K1 i Boks

Tony Yoka ugovorio veliki meč za rujan

Tony Yoka
 Sebastien SALOM-GOMIS / AFP
Za 25. rujna najavljen je sjajan boksački meč teške kategorije, Tony Yoka protiv Johanna Duhaupasa

Nakon što je bio uspješno odradio svojih sedam dosadašnjih profesionalnih mečeva, 28-godišnji Tony Yoka spreman je za najveći do sada, onaj koji bi bivšem amaterskom svjetskom prvaku i zlatnom olimpijcu trebao predstaviti novi korak prema vrhu. 25. rujna suprotstavit će mu se njegov sunarodnjak, ujedno i vrlo poznato boksačko ime, Johann Duhaupas.

39-godišnji Duhaupas (38-5, 25 KO) je već godinama prisutan u svjetskom vrhu ili barem blizu njega. Bivši je profesionalni europski prvak te izazivač za svjetsku WBC titulu, a iza sebe ima pobjede protiv boksača poput Roberta Heleniusa ili Manuela Charra. Još uvijek je u dobroj formi, što je pokazao pobjedom u posljednjem nastupu. Meč ranije poražen je od Jarrela Millera, a osim njega je gubio od velikih imena poput Povetkina i Wildera te Erhana Tepera i Francesa Pianete, no to je bilo ranije u njegovoj karijeri. Prošle godine mogli smo ga vidjeti kao sparing partnera Filipa Hrgovića u pripremama za meč protiv Erica Moline.

U sudar dva najbolje francuska teškaša, Yoka (7-0, 6 KO) ulazi nakon pobjede protiv Michaela Wallitscha, u kojoj je pokazao jednu novu zrelost i spremnost za one najozbiljnije ispite. Iza njega je već i jednogodišnja doping suspenzija zbog koje je odradio tek sedam profesionalnih mečeva. No, izvedbe su mu bile dovoljno dobre da ga smjeste na 26. mjesto ljestvice BoxReca, odnosno samo pet mjesta iza Filipa Hrgovića, boksača čiji se boksački put prati usporedno uz Yokin. Što se tiče Duhaupasa, njega BoxRec trenutno svrstava na 43. mjesto.

Pratiti usporedno karijere Tonyja Yoke i Filipa Hrgovića zanimljivo je zbog njihovih amaterskih dana. Naime, Yoka je 2015. i 2016. godine Filipa dva puta razočarao. Prvo ga je savladao u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, a onda i u polufinalu Olimpijskih igara. Tada je zapravo Yoka iskočio iz svojevrsne prosječnosti, budući da ranije nije postizao posebno dobre rezultate. Krenuo je tim putem njegov uzlet prema svjetskom profesionalnom vrhu koji trenutno i dalje traje.

Linker
16. travanj 2024 07:02