K1 i Boks

AIBA ponovno šokira! Poništili pobjedu britanskog boksača, oduzeli mu medalju i Rusa poslali u polufinale!

Babanin vs. Clarke
 screenshot/Youtube
Intenacionalna boksačka organizacija, AIBA, ponovno je u središtu skandala. Naime, umjesto današnjeg polufinala Svjetskog boksačkog prvenstva između Bakhodira Jalolova i Frazera Clarka, tamo će se protiv Uzbekistanca boriti ruski boksač Maksim Babanin, koji je od Clarkea u srijedu poražen.

Sjajan meč četvrtfinala Svjetskog boksačkog prvenstva u srijedu su u Jekaterinburgu odradili superteškaši Maksim Babanin iz Rusije i Frazer Clarke iz Velike Britanije. Nakon tri runde vrlo uzbudljivog boksa, pobjeda je podijeljenom odlukom pripala Clarkeu. U njegovu korist bodovali su suci iz Kanade, Turske i Indije, dok su suci Trinidada i Tobaga te Portorika vjerovali kako je Rus napravio dovoljno za pobjedu.

Tako je ruka podignuta Clarkeu i on se već krenuo pripremati za polufinale protiv sjajnog Bakhodira Jalolova, kad je u britanski kamp došla šokantna vijest. Naime, Clarke je eliminiran iz turnira i u polufinalu protiv Uzbekistanca borit će se boksač kojeg je večer ranije savladao, Maksim Babanin.

Do toga je došlo tako što je ruski boksački savez odlučio podnijeti žalbu na ishod meča, a organizacijski odbor sastavljen od ljudi iz AIBA-e je istu odlučio uvažiti. Odrađeno je novo bodovanje nakon kojeg je Clarkeova pobjeda poništena i ista je dodijeljena Babaninu koji će tako nastupiti u polufinalu prvenstva koje se održava u njegovoj domovini. Inače, Babanin je za svaki svoj meč imao krcate tribine, no ne želimo time ništa prejudicirati, kao niti činjenicom da se natjecanje održava u Rusiji, inače vrlo moćnoj u samoj AIBA-i. Clarke je ovima automatski ostao i bez medalje koju je plasmanom u polufinale prvobitno osigurao.

Boksački analitičari u svijetu se apsolutno slažu s tim da je meč bio neizvjestan i da je pobjeda moglao otići na obje strane, ali da nije bilo nikakve "krađe" ili bilo kakvog temelja za poništavanje odluke. U tom slučaju bi se na svaki neizvjestan meč mogla pokretati žalbu. Jedan od takvih na ovom prvenstvu bio je i onaj u kojem je poražen naš Toni Filipi. Ima li onda smisla uopće imati suce kraj ringa ili da se bodovanje jednostavno prepusti AIBA-inoj komisiji?

Nažalost, još jedno AIBA natjecanje nije uspjelo proći bez skandala i kontroverzi. Ta organizacija inače je poznata po tome pa je čak došlo do toga je bilo upitno održavanje boksačkih natjecanja na Olimpijskih igrama iduće godine u Tokiju. To je na kraju ipak dovedeno u red tako što je AIBA-i oduzeta jurisdikcija i za organizaciju natjecanja u boksu pobrinut će se međunarodna gimnastička organizacija, FIG.

Ako vas zanima ovaj meč, možete ga pogledati u videu ispod teksta, kao pretposljednji na programu.

Linker
24. travanj 2024 05:44