K1 i Boks

Joshui i Pulevu preostalo još pet dana za dogovor! Problem stvara već standardna prepreka?

Anthony Joshua i Kubrat Pulev
 Geoff CADDICK / AFP
Još pet dana preostalo je do isteka roka koji je IBF dao timovima iza Anthonyja Joshue i Kubrata Puleva za dogovore oko njihovog meča.

Budući da je Pulev propisani izazivač IBF-a, kojeg su na kraju prihvatili WBO i WBA, čije Joshua također drži pojaseve, upravo ta organizacija dobila je pravo nadležnosti nad mečem koji bi engleski i bugarski teškaš trebali odraditi. No, dogovora još uvijek nema. Iako se već neko vrijeme govori kako su preostale tek neke sitnice, još uvijek nema službene potvrde gdje i kada bi se meč trebao održati, no sigurno da veliki problem stvara i već standardna prepreka u ovakvim slučajevima - iznosi honorara.

IBF je rok za dogovor meča dao do 3. ožujka, nakon čega će se, ako ne bude potvrde, pristupiti tzv. "purse bidu", odnosno licitaciji honorara. Riječ je o događaju na koji su pozvani promotori i gdje svaka strana licitira jednim određenim iznosom koji bi zapravo bio budžet za organizaciju meča, uključujući i honorare za obje strane. On se dijeli u omjeru koji određuje nadležno tijelo, a u ovom slučaju bi to bio IBF. Veća ponuda na kraju osigurava pravo organizacije meča.

Što se tiče spomenutog događaja, svoju priliku dati ponudu imaju i neki drugi promotori pa je tako moguće da se uključi neka treća strana koja bi bila zainteresirana preuzeti organizaciju meča.

Ipak, kako je to inače posljednje što promotori žele, jer postoji mogućnost manjih honorara za sve strane, očekuje se kako će dogovor između Matchrooma i Top Ranka, odnosno Eddieja Hearna i Boba Aruma biti postignut. Kao najrealnija opcija trenutno se čini lipanj i London, a za mjesto održavanja najbolje konkuriraju dva stadiona. Favorit je novi stadion Tottenham Hotspura, no govori se kako je i Arsenal zainteresiran ugostiti meč na svom Emiratesu.

Ako do dogovora slučajno ne dođe, organizacije čije Joshua nosi pojaseve imaju pravo oduzeti mu naslov ili zahtijevati meč protiv njihovog propisanog izazivača.

Linker
26. travanj 2024 08:48