K1 i Boks

WBO i IBF službeno naredili Joshui različite protivnike

Anthony Joshua
 screenshot/Youtube
Kao što se odmah nakon njegove pobjede nad Andyjem Ruizom Jr. očekivalo, IBF i WBO odredili su svoje propisane izazivače teške kategorije, odnosno boksače protiv kojih bi Anthony Joshua trebao odraditi svoj idući meč. Problem je u tome što su odredili različite boksače i trenutno nisu spremni na kompromise.

Anthony Joshua je pobjedom u revanšu protiv Andyja Ruiza Jr. vratio u svoje vlasništvo WBA, WBO i IBF (te IBO) pojaseve svjetskog prvaka teške kategorije. Sam je najavio kako se ne bi dugo trebalo čekati na prvu obranu istih, odnosno da se već početkom proljeća vidi u ringu. Isto tako je najavio kako mora biti aktivan da ne bi bez nekog od tek vraćenih pojaseva ostao. No, čini se kako bi unatoč tome do toga moglo doći.

Prvi se sa svojim službenim priopćenjem javio WBO koji je naredio meč Anthonyja Joshue protiv Oleksandra Usyka. U istom priopćenju odredili su rok od 30 dana tijekom kojeg strane trebaju krenuti s pregovorima. Također je najavljeno kako bi nakon 30 dana, ako do dogovora ne dođe, trebalo doći do licitacije plaća. To je inače ustaljena praksa u ovakvim situacijama. Ako Joshua i Usyk meč ne dogovore, moglo bi doći do situacije gdje će Britancu taj pojas biti oduzet.

Joshua je sam nedavno izjavio kako protivnika neće birati i da namjerava savladati boksače koji su mu određeni kao izazivači. No, problem je što organizacije na tim pozicijama imaju različita imena. Nedugo nakon gore spomenutog WBO-a, javio se i IBF. Njihov "mandatory" izazivač je Kubrat Pulev, bugarski boksač protiv koga se već jednom Joshua trebao boriti. On je zapravo na toj poziciji već punih 14 mjeseci. Oni su također dali rok od 30 dana, odnosno 11. siječnja datum je do kojeg pregovori trebaju biti odrađeni.

Jasno je kako ovo Joshuu i njegov tim dovodi u neugodnu situaciju. On je najavio kako je pojaseve tek vratio i da ih namjerava pod svaku cijenu zadržati, odnosno da može bez njih ostati tek u ringu. Srećom po njega, WBA se još nije izjasnio, iako se čini da oni preferiraju Usyka kao protivnika. Na Eddieju Hearnu je sad težak posao. Morat će jednoj od ove dvije organizacije ponuditi nešto više nego inače da bi ovi odustali od svog izazivača. Joshua će za to vrijeme čekati i nadati se kako će njegov menadžer ponovno uspjeti u svom naumu. Posljednjih godina nismo baš vidjeli puno primjera gdje Eddie Hearn nije posao odradio upravo onako kako njemu najviše odgovara.

Linker
25. travanj 2024 12:19