Regija

Donosimo moguće rasplete nevjerojatnog boksačkog trilera, priča oko kvalifikacija za OI se maksimalno zakomplicirala!

Filip Hrgović i Marko Milun
 Ilustracija (Jaki Franja/CROPIX & screenshot)
U trenucima kad hrvatski boks proživljala najuspješnije dane od osamostaljenja i kad je zanimanje za plemenitu vještinu veće nego ikad, sve je uzdrmala situacija oko boksača super teške kategorije koji će Hrvatsku predstavljati u kvalifikacijama za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Rijetko kome je potrebno objašnjavati dramu koja se trenutno odvija u hrvatskom boksu. Zapravo, možemo ju bez pardona nazvati trilerom. Tek desetak dana prije državnog prvenstva, Filip Hrgović napravio je dodatni potez prema tome da sebi pokuša osigurati nastup na Olimpijskim igrama. Izjavio je kako će se organizirati meč između njega i prvaka Hrvatske. I to tako da pobjednik istog osigurava nastup u kvalifikacijama. Ako to bude Filip Hrgović, to bi značilo da Savez ne bi niti jednog boksača poslao u London, gdje će se održati prvi krug kvalifikacija, onaj europski.

Prije nego dođemo do tog dijela, važno je objasniti kakav je princip kvalifikacija za Tokio. Na Igrama će se naći ukupno 16 boksača super teške kategorije (jednako je i kod teškaša, kod ostalih kategorija broj varira). Taj će se broj dobiti nakon pet kvalifikacijskih turnira, od čega nas zanimaju dva. Prvi je europski, koji će se održati od 13. do 23. ožujka u Londonu i dat će četiri sudionika. Oni koji ne uspiju u tome imat će još jednu šansu. 13. do 24. svibnja u Parizu će se održati svjetski turnir. Tamo će svoje mjesto naći oni koji nisu uspjeli kroz kontinentalne turnire, a olimpijsku vizu osigurat će tri boksača.

Wikipedia

Hrvatski boksački savez na turnire ima pravo poslati jednog boksača/boksačicu po kategoriji. I neće tu biti velikih problema jer će posljednja biti ona izbornika Dorijana Čalića. Uvijek postoji opcija da će biti nezadovoljnih, ali jasno je kako se trenutno u gotovo niti jednoj kategoriji ne nazire drama. Osim u super teškoj kategoriji. Tamo već mjesecima pratimo žestoke medijske okršaje, a do sada smo obavijestili o više promjena situacije. Neke odluke koje su bile najavljene kao konačne brzo su poljuljane i teško da trenutno itko može pretpostaviti kako će se situacija odviti.

Nakon što je od Saveza došla vijest da je donesena odluka kako bi na europske kvalifikacije trebao putovati prvak Hrvatske, a na svjetske (ako se netko već ne kvalificira) Filip Hrgović, već je opovrgnuta od strane najboljeg hrvatskog boksača i jednog od najvećih teškaških potencijala na svijetu. Nije tajna kako Filip Hrgović ima veliku želju otići još jednom na Igre, kao i da prema pravilima ima legitimno pravo na to. No, problem bi mogao biti u načinu na koji on to želi izboriti. Filip Hrgović na račun svojih ranijih zasluga traži povlašten tretman i tu zapravo dolazi do nećega što na kraju može biti veliki problem.

Stav prethodnog izbornika Pijetraja bio je da Filip Hrgović može u Tokio ako dođe na Prvenstvo Hrvatske i pokaže da je najbolji. Njemu se ta ideja nije svidjela, a ista je odmah podijelila i javnost. Neki članovi saveza smatraju kako Filip Hrgović nema potrebu dokazivati svoju kvalitetu te kako na Igre trebaju ići oni najbolji. Ovaj drugi dio apsolutno je legitiman, no isto tako postoje kanali kojima se status najboljeg potvrđuje. Čak niti reprezentacija svjetskih prvaka u nogometu već neko vrijeme nema osigurano mjesto na idućem prvenstvu nego mora proći jednak kvalifikacijski put kao sve ostale momčadi. Ne bi li isto tako trebalo biti u boksu?

Marko Milun najbolji je hrvatski boksač super teške kategorije u posljednjem ciklusu. 2018. godinu obilježio je broncom na Prvenstvu Europske unije, dok je prošle godine došao do europske bronce. Zapravo, od tri velika seniorska natjecanja na kojima je nastupio, Marko Milun podbacio je tek na Svjetskom prvenstvu. No, na takvim ispitima su na početku svojih karijera padala i puno veća imena. Marko Milun ovaj cijeli kvalifikacijski ciklus gradi svoj put prema ultimativnom cilju, što bi bile Olimpijske igre. I spreman je boriti se tu poziciju i pokazati da je najbolji, sve dok je tu sve prema pravilima.

S druge strane, Filip Hrgović nema namjeru dolaziti na državno prvenstvo gdje bi za zlato morao savladati vjerojatno četiri boksača. On se želi boriti protiv prvaka Hrvatske za poziciju u kvalifikacijama jer drugačije ne odgovara njegovom rasporedu po kojem bi do Igara trebao odraditi dva profesionalna meča. Ako Savez smatra da je to sve u korist hrvatskog boksa, oni to mogu organizirati. No, Filip Hrgović zbog spomenutog rasporeda ne može u London i želi osigurati da tamo ne ide nitko drugi tko bi mogao prije njega izboriti mjesto na Igrama.

I tu bi mogao nastati problem. Prvobitno zbog toga što Filipu Hrgoviću, koliko god on bio kvalitetan, nitko ne garantira da će se kvalificirati preko turnira u Parizu. Uvijek je moguća ozljeda, nezgodan udarac pa čak i taj često osporavani "lucky punch" nekog okvirno slabijeg boksača. Tko će onda biti kriv ako nitko nije išao u London, ako smo samo tako odbacili jedan cijeli turnir i to onaj s kojeg je lakše doći do mjesta na Igrama? I ne samo to, moguće je da se Hrgović ozlijedi u profesionalnom meču koji će odraditi nakon Pariza. Moguća je ozljeda prije Pariza, nakon čega bi tamo otišao neki drugi boksač koji bi umjesto dvije imao samo jednu šansu. Tko će biti kriv? Savez i izbornik koji je donio takvu odluku, nitko drugi. Posebno ako kraj ovakvih talenata na kraju ostanemo bez predstavnika.

Osim toga, Međunarodni olimpijski odbor poziva saveze da prijave boksače za London. Ako Hrvatska ne pošalje niti jednu prijavu, MOO ima pravo najbolje rangiranom boksaču poslati pozivnicu. U ovom trenutku to je, zahvaljujući svim svojim rezultatima, Marko Milun, koji će ujedno biti i glavni favorit za državnog prvaka. Tu ne možemo biti sigurno što se može dogoditi i kakva će biti reakcija u takvom slučaju. Ali, u svakom slučaju bi Savez napravio izuzetno riskantan potez ako bi dozvolio slijed događaja gdje u London ne bi otputovao niti jedan super teškaš. Je li Filip Hrgović zaslužio takve beneficije? Mi nećemo donositi takvu odluku, ovo je samo objektivni prikaz trenutne situacije i mogućih raspleta ovog trilera.

Kao što je gore već navedeno, i javnost je podijeljena oko ovog slučaja. Teško je zapravo vidjeti što bi bila najbolja opcija. Filipu Hrgoviću pravila dozvoljavaju nastup na Olimpijskim igrama, kao što ovlasti izbornika dozvoljavaju Dorijanu Čaliću da poziv uputi upravo njemu i više puta je naglašeno kako će posljednja biti njegova. To je potvrdilo vodstvo saveza uz dodatak kako mu se neće miješati u posao. I kroz svoje izjave je predsjednik Bono Bošnjak više puta to potvrdio. No, isto tako bi on trebao biti onaj s kim će se ovih dana sastati Hrgovićev menadžer s idejom organizacije gore spomenutog meča. Savez nakon toga ima pravo pozvati državnog prvaka na još jedan izborni sparing. No, vremena za to nema puno i morat će se sve riješiti na vrijeme. I to jako brzo.

Rok za prijavu boksača za kvalifikacije u Londonu je 17. siječnja, što nam je potvrdio glavni tajnik HBS-a, Marko Marović. Dakle, Savez do kraja ovog tjedna mora poslati ime po jednog boksača i jedne rezerve u svakoj kategoriji. Hoće li jedan od ta dva biti Filip Hrgović čak i prije nego uđe u ring s prvakom Hrvatske? Vjerojatno zbog toga ovih dana u Savezu telefoni itekako zvone te se govori o sastancima predstavnika Filipa Hrgovića s čelnim ljudima hrvatskog boksa? Što ako on nije na ovom popisu, kao što nije bio niti na preliminarnom objavljenom u prosincu (ispod teksta)? Tamo je Marko Milun prijavljen kao natjecatelj, a Luka Pratljačić kao rezerva. Izbornik nam je nakon subotnjih sparinga potvrdio kako će konačnu odluku donijeti državno prvenstvo koje se održava od 23. do 26. siječnja. Dakle, već nakon što je prijava poslana. Prema tome, izborniku bi tu samo ostala odluka hoće li rezerva ipak zamijeniti prijavljenog boksača.

I što sada ako se organizira spomenuti meč koji je Hrgović u petak navečer spomenuo i time doveo do novog potresa u hrvatskog boksu? Namjerava li Filip možda svojom eventualnom pobjedom dovesti do toga da Savez odustane od slanja oba boksača te da nakon toga njega prijave za Pariz? Situacija je vrlo napeta, ali jedino što je sigurno je to da na kraju ovog trilera veliki broj ljudi neće biti zadovoljan, pa kako god on završio. I tu se zapravo taj triler pretvara u tragediju jer hrvatski boks mora prolaziti kroz ovakve trenutke upravo u ovo vrijeme. Vrijeme kad hrvatski boks ima realne šanse poslati rekordni broj natjecatelja na najveće sportsko natjecanje.

Preliminarni popis boksačke reprezentacije za kvalifikacije u Londonu.

Izbornik muških Dorijan Ćalić:

kategorija 63 kg: Erik Pijetraj, rezerva Diego Mamić

kategorija 69 kg: Marko Zeljko, rezerva Petar Cetinić

kategorija 75 kg: Mladen Sobjeslavski, rezerva Gabrijel Veočić

kategorija 81 kg: Luka Plantić, rezerva Matej Uremović

kategorija 91 kg: Toni Filipi, rezerva Zvonimir Rebolj

kategorija +91 kg: Marko Milun, rezerva Luka Pratljačić

Izbornik žena Ante Matas:

kategorija do 57 kg:Nikolina Ćaćić

kategorija do 60 kg: Marija Malenica, rezerva Sara Kos

Linker
23. travanj 2024 09:33