Ostalo

Dominantni kralj grapplinga Gordon Ryan odlazi u mirovinu

Gordon Ryan
 Instagram
Ako je vjerovati onome što je objavio na svom Instagram profilu, najbolji grappler svijeta te vjerojatno najdominantniji grappler u povijesti, Gordon Ryan, odlučio je završiti karijeru u sportu koji ga je proslavio.

24-godišnji Gordon Ryan u samo četiri godine grappling natjecanja uspio je osvojiti sve što se u "no gi" natjecanju osvojiti može. Krenuvši od 2016. godine i Eddie Bravo Invitational turnira, ovaj mladi Amerikanac polako je napredovao do toga da ga nazivaju najdominantnijim grapplerom ikad, a dobio je i nadimak vrlo jednostavno poruke, "The King".

No, čini se kako je njegova karijera u grapplingu gotova. Naime, ovog vikenda oglasio se na Instagramu najavivši kako napušta sport kroz koji se proslavio. Njegova objava zvuči vrlo ozbiljno, odnosno nismo sigurni da bi se toliko potrudio da je u pitanju šala.

"Hvala i zbogom. Prošle su godine otkako sam napravio nešto drugo osim da sam trenirao. Nisam pet godina otišao na odmor. Na ovom putovanju sam shvatio da u životu postoji više toga od svakodnevnog ubijanja u podrumu. Više puta sam potvrdio kako sam najbolji i sad je vrijeme za promjenu. Vrijeme je da krenem u novo životno poglavlje. Imam nekoliko nastupa ugovorenih za 2020. godinu koje ću još odraditi. Ne treba mi više ništa drugo u životu. Sve što sad želim je istraživati svijet s onima koje volim i pomoći svojim timskim kolegama da postignu dvostruko više od mene, kao i ljudima diljem svijeta kroz instrukcijske snimke. Znam da će moj odlazak boljeti mnoge od vas, no to je nešto u što sam siguran. Nije još sve gotovo. No, nisam mogao niti zamisliti bolju karijeru. Sve vas volim", napisao je Gordon.

View this post on Instagram

Thank you and farewell. Its been years since i did anything besides training. I haven't taken a vacation in 5 years. On this trip i realized that there's more to life than being stuck in a blue basement every day killing myself. i have proven im the best over and over again and now its time for a change. Its time to start the next chapter of my life. i have some matches scheduled early in 2020 which ive committed to and will compete in but consider 2019 the last year of my competitive life span. I dont need anything else in life. All i want and need now is to explore the world with the ones i love and help my team mates achieve twice as much as i have as well as help people around the world through instructional videos. i know it will pain a lot of you to see me go but this is something im sure about. i hope all the fans understand and have enjoyed the rise thus far. its not over. I couldnt have asked for a better career. love you all @jeffreyschu. @heysonnyy

A post shared by Gordon King Ryan (@gordonlovesjiujitsu) on

U svojoj čini se vrlo kratkoj karijeri, Ryan je osvojio četiri EBI turnira različitih kategorija, dok s dva ADCC natjecanja nosi tri zlata i jedno srebro. Ukupno s raznih grappling natjecanja je donio 51 zlato i tri srebra. Ipak, ono čime se još više proslavio su prozivanja grappling legendi putem Instagrama, čime bi često došao do borbi protiv njih,a onda bi iste i pobjeđivao. Prema portalu BJJ heroes, u grappling karijeri je upisao 77 pobjeda (čak 64 puta prekidom) i samo pet poraza (samo jednom prekidom), a najveći "skalpovi" su mu svakako Rousimar Palhares, Yuri Simoes, Roberto Abreu, Craig Jones, Ralek Gracie, Marcus Almeida, Keenan Cornelius, Dillon Danis te njegov mentor, Garry Tonon.

Znači li ovo skorašnji prelazak Ryana u MMA, što je više puta spominjao kao ambiciju za kasniju fazu svoje karijere? Ne možemo znati, no vjerujemo kako će on uskoro sam otkriti kakva je situacija po tom pitanju.

Linker
19. travanj 2024 01:14