Ostalo

Japan izdominirao na svjetskom judo prvenstvu, zlato odlazi u devet država

foto: Judo Gallery
 Instagram/Judo Gallery
U Tokiju je prošlog tjedna održano svjetsko prvenstvo u judu, a domaći borci su na najbolji mogući način odradili glavni ispit pred olimpijske igre koje će iduće godine ugostiti. Uzeo je Japan ukupno 16 medalja od čega su pet zlatnih. Iza njih su najbolji plasirani Francuzi, koji su na ovo prvenstvo došli bez Teddyja Rinera, a zlato je otišlo u još pet europskih država te Izrael i Kanadu.

Prvenstvo se održalo u sedam muških i jednako toliko ženskih kategorija te u kombiniranom natjecanju. Domaćini su medalje uzeli čak u njih 13, od čega pet zlatnih. Tome su pridodali šest srebra i pet bronci čime su uvjerljivo najbolja reprezentacija natjecanja. Iza njih su Francuzi s tri zlata, jednim srebrnom i dvije bronce, dok preostalih sedam zlata odlazi u Gruziju, Portugal, Nizozemsku, Kanadu, Češku Ukrajinu i Izrael. Najviše razočarani su naravno Rusi, koji se moraju zadovoljiti s dva srebra i dvije bronce. Medalje ukupno odlaze u 25 država, gdje posebno vrijedi spomenuti čak tri bronce za Kosovo. Što se tiče naših susjeda, u Srbiju odlazi bronca u srednjoj kategoriji koju je osvojio Nemanja Majdov.

Najuzbudljivije je bilo pratiti tešku kategoriju u muškom natjecanju gdje nakon dugog vremena nije bilo Teddyja Rinera. Osmerostruki svjetski i dvostruki olimpijski prvak ovo je natjecanje odlučio preskočiti, a to je najbolje iskoristio momak koji je nakon toga postao prvi favorit. Lukáš Krpálek, zlatni iz Ria 2016. u kategoriji do 100 kilograma, postao je svjetski prvak "kraljevske kategorije". Što se tiče timskog natjecanja, Japan je slavio ispred Francuske, dok bronce odlaze u Rusiju i Brazil.

Što se tiče hrvatskih predstavnika, Dominik Družeta u prvom je kolu zapeo protiv Sungho Leeja iz Koreje. Barbara Matić prošla je prvo kolo, no u drugom ju je zaustavila Maria Portella iz Brazila, koja ju je savladala putem dva wazarija. Zlatko Kumrić također je prošao prvo kolo, no u drugom je bolji od njega bio Alexandre Iddir iz Francuske. Karla Prodan borila se protiv Ma Zhenzhao iz Kine, koju je savladala na Grand Prixu u Zagrebu, no ovog puta joj se Ma osvetila ipponom. Posljednjeg dana nastupila je Ivona Šutalo koja je nakon tri kaznena boda poražena od Jasmin Kuelbs iz Njemačke.

Linker
19. travanj 2024 23:28