K1 i Boks

WBC namjerava na dvije godine suspendirati sve profesionalce koji nastupe na Olimpijskim igrama

Filip Hrgović i Andy Ruiz Jr.
 Instagram
Nije dugo trebalo čekati na prve reakcije nakon što je Andy Ruiz Jr. izjavio kako želi sudjelovati u boksačkom turniru na Olimpijskim igrama u Tokiju. Jedan od prvih koji se javio bio je predsjednik možda i najveće boksačke organizacije, WBC-a. On je izjavio kako se WBC neće složiti s odlaskom profesionalnih boksača na igre i da bi svaki takav slučaj mogao rezultirali suspenzijom od minimalno dvije godine.

"Bila bi velika čast predstavljati Meksiko na Olimpijskim igrama. Morat ću vidjeti kakve su mogućnosti ovisno o ugovorenim obavezama, no spreman sam napraviti sve što je u mojoj moći da bih sudjelovao i dobio priliku još jednom promovirati Meksiko i podići ga u visine", napisao je jučer je Twitteru Andy Ruiz, svjetski boksački prvak po tri od ukupno četiri elitne boksačke organizacije. On je ujedno prvi aktualni prvak koji je izrazio takvu želju, što je podosta glasno odjeknulo u boksačkom svijetu. Iz Meksika su se već pojavile prve kombinacije putem kojih bi to bilo izvedivo, no sad su se javili i oponenti takve ideje.

Iako su profesionalci već nastupili na OI u Rio De Janeiru (trojica te nisu postigli nikakav uspjeh), ambicija jedne ovakve zvijezde dovela je do prvih reakcija onih najvažnijih tijela profesionalnog boksa. Tako ova izjava baš i nije usrećila predsjednika WBC-a, Mauricia Sulaimana. Vodeći čovjek jedne od četiri glavne boksačke organizacije ni u kom slučaju ne podržava ideju nastupa profesionalaca na Olimpijskim igrama, a ovog puta mogli bi uvesti i sankcije za tako nešto. Isti čovjek već je početkom ljeta izjavio kako se od početka ne slaže s odlukom donesenom prije prošlih igara.

"WBC se strogo protivi dozvoli profesionalnim boksačima da nastupaju na Olimpijskim igrama. To je nešto neprihvatljivo i tako bi se prema tome trebali postaviti svi boksački fanovi i stručnjaci u svijetu. Olimpijski amaterski boks je nešto potpuno drugačije. To su dva suprotna sporta i opasno je igrati se s time. Ne smijemo to dozvoliti", izjavio je Sulaiman, da bi nakon toga dodao što bi se moglo dogoditi onima koji odluče ipak otići na igre:

"Ako neki profesionalni boksač, uključujući prvake i bivše prvake, odluči sudjelovati na idućim Olimpijskim igrama, bit će kažnjen s minimalno dvije godine suspenzije od strane WBC-a."

Što se tiče teške kategorije, Ruiz trenutno ima sve pojaseve osim upravo WBC-ovog, koji je u vlasništvu Deontaya Wildera. No, zanimljivo je kako WBC International titulu, što je treća najjača WBC-ova titula, drži Filip Hrgović. Najbolji hrvatski boksač također se vidi na igrama, a ako WBC donese spomenutu odluku, u slučaju nastupa u Tokiju ostao bi bez spomenutog pojasa, ali i bez prilike da nastupa na bilo kojoj priredbi sankcioniranoj od strane te organizacije. Neki bi ovim putem rekli da bi time WBC štetio samo sebi, jer bi time možda ostali bez nekih boksača koji bi otišli u Tokio, a onda se posvetili WBO, WBA ili IBF pojasu.

No, ovo bi moglo postati problem za ambicije Ruiza, Hrgovića i možda još kojeg zainteresiranog boksača ako se sa sličnom idejom uključi neka od tri preostale elitne organizacije.

Linker
16. travanj 2024 18:53