Regija

Alen Babić: Boks je nekoć izgledao totalno drugačije, ali onda je izmišljena najveća glupost...

Alen Babić
 Instagram
Hrvatski boksački profesionalac Alen Babić nestrpljivo iščekuje vijesti o svom idućem nastupu, a izgleda da su nestrpljivi i njegovi fanovi koji ga često ispituju o onome što slijedi. Da se pita 'Savagea', on bi nastupao svakoga mjeseca, ali situacija u današnjem boksu mu to jednostavno ne dopušta.

Nakon što je bio uspješan u prva tri profesionalna nastupa u kojima je ostvario tri pobjede prekidom, Alen Babić još uvijek nije ugovorio novi ulazak u ring. Nekoliko je pokušaja postojalo, ali zbog pandemije koronavirusa ti su nastupi bili otkazani.

Sada kada se situacija u svijetu polako popravlja, Babić se susreće, kako sam kaže, s puno upita o sljedećem meču. No, neke stvari u današnjem profesionalnom boksu nisu jednostavne i po mnogočemu se razlikuju od prijašnjih vremena, a upravo je na to i ukazao poznati boksač iz BK Leonardo.

"Imam jako puno upita o sljedećem meču pa evo da objasnim malo situaciju iz mog ugla.

Do današnjeg dana sam trebao imati osam mečeva (planiranih), a odradio sam tri. Situaciju u boksu danas je skoro nemoguće objasniti i najbolje je da krenemo od prošlosti.

Boks je nekada izgledao totalno drugačije. Kada se priča o 'najvećim, najboljim, itd.' boksačima, uvijek odemo čak i do 90 godina unatrag u vrijeme Joea Louisa, Sugar Ray Robinsona... Znači u 1930' pa idole nalazimo do kraja 90', era Tysona i Holyfielda. Sve od 30' do 90' imamo stotine aktivnih boksača kroz sve kategorije, a ti boksači imaju mečeve doslovno svaki vikend! Sugar Ray Robinson je u prve tri godine 40' - 43' napravio 46 mečeva!

Mike Tyson je u prvoj godini 85' odradio 15 mečeva! Kako izlazimo iz ere Tysona i ulazimo u eru Klička sve se mijenja. Menadžeri preuzimaju glavnu riječ i boks postaje politika. Izmišlja se najveća glupost - 'savršen score', što stavlja menadžere u prvi plan da bi 'krojili' karijeru boksača. Danas imamo još goru situaciju, događa se to da svega 15 (cca) boksača okupira cijelu boksačku scenu. Stalno isti boksači, iako im je 'prime' bio prije 10 godina. Ali isplativi su zbog popularnosti.

Za sve nas koji se probijamo, dobiti meč je ravno čudu! Dillian Whyte osobno pregovara s Eddiejem Hearnom za moje mečeve pa vam govorim iz vlastitog iskustva. Sjetite se ovoga teksta kad sljedeći put pošaljete poruke tipa - 'kad će meč, zašto nemaš meč, hoćeš li imati meč i slično.'

Ja sam svoju želju da imam meč svaki mjesec izrazio najvećem menadžeru današnjice Eddieju Hearnu. U formi sam svaki dan već puno godina, napravio sam sve što je u mojoj moći. Treba samo malo strpljenja i mojeg i vašeg, nitko ne može zaustaviti što je već krenulo.

Nadam se da vam je sada jasnije, voli vas SAVAGE", poručio je Babić preko Facebooka.

Linker
24. travanj 2024 10:08