UFC

White žestoko odgovorio fanu koji ga je nazvao škrticom: 'Prije svega, ti si ser***!'

Dana White
UFC je poznat kao kompanija koja tek malen postotak zarade prosljeđuje svojim borcima. Neke procjene kažu da se taj postotak kreće oko 20 posto, dok će drugi analitičari biti još drastičniji i reći da doseže tek 6. Bilo kako bilo, raspodjela novca je velik problem u odnosu većine boraca i njihovog poslodavca posljednjih godina.

Ne čudi stoga da je u nekoliko navrata pokušano organizirati sindikat boraca, no za sada bez uspjeha. Posljednji primjer javnog nezadovoljstva je onaj bivšeg privremenog prvaka Colbyja Covingtona, koji tvrdi se nije mogao dogovoriti oko meča s Camaruom Usmanom radi neprijateljskog stava UFC-a i ponude koja je bila preniska da bi je prihatio.

Krajem tjedna je na Twitteru organiziran "Q&A" za UFC fanove koji su imali priliku postaviti pitanje šefu promocije Dani Whiteu. On je posebno "alergičan" kada se potegne tema raspodjele zarađenog kolača, a to je ponovno pokazao reagiravši vrlo oštro na jedno pitanje fana. On mu je prigovorio da je škrt i pitao ga - "Zašto su borci plaćeni manje nego što bi trebali biti?".

Odgovor je bio prilično žestok.

"Prije svega, ti si seronja. Krenimo s tim. I nemaš pojma koliko borci dobivaju novca. Svi žele više novca. Svi trebaju više novca. To će uvijek biti problem", kratak je bio White čije je vrijeđanje UFC fana naišlo na mnoge kritike.

Podsjetimo kako su braća Fertitta (i Dana White) prije nekoliko godina prodali UFC kompaniji Endeavor za nevjerojatnih 4.2 milijarde dolara. Tek malen broj boraca zarađuje velik novac i nakon završene karijere može ugodno živjeti od prihođenog. Većina se muči jer kada plate visoke poreze, postotke menadžerima i trenerima, ostane im vrlo malo. A bore se uglavnom dva puta godišnje.

No, UFC i dalje nastavlja isplaćivati oko 20 posto zarade borcima dok taj postotak u drugim velikim američkim profesionalnim sportovima premašuje 50 posto. Situacija u boksu je još povoljnija za sportaše jer upravo oni dobiju najveći dio kolača, a promotori i svi ostali involvirani onaj manji.

Linker
29. rujan 2024 04:23