K1 i Boks

(VIDEO) Teofimo Lopez fenomenalnom predstavom nadmašio Lomachenka i došao do tri elitna pojasa

Teofimo Lopez
 screenshot
Teofimo Lopez od danas je WBA, WBO, IBF i The Ring boksački prvak svijeta lake kategorije

Dogodilo se ono što su mnogi pretpostavljali da bi se moglo dogoditi. Vasyl Lomachenko dočekao je u ringu boksača koji mu može parirati brzinom i automatski se time našao u problemima. Zapravo, ne samo u problemima, nego je doživio po mnogima neočekivani poraz, čisto i bez ikakve dvojbe. Nije uspio u svoju korist odvesti meč u kojem je jednostavno prekasno počeo raditi ono gdje je najbolji.

23-godišnji Lopez je vrlo brzo uspio postaviti distancu koja mu odgovara i na račun dužih ruku nije prve dvije runde uspio dozvoliti Ukrajincu gotovo ništa. Pročitao je Lopez njegovo kretanje te mu time kontrirao, a svojim prednjim direktom radio je dovoljno da bi neupitno uzeo prve dvije dionice. Tek nešto više od Lomachenka vidjeli smo u trećoj i četvrtoj rundi, no i dalje je njegov mladi protivnik bio onaj koji pogađa više i konkretnije. Izgledao je Lopez mirno i staloženo, svjestan kako sve ide u potpunosti po njegovom planu. Vrhunsko kretanje, osjećaj kako će se kretati Lomachenko, duljina ekstremiteta i selekcija udaraca bilo je ono što je prezentirao u početku meča.

Otvorenija akcija krenula je od pete runde kad obojica postaju otvoreniji, a time i lakše mete pa su udarci pronalazili cilj. No, ponovno nismo od Lomachenka uspijevali vidjeli njegove poznate munjevite serije i izlaske te udarce iz neočekivanih kuteva. Sve je to Lopez jako dobro čitao i većinom na napade uspijevao kontrirati. Već polako frustrirani Lomachenko počeo je nekontrolirano ulaziti u napade kakvi su odgovarali Teofimu i boksač iz Brooklyna je na polovici meča imao uvjerljivu prednost.

Tek u drugom dijelu meča Lomachenko je uspio raditi ono što radi najbolje. Lopez je već bio umorniji i to je svakako odgovaralo Ukrajincu koji počinje sve više pogađati. Nakon vrlo izjednačene sedme, osme i devete runde, desetu i 11. je Lomachenko odradio možda i najdominantnije u cijelom meču. No, time kao da je probudio svog protivnika, koji u posljednjoj rundi podiže svoju izvedbu i ponovno sjajno kontrolira distancu. U posljednjoj minuti kreće Lomachenko na sve ili ništa, Lopez prihvaća akciju i dolazi do prave kanonade udaraca, no obojica su gong dočekali čvrsto na nogama.

Teofimo Lopez postao je novi WBO, WBA, IBF i The Ring prvak lake kategorije, sudačkim karticama koje su bodovale 116-112, 119-109 i 117-111 u njegovu korist. Dakle, prema jednom sucu uzeo je osam, prema jednom devet te prema jednom 11 rundi, no to posljednje bodovanje apsolutno je nerealno. Lomachenko je bio bolji u drugoj polovici meča, no nije time uspio anulirati neprepoznatljivo pasivan pristup u prvih šest rundi te nedovoljno dobro zatvaranje meča.

Lopezu sad za poziciju apsolutnog prvaka nedostaje tek WBC pojas, koji se nalazi kod Devina Haneya i kojeg će ovaj braniti 7. studenog.

Linker
20. travanj 2024 12:33