjeti i nastavi razvaljivati. Volim te, mali Jense!‘‘‘, završio je Pulver svoj govor i mnoge je rasplakao.

Jedan od najboljih mečeva u povijesti također je uvršten u Kuću slavnih

Osim gore spomenutih boraca, ulaskom u Kuću slavnih počašćeni su Robbie Lawler i Rory MacDonald također. Njihov meč iz 2015. godine po mnogima je najbolji meč u povijesti UFC-a, a ta borba od danas je dio UFC-ove Kuće slavnih. Rory se nije pojavio na primitku u Kuću slavnih, ali Robbie se zahvalio u ime obojice.

‘‘Potrebna su dvojica za priuštiti takav meč. Rory je tada bio lijepo posložen borac i dolazio je iz jako dobrog kampa. Trenirao je s GSP-jem, a gurnuo me do krajnje granice u toj borbi. Drago mi je da se to dogodilo, jer kroz to uspio pokazati fanovima tko sam zapravo. Bio sam spreman ići u rat, kao i on. Hvala ti, Rory. Te večeri borio sam se za nešto i zato sam izdržao sve to. Borio sam se za poštovanje, a sada shvaćam da sam poštovanje i zaslužio. Hvala vam na ovome.‘‘, rekao je Robbie Lawler.

Bila je ovo jedna uistinu lijepa UFC-ova ceremonija, a najbolje trenutke možete pogledati u videu ispod teksta. Ukoliko želite pogledati kompletan priredbu, to možete učiniti preko UFC-ove Fight Pass platforme.

Linker
27. travanj 2024 06:36