UFC

'Vodiš 2:0, odustaneš li borba će biti poništena!' Je li sudac Miragliotta prekoračio svoje ovlasti?

Dan Miragliotta i Stefan Struve
 screenshot
UFC on ESPN 7 borba između Stefana Struvea i Bena Rothwella nešto je o čemu se ne prestaje pričati. Naime, nakon dva jaka udarca u međunožje, Struve je odlučio nastaviti borbu koju je malo nakon toga izgubio nokautom. No, čini se da ga je na nastavak borbe nagovarao sudac Dan Miragliotta.

Rothwell je Struvea u nezgodno područje pogodio već tijekom prve runde, a Nizozemac je tad iskoristio pravo od gotovo svih pet minuta predviđenih za oporavak. Uspio se on oporaviti i kontrolirati situaciju u borbu, da bi jedan udarac nogom minutu i pol prije kraja druge runde ponovno završio u bolnom mjestu. Struve je sjeo na pod kaveza uz bolne grimase i krenulo je novih pet minuta tijekom kojih nitko nije mogao biti siguran hoće li Struve nastaviti borbu. Dobivao je poruke iz svog kuta kako je do kraja runde ostalo tek malo vremena te kako je u vodstvu. No, problem je što mu je prišao sudac Dan Miragliotta te dao slične takve upute.

"Bilo je nenamjerno, ali oduzet ću mu bod bez obzira na to jer je to već napravio u prvoj rundi. Još uvijek nemamo kompletirane dvije runde, no vjerojatno si za sada dobio obje. Ako ne nastaviš borbu, bit će poništena, odnosno 'no contest'. Izdrži do kraja ove runde pa vidi kako ćeš dalje. Imaš još dvije i pol minute vremena za oporavak", ono je što je sudac Miragliotta rekao. Iako je rukom pokrio svoj mikrofon, oni postavljeni po kavezu su uspjeli uhvatiti njegovo obraćanje, što se dobro čulo u prijenosu.

Struve se nakon toga ustao, iako to nitko nije očekivao, nakon čega mu je Miragliotta prišao još jednom, prije toga službeno oduzevši Rothwellu bod.

"Imaš još minutu i pol, a jednako toliko je ostalo do kraja runde. Ja te neću požurivati jer znam da te pakleno boli", rekao mu je Miragliotta, nakon čega je Struve nastavio borbu.

Odmah nakon toga Rothwell je žestoko napao i vrlo brzo prvi put uzdrmao Struvea. Ovaj se izvukao ulaskom u klinč i tako se ušlo u posljednjih pola minute. No, Rothwell je onda pronašao par udaraca aperkatom nakon kojih Struve pada na pod i borba je bila gotova.

Naravno, nakon ovoga svega počelo se postavljati pitanje ima li sudac pravo savjetovati borca i procjenjivati kakva je situacija na bodovnim karticama. Ako je to što je rekao imalo išta efekta na Struvea, sudac Miragliotta je svakako imao svoje prste i u konačnom ishodu ove borbe. Što se tiče Rothwella, njemu također nije bilo svejedno, unatoč tome što je bio zadovoljan pobjedom.

"Nije mi drago što mu je sudac rekao nešto tako, posebno zato što je zapravo samo ponavljao Struveu ono što su mu rekli iz njegovog kuta", prokomentirao je tu situaciju Rothwell, pokušavajući sam sebe utješiti mišljenjem da bi Struve nastavio borbu i bez toga.

U svakom slučaju, ovo nije česta situacija u UFC Octagonu i komisija će vjerojatno imati posla analizirajući što se ovdje zapravo dogodilo.

Linker
16. travanj 2024 00:00