Ostalo

(VIDEO) Jeste li čuli za mas-hrvanje? U ovaj sport biste se mogli instantno zaljubiti!

 Mas Wrestling USA (Instagram)
U sve većem broju država, većinom u onima koje inače preferiraju hrvanje i 'strongman' natjecanja, sve popularniji sport je mas-hrvanje odnosno mas-wrestling. Pogledajte kako izgleda ovaj sport čiji je jedan od najvećih fanova Arnold Schwarzenegger.

Ovdje se radi u sportu čija je pravila zapravo vrlo lako razumjeti nakon otprilike minute ili dvije gledanja videa. A koliko god on bio jednostavan, toliko je zanimljiv za gledati i sigurni smo vrlo zabavan za baviti se njime. A čak niti do rekvizita nije teško doći, zapravo svatko si ih možete napraviti sam.

Iako se sve može vidjeti u videima ispod teksta, ukratko ćemo to opisati ovako. Dva natjecanja stanu jedan preko puta drugog, licem u lice. Između njih se nalazi bočno uspravna fiksirana drvena greda na koju postavljaju svoja stopala. Ta greda zapravo služi kao potporanj za noge i zapravo je vrlo važan rekvizit pri dolasku do uspjeha u meču. Iznad grede sudac postavlja drvenu palicu za koju se natjecatelji moraju čvrsto uhvatiti. Nakon toga sudac daje znak za početak borbe.

Pobjednik borbe je onaj tko uspije oduzeti palicu ili svog protivnika u pokušaju toga prebaciti preko granice koju predstavlja već spomenuta greda. Vrlo jednostavno na papiru, no ovaj sport zahtjeva kvalitetno raspoređenu snagu u noge i ruke, kao i koncentraciju. Na neki način ga možemo opisati kao spoj hrvanja, obaranja ruku i 'strongman' natjecanja. Što se također važno, postoje kategorije, ali i dobne skupine.

Ovaj sport osmišljen je u Rusiji, ali s vremenom sje stekao veliku popularnost u raznim državama svijeta. Ipak, pravo ekspanziju dobiva tek posljednjih godina, nakon što su se na njega "navukli" Amerikanci, koji su u kratkom vremenu uspjeli postati i velesila mas-wrestlinga. Jedan od najvećih fanova ovog sporta i time jedan od najvećih promotora je i Arnold Schwarzenegger. Bivši "Mister Olympia", glumačka superzvijezda i bivši guverner Kalifornije je čest gost i na natjecanjima.

Ono što je najvažnije navesti, ovo nije jedan od onih sportova za koje ćemo napisati "nemojte pokušavati kod kuće". Baš naprotiv, nabavite si rekvizite i krenite. Možda uskoro i u našim krajevima nastanu klubovi, a na kraju i natjecanja. Za sada još uvijek nismo uspjeli doći do podatka da se netko u regiji aktivno bavi mas-hrvanjem. Možda baš ovaj članak donese neku promjenu po tom pitanju.

Linker
25. travanj 2024 08:10