K1 i Boks

Golovkin neizvjesnom odlukom savladao Derevyanchenka, fanovi optužuju suce za krađu

Sergiy Derevyanchenko i Gennady Golovkin
 screenshot
Gennady Golovkin upisao je pobjedu u ovog vikenda održanom meču protiv Sergiya Derevyanchenka. No, bio je daleko od svojih najboljih izdanja, a sudačka odluka čak je izazvala bunt među fanovima koji smatraju kako je Ukrajinac bio bolji te da je pokraden za pobjedu u meču svoje karijere.

Gledajući kako je meč krenuo, nitko nije mogao pretpostaviti u kojem će smjeru sve otići i koliko će zapravo sve na kraju biti neizvjesno i napeto. Prije svega vrijedi napomenuti kako se radilo o jednom od najboljih i najuzbudljivijih okršaja ove godine, prepunom akcije i atraktivnih poteza. Tempo je bio na razini kakvu publika najviše voli i većinom se ovdje radilo o čistom nadmetanju dva tehnički sjajna boksača.

Golovkin je ovog puta odradio prvi ozbiljan meč otkako je njegov trener postao Jonathon Banks i sve je u startu izgledalo sjajno. Već u prvoj rundi udarcem je poslao Derevyanchenka na pod i došlo je do brojanja, a sve do kraja treće runde izgledalo je kako meč sigurno odlazi u stranu Golovkina. No, u četvrtoj rundi Ukrajinac hvata ritam i počinje sve bolje tehnicirati. Golovkin je sve otvoreniji i prima veći broj udaraca, a publika oduševljenoustaje na noge i glasno pozdravlja ono u što se meč pretvorio. Do sredine meča dobio se dojam da je Derevyancheko izjednačio situaciju, no neke runde bile su previše neizvjesne da bi se mogao donijeti pravi sud.

U sedmoj rundi ponovno vidimo Golovkina kao preuzima inicijativu, no niti to nije trajalo dugo. Uslijedilo je još nekoliko neizvjesnih rundi, zatim sjajna deseta za Ukrajinca, ali i posljednje dvije u kojima se činilo kako je GGG ipak podigao tempo i na račun iskustva osigurao potrebne bodove. Na kraju se pokazalo kako su bodovi te posljednje dvije runde bili prijeko potrebni. Naime, sudačke kartice pokazale su dva puta 115-112 u korist Golovkina te jednom 114-113, što je samo znak kako je u posljednjih šest minuta ušao s bodovnim deficitom.

Ipak, veliki broj fanova u dvorani, a još veći broj onih na internetu, nisu zadovoljni bodovanjem, odnosno smatraju kako je pobjeda trebala otići Derevynachenku. S time se možete složiti, no teško da jedan ovakav meč možete zvati krađom. Zapravo, situaciju jako dobro opisuje statistika udaraca.

Compubox program izračunao je kako je Golovkin pogodio 243 od 720 upućenih udaraca, dok je njegov protivnik pogodio 230 od 738. Što se tiče tzv. "power udaraca", Golovkin je pogodio 136 od 314, a Derevyanchenko 183 od 472. Tu se zapravo krije razlog dojma koji se stvorio kod fanova.

"Rekao sam vam da je ovo jako opasan boksač. Mislim kako je ovo bio moj loš dan, a dobar dan za njega i njegov tim", rekao je nakon meča Golovkin, da bi onda dodao ono što se očekivalo: "Ja sam spreman za treći meč protiv Canela. Ako je on za, možemo početi pregovarati."

Neki opći dojam ipak je taj da Golovkin nije boksao dobro kao u svojim do sada najboljim mečevima, uključujući prvi meč protiv Canela Alvareza. Mnogi fanovi i analitičari smatraju kako je razlog toga promjena trenera, odnosno da je Abel Sanchez bio puno bolji taktičar za njegov stil boksa. No, pojavile su se stvari preko kojih nisu mogli prijeći i Golovkin je danas uz Jonathona Banksa. Pravi dojam zapravo bi se trebao dobiti tek kad napokon uđe u treći meč s Meksikancem i nadamo se kako će to biti već početkom iduće godine.

Linker
20. travanj 2024 03:52