Ostalo

'Hrvatska senzacija' vraća se borbama nakon više od 11 godina i to za meč s bivšim svjetskim boksačkim prvakom!

Pat Miletich
 screenshot/Youtube
Više od 11 godina nakon službenog umirovljenja, rukavice će ponovno navući Pat 'Croatian Sensation' Miletich. Jedan od pionira slobodne borbe i najvećih ikona sporta odradit će kickboxing meč protiv još jednog nekada velikog imena, no iz svijeta profesionalnog boksa, Michaela Nunna. Riječ je o bivšem svjetskom prvaku u dvije različite kategorije koji je prošlih 16 godina proveo u zatvoru.

51-godišnji Pat Miletich legenda je sporta u svakom smislu te riječi. Osim što je bio prvi UFC prvak velter kategorije te što je taj pojas obranio četiri puta, ovaj borac stvorio je i "Miletich Fighting System", borilački tim i program treninga koji je stvorio nekoliko kasnijih UFC prvaka. Karijeru je završio 2008. nakon 29 pobjeda, sedam poraza i dvije neodlučene borbe. Posljednjih godina uspješno je radio kao komentator i analitičar te nije bilo nikakvih govora o povratku borbama.

No, kad se pojavila zanimljiva prilika, Miletich je odlučio prihvatiti ju. Već krajem ljeta prošle godine krenula su priče o borbi dvije velike borilačke ikone savezne američke države Iowe. Jedna je naravno Miletich, a njegov planirani protivnik je Michael Nunn, jedan od najvećih boksača ikad izašlih iz te države. Sad je taj okršaj i dogovoren. 18. travnja datum je kickboxing meča ova dva borca. Miletich je to potvrdio, dodavši kako ovo neće biti običan borilački događaj, nego zabavni spektakl.

Nunn je pet godina stariji od Mileticha te također iza sebe ima vrlo živopisnu prošlost. Boksao je većinom u srednjoj i super srednjoj kategoriji, a najveći uspjeh ostvario je 1988. godine. Tada je kao 25-godišnjak u svom 31. profesionalnom meču došao do svjetske IBF titule srednje kategorije, koju je obranio pet puta prije nego je poražen od Jamesa Toneya. Nedugo nakon toga osvojio je WBA titulu super srednje kategorije, a nju je uspješno obranio četiri puta. Kasnije je u karijeri još dva puta bez uspjeha napadao svjetski naslov, a posljednji meč odradio je 2002. godine.

U ljeto iste godine Nunn je uhićen nakon što je od prikrivenog agenta kupio kilogram kokaina, ulične vrijednosti 24.000 dolara. Na suđenju je priznao krivnju za taj slučaj, no ne i za neke druge slučajeva preprodaje droge koji su datirali devet godina unazad. Nije uspio dokazati svoju nevinost i sudac mu je odredio zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, što je podijelilo javnost, posebno kod njega kod kuće u Iowi te je u tom vrijeme uzrokovalo veliki revolt stanovništva. Iz zatvora je, na račun dobrog vladanja, pušten krajem listopada prošle godine, nakon što je iza rešetaka proveo više od 16 godina. Izjavio je kako je tijekom vremena u zatvoru održao dobru formu te da bi se volio okušati u ringu. Tako nije dugo razmišljao nakon što mu je ponuđen meč protiv Mileticha, iako je i sam izjavio kako s kickboxingom nije imao doticaja, osim putem nekih uličnih okršaja u ranoj mladosti.

Službene potvrde ovog meča još uvijek nema, no nakon što su obje strane izjavile kako će se to dogoditi, vjerojatno je sve pitanje formalnosti. Organizacije meča prihvatio se dugogodišnji promotor priredbi u Iowi i Illinoisu, Monte Cox.

Linker
20. travanj 2024 04:49