OVO SE NE PROPUŠTA

Donosimo pregled svih okršaja u zagrebačkoj Areni, evo što vas čeka na velikoj borilačkoj priredbi

Sve najbolje što regija nudi u ovom trenutku kada govorimo o MMA sportu ponudit će nam prvi dolazak poljskog giganta u Zagreb. Konfrontacja Sztuk Walki ili skraćeno KSW će svoj 51. event, a ujedno i prvi u ovom dijelu Europe, održati u subotu 9. studenog u Areni Zagreb. Nakon K-1 WGP-a, Gloryja i UFC-a, još jedna TOP svjetska borilačka promocija je odabrala upravo hrvatsku metropolu za svoju destinaciju što je dokaz velike borilačke tradicije na ovim prostorima.
 Screenshot YouTube/ Ilustracija

Poljaci su za prvi dolazak u Hrvatsku sastavili fenomenalan popis borbi koji mora biti po ukusu hrvatske i regionalne publike iz vrlo jednostavnog razloga - u Areni će nastupiti trenutačno najbolji borci s ovih prostora.

Naravno da bi se našlo mjesta za još ponekog MMA asa poput Roberta Soldića kojeg na koncu nećemo gledati, ali onome što su KSW-ovi "matchmakeri" uspjeli sastaviti treba skinuti kapu. Ima tu ponešto za svakoga, a jasno je da se mnogo brige vodilo o regionalnoj pokrivenosti. Pa ćemo tako na popisu vidjeti najviše Poljaka što je očekivano, no odmah iz sedam poljskih imena slijede čak pet ih Hrvatske, a zatim još dva iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na popisu je i Srbin Aleksandar Ilić, odnosno Slovenac Lemmy Krušič kako bi se upotpunila pametna regionalna priča.

Ako ste se pitali zašto čitavu priredbu predvode teškaši Erko Jun i Mariusz Pudzianowski, onda je odgovor vrlo jednostavan - oni su globalno gledajući daleko najveće zvijezde na popisu borbi, a KSW je globalna promocija. Jun na Instagramu i Facebooku ima oko 6 milijuna pratitelja, a Pudzianowski je jedan od najpopularnijih poljskih sportaša što nije jednostavno s obzirom da je Poljska sportska zemlja koja cijeni svoje istaknute predstavnike. Iako je ovo Junu tek četvrti profesionalni meč, borac originalno iz Janje s belgijskom adresom je prva tri zadatka riješio atraktivnim prekidima pa ne čudi da njegov prvobitni hobi i poluozbiljan izlet u MMA sport, doslovno preko noći prerastao u glavnu ulogu na borilačkom mega spektaklu.

U sunaslovnoj borbi ćemo vidjeti popularnog crnogorskog "Psihopatu" Vasu Bakočevića. Ovakav spektakl se jednostavno nije mogao zamisliti bez ovog Crnogorca kojem je vlasnik organizacije Martin Lewandowski osobno poručio prije par mjeseci "da dolazi po njega". Ovaj regionalni MMA veteran ima vrlo težak zadatak jer i njega čeka obračun s poljskom zvijezdom Borysom Mankowskim. No, za razliku od Pudzianowskog, koji je slavu stekao kao "strongman", Mankowski je već godinama jedan od stupova poljskog MMA sporta i njihova borilačka ikona. Doduše, Poljak je u padu što se vidi prema tri uzastopna poraza, dok je u isto vrijeme Bakočević uhvatio vrhunac karijere, pa je vrlo teško prognozirati što bi se moglo dogoditi u tom obračunu. Sigurni smo, ipak, da će nas Bakočević čitav "fight week" zabavljati talentom "showmana" koji se rijetko viđa i koji podsjeća neodoljivo na onaj Conora McGregora.

No, najveći ulog, iako se ne radi o "main eventu", ipak ima meč između Antuna Račića i Damiana Stasiaka. "Killer" će pokušati ugrabiti inauguralni pojas KSW prvaka u bantam kategoriji protiv bivšeg UFC-ovca Stasiaka. Možda bi prigodnije bilo da je Filip Pejić dobio priliku za osvetu protiv svog poljskog "krvnika" koji je skratio njegov UFC san na samo jedan ulazak u Octagon, ali to nije bio moguće jer je Stasiak u međuvremenu spustio kategoriju i više se ne natječe u onoj Pejićevoj. Zato će Dubrovčanin s njemačkom adresom u Areni jurišati na petu uzastopnu KSW pobjedu i treću hrvatsku titulu nakon Reljića i Soldića. I naravno pokušat će osvetiti poraz svog sunarodnjaka što će publika sigurno cijeniti.

"Nitra" će samo meč ranije čekati iskupljenje pred domaćom publikom koju je razočarao 2016. godine kada je na UFC-ovom eventu poražen od već spomenutog Stasiaka. No, Pejić je tada bio žrtva pogrešno odabrane težinske kategorije pa niti nije mogao pružiti maksimum svojih kvaliteta i mogućnosti. Sada ga u Areni pred njegovim navijačima očekuje Brazilac Daniel Torres. Nakon onako atraktivnog debija iz travnja, člana zagrebačkog American Top Teama realno pobjeda ili dvije dijele od izazivačke pozicije u perolakoj diviziji. Torres je prva prepreka na tom putu, a nema sumnje da "Nitro" biti izuzetno motiviran pokazati svoje pravo lice u Areni.

NOVO: Stojnić otkazao meč Deliji, uskače Oli Thompson. Više saznajte OVDJE.

Jedini regionalni obračun na popisu borbi čine naš ponajbolji teškaš Ante Delija i UFC veteran Denis Stojnić. To je ujedno i posljednji meč koji je KSW stavio na "fight card" i svojevrsni šlag na tortu. On to zaista i jest. Povratak teškaša iz Sarajeva nakon tri godine pauze u aktivan sport samo za ovu prigodu i to protiv Delije kojem "će iza leđa" stajati Mirko Filipović, čitavoj priči daje višu dimenziju i objašnjava velik interes za ovaj meč. Stojnić je, naime, kroz karijeru u nekoliko navrata najavljivan kao protivnik hrvatskih boraca, a u jednom trenutku je javno prozivao i legendarnog Cro Copa. Sada će napokon imati priliku dokazati koliko može i to protiv Delije kojem će ovo biti debij za poljsku promociju, baš kao i Stojniću.

Nastup u Areni će biti prvi u KSW-ovom kavezu i za Ivana Erslana, odnosno Aleksandra Rakasa, dva preostala hrvatska predstavnika na popisu borbi. Naš trenutačno najbolji poluteškaš će se sudariti sa Španjolcem Darwinom Rodriguezom, dok Rakasa očekuje iskusni Poljak Krystian Kaszubowski. Za obojicu će ovo biti vrlo bitan test odmah na početku jer će upravo prema ovom nastupu dobivati svoje prilike u budućnosti. Erslan je pripreme odradio na Floridi sparirajući s bibvšim UFC prvakom Andreijem Arlovskim pa ne treba sumnjati da će maksimalno spreman ukrstiti rukavice s Rodriguezom. Iza Rakasa je recentan nastup u dalekom Japanu koji je završio pobjedom prekidom. No, upravo će meč u KSW-u biti prvi pravi veliki ispit za ovog borca u karijeri i dvoboj koji će odrediti njegov daljnji put.

Ne smijemo zaboraviti Srbina Aleksandra Ilića koji nakon spektakularnog debija u KSW-u i nokauta koji je obišao svijet sada ide na Poljaka Cezaryja Kesika. Crnogorca Miloša Janičića, kojem će nastup u Areni biti debij za poljsku promociju, u Areni čeka Roman Szymanski, dok će Slovenac Lemmy Krušič u obračun s još jednim poljskim borcem - Sebastianom Przybyszom. KSW 51 će i za "Wardoga" biti debitantski, a time i iznimno bitan za nastavak karijere u poljskoj organizaciji.

Ukupno je na rasporedu deset mečeva, a zanimljiv podatak je da su zastupljene sve kategorije koje KSW ima, od bantam pa sve do kraljevske teške. Ukoliko ste MMA fan ili općenito ljubitelj sporta, a imate priliku otići u Arenu 9. studenog i uživo pogledati KSW-ovu priredbu, svakako to učinite. Oni koji su Konfrontacju vidjeli uživo kažu da je to nešto što se ne zaboravlja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31