Regija

Dva nova svjetska zlata i puno emocija u hrvatskom taboru! 'Moja kćerkica prvi puta zna što joj je mama osvojila'

 Davorin Olivari
Nives Radić i Marija Bodač su svjetske prvakinje! Bravo cure iz šibenskog Dalmatina i splitskog Pit Bulla, bile ste sjajne.

Velika kickboksačica Nives Radić u low kicku u kategoriji 'plus 70' u spektakularnom finalu pobijedila je Brazilku Stanski Valdirene, osvojivši tako svoje četvrto svjetsko zlato. Naklon do poda za ovu veliku majstoricu, legendarnu hrvatsku borkinju. Nakon završetka borbe u kojoj je postala svjetska prvakinja nam je kazala.

- Ovo mi je najdraži svjetski naslov u karijeri!

Ubrzo je otkrila zašto..

- Zato što moja kćerkica Tonka koja ima 8 godina prvi puta zna što joj je mama osvojila. Gledala je finale na televiziji, odmah mi je prva postala čestitku. Prije kad je bila jako mala, nije znala što joj to mama radi, gdje putuje. Zato sad zaista uživam u ovom naslovu - kazala nam je Nives
na izlasku iz ringa dočekale su je kolegice iz šibenskog Dalmatina, također medaljašice na u subotu završenom Svjetskom prvenstvu, Karmela Makelja i Snježana Prgomet.

Davorin Olivari

Sve tri su zaplakale od sreće. Šibenik je slavio, ima sportašice svjetskog glasa, na koje može biti ponosan. Ponosan je bio i trener šibenskih djevojaka Damir Lambaša koji je također primao čestitke sa svih strana. Onda je do Nives, kickboxing senatorice stigao senator, svjetski prvak na tatamiju Boris Mišković. Najstarija reprezentativka i najstariji reprezentativac su se zagrlili, njihova zajednička fotografija je zaista za povijest kickboxinga.

Davorin Olivari

Marija Bodač! Zapamtite ime i prezime te cure iz splitskog Pit Bulla. Simpatična Mare fenomenalna je borkinja, svoje finale protiv Ukrajinke Uliane Miščenko odradila je na briljantan način. Suvereno je dominirala tijekom cijelog dvoboja, Ukrajinka joj nije mogla ništa, Marija je sjajno radila, izmjenjivala udarce rukama i nogama, oduševila je dvoranu posljednjeg dana prvenstva u Sarajevu.

- Ovo zlato mi je najveći uspjeh u karijeri. Presretna sam, odradila sam borbu baš onako kako sam željela - kazala nam je presretna Mare.

Onda nam je prišao njen trener Gordan Vatavuk, pokazavši nam SMS koji mu je Marija poslala nakon ždrijeba. Na poruci je pisalo: 'treneru, što mislite o ždrijebu'?

- Odgovorio sam joj; 'nema veze kakav je ždrijeb, kad si najbolja od svih - kazao nam je Vatavuk.

I bila je, Marija Bodač, inače trenerica kickboxinga u splitskom Pit Bullu još je jedna heroina Hrvatske u Sarajevu. Još će se oko njenog vrata vješati medalje na velikim natjecanjima.

- Obitelj mi je prva čestitala, a čestitke i nadalje stižu... Baš sam vesela... Doček u Pit Bullu? Ne treba, ha, ha, ha... Nisam za dočeke.

Ali je za svjetska zlata. Sve borbe na ovom prvenstvu odradila je na vrhunski način.

A nakon njene pobjede konačno se veselio i šef Pit Bulla Marko Žaja, nekadašnji veliki borac. Marija je osvojila osim za Hrvatsku i prvo zlato za njegov klub koji je najbolji u Hrvatskoj. Bio je Žaja ljut ne neke odluke sudaca u borbi za zlato Roka Doždora, ali kad je Marija uzela zlato, Žaja se smijao od uha do uha.

Davorin Olivari

Lucija Bilobrk, njena kolegica iz Pit Bulla je prepustila svoj svjetski naslov Čehinji Mlejnkovoj u K-1 'plus 70'. Plakala je nakon borbe zbog poraza, bila je tužna, ali nije trebala. Kad prođe nekoliko dana i kad se potpuno slegnu emocije, shvatit će da je na ovom Svjetskom prvenstvu u Sarajevu napravila ogroman uspjeh osvajanjem srebrne medalje. Luce je mlada, sjajna borkinja, bit će vremena za osvajanje zlatnih medalja.
Do zlata na tatamiju nije uspjela stići niti Lucija Regvat, cura iz Cicvara Team iz Zagreba, u finalu je bila bolja ruska borkinja Olga Grigoreva. Ali ono što vrijedi za Bilobrk, vrijedi i za Regvat. Izvrsna je to borkinja, pred njom je vrijeme, osvajat će najbolja tatami borkinja iz metropole i zlatne medalje, ova srebrna je naravno, doseg vrijedan divljenja.

Na kraju posljednjeg dana u low kicku do 91 kilograma Luka Žuljević poražen je u finalu od Srbina Bojana Džepine u potpuno neizvjesnom okršaju, opet su odlučivale sitnice. Međutim, Luka se na ovom prvenstvu sjajno borio, pokazao je iznimno kvalitetu i gotovo smo sigurni da će ovo srebro na sljedećim natjecanjima pretvoriti u zlato. Borac iz kaštelanskom Uni Renta kojeg trenira sjajni stručnjak Miljenko Šarac ima ogromnu borilačku perspektivu.

Bili smo na ovom prvenstvu s hrvatskom reprezentacijom, sjajno je to društvo koje s malim financijskim sredstvima čini čuda. Dok drugi dobivaju milijunska sredstva od svojih država, predsjednik Tomislav Bilandžić i društvo snalaze se kako najbolje znaju. I uspijevaju biti - velesila. Organizacija WAKO je objavila prije završnog dana popis broja finalista. Rusija, Srbija, Hrvatska! To je bio poredak, Hrvatska je među tri najbolje reprezentacije na svijetu po broju finalista. A na prva dva mjesta su države koje nemjerljivo mnogo više ulažu u taj sport.

Sjajan posao hrvatskih sudaca

Naši suci su također odradili sjajan posao na ovom prvenstvu. Tomislav Novosel, najbolji hrvatski sudac bi je prvi Hrvat koji je postao šef ringa, ostali dečki Boris Pavičić, Davor Milaković, Henrik Matić, Ivan Ješić, Miljenko Kutleša i Marko Deša obavili su sjajan posao.

Marko Deša, bivši sjajni borac dobio je jedan jak kroše u jednoj od borbi koje je sudio, u želji da razdvoji suparnike na kraju runde, naletio je na šaku neopreznog borca. Međutim, Deša zna primiti udarac... Inače taj udarac pokazivao se na velikom ekranu u Zetri, da se valjda vidi kako su suci spremni na sve.

Naravno, treba svakako istaknuti da je jedan od glavnih ljudi WAKO organizacije Romeo Deša sve držao pod kontrolom, ispravljajući sve sitne greške u organizaciji prvenstva. Uglavnom, nisu samo hrvatske borkinja i borci obilježili prvenstvo, i ostali su bili zapaženi.

Hrvatske medalje:

Zlato

Nives Radić (ring)
Marija Bodač (ring)
Boris Mišković (tatami)

Srebro

Lucija Bilobrk (ring)
Lucija Regvat (tatami)
Roko Doždor (ring)
Andrej Kedveš (ring)
Luka Žuljević (ring)

Bronca

Karmela Makelja (ring)
Snježana Prgomet (ring)
Nikolina Vidačković (ring)
Anđela Stanić (tatami)

Linker
24. travanj 2024 02:13