Regija

Ekskluzivno - Ishii: Biti Hrvat je odlično, hvala vam što ste me ovako prihvatili, znam to cijeniti!'

Satoshi Ishii
 Fight Site
Sa Satoshijem Ishiijem smo se sastali u stenjevačkom kvartovskom kafiću "Petar", njegovom omiljenom mjestu gdje se redovito opušta između dva treninga u obližnjem slavnom Cro Cop Gymu. I odmah smo osvajača zlatne olimpijske medalje u judu onako "s nogu" pitali  - Kako je već pola godine biti Hrvat od kako je dobio hrvatsko državljanstvo?

"Odlično! Osjećam se odlično, vrlo sam zadovoljan i sretan! To što sam dobio hrvatsko državljanstvo je odjeknulo ovdje u medijima, ali je odjeknulo i u mojoj staroj domovini Japanu. Mediji su i tamo pisali o tome. Htio bih se zahvaliti Hrvatima što su me na tako lijep način prihvatili. Hvala im na tome i znam to cijeniti. Natječem se pod hrvatskom zastavom i borim se za Hrvatsku", odgovara spremno donedavni japanski, a odnedavno hrvatski MMA borac.

I dok ga Hrvati razveseljavaju, hrvatski jezik je druga priča. Na sam spomen hrvatskog i naše njemu vrlo komplicirane gramatike, Ishii odmahuje glavom i nesigurno kaže - "teško, teško". Da nije padeža sve bi nekako i pohvatao, ali s dekliniranjem i mnogim varijacijama naših riječi muku muči što priznaje ljuti negovu vrlo strogu učiteljicu s kojom radi svakog tjedna.

"Ide sve bolje i bolje, ali je jako teško. U ovom trenutku razumijem jako mnogo toga, ali mi je i dalje teško razgovarati na hrvatskom jeziku. Gotovo da razumijem sve, problem mi rade sugovornici koji govore jako brzo. Hrvatski jezik je vrlo težak za naučiti, posebno nama Japancima čiji jezik je potpuno drugačiji. Padeži su katastrofa. Učiteljica je prilično stroga i traži puno od mene", priznaje Ishii.

Unatoč tome što kalendar pokazuje 27. srpnja, što je špica turističke sezone, Cro Copov učenik niti ne razmišlja o odmoru i jadranskoj obali. Fokus mu je na idućem kolu PFL lige gdje ga 8. kolovoza u New Jerseyu čeka bivši UFC borac Jared Rosholt. Pobjeda bi značila automatski prolaz u "play off" stoga se radi o vrlo bitnom meču. Kako podnosi užareni zagrebački asfalt u srpnju?

"Da budem potpuno iskren, nisam preveliki ljubitelj vrućine i ljeta. Ali nemam previše izbora, moram se priviknuti i adaptirati. I u Japanu je otprilike ovako vruće samo što je još veća vlaga pa je još neugodnije. Stoga je ovdje čak i dobro", odgovara.

Nedostaje li mu Japan, japanska kultura, japanska hrana?

"Japan mi niti malo ne nedostaje, dapače. Volim Hrvatsku, volim hrvatsku hranu. A što se tiče ribe i sushija, i ovdje u Hrvatskoj mogu pojesti vrlo dobru ribu. Tako da nema nikakvog problema", spremno će Satoshii.

Ove godine nema odmora za Ishiija

Odmor će ovo ljeto pričekati s obzirom da tri dana provedena u Zadru u lipnju sa svojom djevojkom Kristin Mikkelson smatra svojim godišnjim koji je već potrošio. Odmah nakon prvog kola PFL-ovog turnira je nastavio pripremni kamp, a niti nakon meča sa Rosholtom neće biti ništa drugačije jer ga čeka dogovoreni "grappling" meč u američkoj promociji "Polaris".

"Nema odmora, samo trening. Ne vjerujem niti da ću se stići odmarati ovo ljeto. Bio sam tri dana u Zadru s Kristin i tamo smo stvarno uživali. Ali to je otprilike to, neću se odmarati niti nakon meča u PFL-u. Moram se natjecati vrlo brzo u 'Polarisu', u 'grapplingu', što sam već ranije dogovorio. Tako da ću nakon PFL-a samo nastaviti trenirati. Imam vrlo gust raspored u narednom periodu", odgovara.


I njegova djevojka i bivša svjetska BJJ prvakinja Amerikanka Kristin Mikkelson se natječe u Polarisu. Ubrzo je očekuje meč na priredbi u Manchesteru (Polaris 11), ali i selidba u hrvatsku metropolu gdje će živjeti sa Satoshijem u zagrebačkim Gajnicima.

"Upravo se priprema za svoj nastup u Polarisu. Nakon moje iduće borbe u kolovozu u PFL-u, plan je da se doseli ovdje u Zagreb. Tu će živjeti, tu će i trenirati. Vrlo sam sretan radi toga. Bila je već u Hrvatskoj i jako joj se ovdje sviđa. Oduševljenja je ljudima, hranom, arhitekturom..."

"Nisam siguran gdje će sve trenirati i ne znam hoće li moći doći u Cro Cop Gym nekada odraditi trening. Za to prvo moram pitati šefa Mirka. Ne planira prelazak u slobodnu borbu, što čine mnoge uspješne grapplerice posljednjih godina. Ostat će u svom sportu", kaže Ishii.

Od debija u PFL-u protiv Zekea Tuinei Wilya je prošlo više od mjesec i pol dana. Dovoljno vremena da se emocije slegnu i da s odmakom analizira nastup u prvom kolu teškaškog turnira. Iako je zadovoljan pobjedom i s 3 boda koja je zaradio, smatra da je mogao i lakše do slavlja...

"Zadovoljan sam ukupno gledano tim nastupom. Osjećam da sam se poboljšao i da sam to i pokazao. Moj protivnik je bio izuzetno krupan i snažan. Morao je skidati kile da bi zadovoljio gornju granicu teške kategorije od 120 kilograma. Neovisno o tome, uspio sam se nositi s njim i pobijediti. Žao mi je što nisam meč završio prije konačnog gonga jer se radilo o nastupu u SAD-u i nisam htio odluku prepustiti sucima. Mislim da sam mogao doći do završetka, no nisam htio riskirati jer se Zeke pokazao kao puno snažniji protivnik nego što sam očekivao", priznaje iskreno zlatni olimpijac.

"Cro Cop je zaslužan za moj napredak u stojci"

Za sjajan napredak u stojci, koji su mnogi primjetili, a koji je njegov protivnik osjetio u samom meču, zasluge daje svom mentoru Mirku "Cro Cop" Filipoviću.

"Mirko je za to zaslužan. Naučio me nekoliko stvari, ali tih nekoliko stvari sada radim savršeno. Mnogo smo radili na nekim udarcima, mnogo ponavljanja je tu bilo dok nisam sve usavršio. Upravo mi je Mirko sugerirao da koristim više 'middle kick' jer je jako dobar i da može biti moja specijalka. Pokazalo se da je u pravu. Tu je i lijeva ruka koju sada puno češće koristim i u koju imam mnogo vjere. Općenito mi je samopouzdanje u 'stand up' borbi sada puno veće nego ranije. Osjećam se komforno na nogama."

"Radi svega toga sada definitivno imam mnogo više samopouzdanja u samom kavezu. Naravno da je parter i dalje moja najjača strana. I dalje ću uvijek pokušavati srušiti protivnika na pod i tamo ga dovršiti. Ali ako to nije moguće, ako to ne mogu napraviti, sada se mogu jako dobro osloniti na stojku i svoje udarce. To je bio slučaj posljednje dvije borbe. Mislim da sam pokazao napredak u tom segmentu."

Ishiijev protivnik u New Jerseyju je 32-godišnji Amerikanac Jared Rosholt, koji je od 2013. do 2016. bio dio elitne svjetske MMA promocije Ultimate Fighting Championshipa (UFC). U prvom kolu ovogodišnjeg PFL-ovog turnira teškaša je poražen tehničkim nokautom od Rusa Denisa Goltsova i sada očajnički treba pobjedu protiv Ishiija da ostane u igri za prolazak dalje. Ishii nije previše impresioniran, ali niti opterećen...

"Jared je jako dobar hrvač koji prilično dobro kontrolira svoje protivnike. Ali to je otprilike to. Nisam previše opterećen sa svojim protivnikom, kao i obično, fokusiram se na svoj dio posla. Želim odraditi pripreme do kraja na najbolji mogući način i želim onda u samom meču primjeniti taktiku koju smo pripremili."

"Vrlo sam zadovoljan ovim pripremnim kampom unatoč tome što je sredina ljeta, što je jako teško u dvorani i što je radi vrućine još teže trenirati. Radi dobro odrađenog kampa i dobre forme s mnogo vjere u sebe ulazim u idući meč. Već sam puno bolji u odnosu na posljednje pripreme i smatram da sam se poboljšao u svim segmentima. Posebno u udaračkom dijelu, ali i u kondicijskoj pripremi", dodaje.

I zaista, Ishii nikada fizički nije izgledao bolje, spremnije i jače. Zasluge ponovno pripisuje Mirku Filipoviću po čijem planu i programu radi. Doduše, pokušao je neke druge stvari koje se nisu pokazale tako uspješne...

"Htio sam promijeniti neke sitnice i pokušao sam za ovaj kamp uvesti više trčanja i trkačkih dionica. Nije se pokazalo najbolje jer sam ja teškaš, koji ima mnogo kila i to mi nije odgovaralo. Razgovarao sam s trenerima, razgovarao sam i s Mirkom i on mi je rekao da ne mijenjam ništa. S obzirom da sam u trening kampu da se držim starog plana i programa. To sam i učinio i pokazalo se kao pun pogodak. Mirkov plan za kondicijsku spremu je zaista sjajan", otkriva.

"Delija se vratio treninzima"

U SAD ne planira putovati ranije radi aklimatizacije na drugu vremensku zonu. Tvrdi da mu to ne odgovara pa će u New Jersey tek nekoliko dana prije ulaska u kavez. Tamo će ga dočekati glavni trener u Cro Cop Gymu, naš slavni boksač Stipe Drviš. S obzirom da se početkom kolovoza u UFC-u bori još jedan član Cro Cop tima - Darko Stošić, Drviš će samo produljiti svoj boravak u SAD-u.

"Vremenska razlika mi u biti ne predstavlja prevelik problem i zato ću u SAD otputovati tek koji dan ranije, borit ću se i vratiti. To se pokazalo najuspješnije za mene. Stipe će mi biti u kutu, a on će me tamo dočekati jer već ranije putuje u SAD radi Stošićevog meča u UFC-u. Sa mnom će na put i trener Kristijan Pejša", kaže Satoshi.

Nažalost i dalje nije poznato kakva je sudbina drugog Hrvata u ovogodišnjem teškaškom PFL turniru. Ante Delija je u prvom kolu također stigao do pobjede i tri boda, ali je pritom slomio šaku. Nastavak je to vrlo nesretnog niza ozljeda za našeg dubrovačkog MMA borca. Ipak, postoji šansa da se "Hodajuća nevolja" vrati u turnir.

"Ante već trenira s nama. Oporavlja se i vraća u formu. Ima kombinacija prema kojim bi se Delija mogao plasirati u 'play off' sa samo tom jednom pobjedom. Moraju se poklopiti neki drugi rezultati. Kada je saznao da mu je šaka slomljena bio je neko vrijeme malo tužan. Što je i normalno s obzirom na sve ozljede koje su mu se dogodile posljednjih godina. Meni je bilo posebno žao jer sam ja kriv za njegovu prethodnu ozljedu koljena. I sada opet novi lom. Ali sada se psihički potpuno vratio i trenira kako bi se priključio nastavku turnira", otkriva nam Ishii.

"Cro Cop se vratio u natjecateljsku formu"

Što je s neumornim Cro Copom? Prema fotografijama na društvenim mrežama Mirko se potpuno vratio treninzima, a to podrazumijeva i sparinge punom snagom. Satoshi nam je potvrdio da je Cro Cop u sjajnoj formi, gotovo natjecateljskoj!

"Mirko je u punom treningu i sjajnoj formi. Gotovo svakodnevno je s nama u dvorani. Evo baš ovih dana nam pomaže u pripremama, redovito sparira s Darkom Stošićem. Darkov protivnik je kontra gard, baš kao i Mirko, pa mu treba takvog sparinga. I mogu vam reći da su to pravi sparinzi. Neki dan sam gledao jednu rundu koju je s Darkom odradio Stipe Drviš, a onda je drugu odradio Mirko. I Cro Cop je nekoliko puta ozbiljno uzdrmao Stošića pokazavši da je još uvijek na vrhunskom nivou", tvrdi Ishii.

Za kraj smo ga pitali što možemo očekivati od meča s Jaredom Rosholtom i kakav on osobno ishod priželjkuje i očekuje?

"U ovom meču mogu osigurati 'play off'. Ideja je da ga pokušam završiti što je prije moguće, ali ne razmišljam o turniru. Za mene je ovo tek jedan meč, kao i svaki drugi. A moj cilj u svakom meču je završiti protivnika što je prije moguće. Tako će biti ovaj put. Želim dati sve od sebe i pokazati da sam napredovao od zadnjeg meča", zaključuje simpatični MMA borac.

Linker
19. travanj 2024 09:27