K1 i Boks

Inoue sudačkom odlukom savladao Donairea u jednom od najboljih mečeva posljednjih godina!

Naoya Inoue
 WBSS
Naoya Inoue pobjednik je bantam turnira druge sezone World Boxing Super Series. On je u senzacionalnom meču savladao Nonita Donairea sudačkom odlukom nakon 12 rundi, čime je osvojio Muhammad Ali trofej, ali je isto tako ujedinio tri elitna svjetska pojasa.

Meč 26-godišnjeg Japanca i deset godina starijeg Filipinca opravdao je sva očekivanja. S jedne strane imali smo nokautera kakvog niže kategorije dugo nisu vidjele, borca koji svoje protivnike većinom šalje na spavanje pa je zbog toga i dobio nadimak "Monster". No, ovog puta imao je protiv sebe pravu legendu, boksača kojeg je prekidom zaustavio tek jedan čovjek. Inoue nije postao drugi, ali je upisao najvažniju pobjedu svoje karijere i pokazao je kako zna odgovoriti na pravi otpor protivnika koji se uspije prilagoditi njegovom stilu.

Sam početak meča nije dao do znanja kako će se na kraju dogoditi akcijom nabijeni spektakl. Prve dvije minute boksači su se stidljivo pogledavali uz tek poneki pokušaj udarca. Donaire je polako preuzeo sredinu ringa, ali bodove za rundu uzeo je Inoue svojim direktima. Druga runda donosi agresivnog Filipinca, no nevjerojatna brzina ruku Inouea dovodi do kombinacije koja iskusnijeg boksača baca u probleme. Zaplesao je na nogama, ali uspio se vratiti u meč i ugroziti Japanca, kojem je otvorio posjekotinu iznad oka. Kraj runde donio je dodatnu dozu samopouzdanja Filipincu koji preuzima kontrolu meča i bolji je sve do sredine četvrte runde kad Inoue hvata ritam te odvodi meč u neizvjesnost.

Peta runda otvorena je još jednom munjevitom kombinacijom koja uzdrmava Donairea, no Inoue ipak nije pronašao udarac kojim bi ga srušio, unatoč dominaciji. Nastavio je Japanac jednako dobro i u šestoj rundi, da bi u sedmoj ritam malo pao te je to bila runda koja je mogla otići na bilo koju stranu. U osmoj rundi Donaire odnekud izvlači dodatnu snagu, ponovno preuzima sredinu ringa i napadima baca mladog Japanca u probleme.

Posebni problemi za Inouea pojavili su se u devetoj rundi, kad je nakon nekoliko udaraca plesao uz konopce, koji su ga spasili nokdauna. Uspio je izaći iz kanonade i nevjerojatno se oporaviti te već sredinom runde vratiti na najbolji mogući način. Inoue je obilato krvario, ali njegov kut je to uspio zaustaviti i poslati svog boksača u najbolju rundu koju je odradio u meču. Donaire se krenuo umarati što Inoue fantastično koristi za preuzimanje kontrole, a dodatno je svoj nastup honorirao u pretposljednjoj dionici, kad je Donaire završio na podu. Činilo se kako je u pitanju kraj meča, no ustao se Filipinac doslovno u posljednjoj sekundi te nastavio meč. Krenuo je žestoko Inoue, sudac je nekoliko puta bio blizu toga da prekine, no pustio je borbu do gonga za kraj runde. Posljednju rundu su obojica iskoristili za napad i otvorene razmjene gdje se čekalo koji će prvi pasti, ali to se nije dogodilo. Donaire je znao kako gubi i krenuo je otvorenije, što je rezultiralo primanjem većeg broja udaraca, no pronašao je par puta i svoje najbolje poteze. Oni ipak nisu bili dovoljni da na pod pošalju zasluženog pobjednika ovog meča.

Sudačke kartice na kraju su pokazale 114-113, 116-111 i 117-109 u korist japanskog boksača koji je nakon ovoga IBF, WBA Super i The Ring prvak bantam kategorije, a ovo je bio jedan od najboljih mečeva koje možete pogledati. Ako ste ljubitelj boksa, a ovo niste gledali, pronađite snimku i pogledajte ga. Nema nikakve sumnje kako će vas oduševiti.

Linker
20. travanj 2024 00:01