Regija

Filip želi protivnika iz elite! Je li došlo vrijeme da mu promotori to omoguće?

 Damir Krajac / CROPIX
Nakon što je nokautirao Erica Molinu u trećoj rundi, time došavši do najveće pobjede svoje profesionalne karijere, Filip Hrgović još jednom je zatražio od svojih promotora meč protiv nekog od elitnih boksača koji i dalje nastupaju na visokoj razini. Do sada mu se ta želja nije ispunila, no je li sad vrijeme da se njegovi promotori oko toga malo više potrude?

"Što se mene tiče, ja želim samo najjača imena, kao što sam već spominjao. To su borci poput Povetkina, Chisore, Takama ili Parkera, boksači koji su bili svjetski prvaci ili su se borili za titulu. To bi iz mene izvuklo najviše", izjavio je Filip Hrgović sredinom ove godine, nakon što je u Washingtonu savladao Gregoryja Corbina. I mi smo negdje u to vrijeme pokrenuli anketu u kojoj smo ponudili pet jako dobrih opcija. Filipu se ta želja nije ispunila te je umjesto toga boksao protiv Marija Heredije i Erica Moline. Njegovi promotori smatrali su kako je to prirodniji put za njega, bez preskakanja stepenica. No, sad je došao do deset pobjeda i možda je došlo vrijeme za ono što on želi. Vrijedi spomenuti kako su svi protivnici koje je on u prvoj rečenici spomenuo i dalje aktualni, kao i ovih pet spomenutih u anketi. No kolike su šanse da Filip uistinu boksa protiv njih?

Ovdje moramo otvoriti temu najveće boljke profesionalnog boksa. Za razliku od nekih drugih borilačkih sportova, prije svih MMA-a, gdje sve kroje borilačke promocije (u prvom planu UFC), boks je posložen drugačije. Boksom drmaju promotori, i to veliki broj njih. Promotori su ukratko menadžeri boraca, no u malo drugačijem obliku nego što sportski menadžment inače predstavlja. Osim što se brinu za karijere svojih boraca, oni su ti koji organiziraju priredbe i tek nakon toga dolazi red na boksačke organizacije pa čak i one četiri elitne (WBC, WBA, WBO, IBF). Oni su ti bez kojih se niti jedan veliki meč ne može ugovoriti bez teških pregovora, oni su ti koji pokušavaju "štititi skor" svojih najboljih boksača sve do trenutka kad isti imaju priliku napasti svjetsku titulu ili se boriti za izazivača. Oni su isto tako ti koji neće dozvoliti da dva talentirana boksača u usponu odrade međusobnu borbu, jer smatraju kako će u tom trenutku poraženi više izgubiti nego što će pobjednik dobiti. Nažalost po boksačke fanove, oni su ti koji ne dozvoljavaju da se događa ono što bi isti željeli vidjeti. Zbog toga Eddie Hearn dobiva zvižduke fanova nakon što se pojavi u ringu ili treba dati izjavu, zbog toga će Don King uvijek ostati omražen te je zbog toga Oscar De La Hoya ostao bez svoje slave i popularnosti kakvu je stekao tijekom godina dok je bio jedan od najboljih boksača svijeta. Promotori su ti koji raspolažu novcem, a što je veći novac u igri ili što je veći potencijal za kasniju veliku zaradu, teže će se neki meč ugovoriti. I to nije tako samo u slučaju Filipa Hrgovića. Svaki talentirani boksač koji je došao u ruke nekog poznatijeg promotora je izgrađen upravo tom metodom.

Jasno je kako će Filip Hrgović boksati protiv čovjeka za kojeg braća Sauerland i Eddie Hearn odluče da je najbolji izbor. I može se reći da tu ima adekvatnih imena. Eric Molina za sada je najveće ime i pobjeda nad nekim takvim, još k tome nokautom u trećoj rundi, zvuči sjajno. Ali, isto tako valja spomenuti kako je Molina do svog prvog napada na titulu došao većinom uz pobjede nad manje poznatim boksačima. Do meča protiv Joshue je došao jer je bila kriza pronaći nekoga što prije, a on svoju priliku nije iskoristio kao što je to napravio Andy Ruiz Jr. Dovoljno je malo proučiti njegovu karijeru da bi se vidjelo kako je njegova jedina velika pobjeda ona nad Tomaszem Adamekom. Sve ostale mečeve protiv poznatijih boksača je izgubio. I ne samo izgubio, bio je nokautiran. Hrgović je šesti boksač koji ga je savladao na taj način pa on tako ulazi u elitu unutar koje se nalaze Joshua, Wilder, Chris Arreola i Dominic Breazeale. Osim toga, daleko je od prave forme i nije na razini poput nekih drugih bivših izazivača. Hrgović je sam spomenuo Carlosa Takama, a svakako tu treba dodati boksače poput gore spomenutog Breazealea, Bryanta Jenningsa i Geralda Washingtona. Oni čak djeluju kao boksači protiv kojih bi se za Hrgovića vrlo lako dao ugovoriti meč.

Naravno, pitanje je bi li on nakon još dvije pobjede i dalje bio zadovoljan s nekim takvim. Naime, nakon subotnje pobjede glavna mu je želja bio Derek Chisora i to uz jako dobru referencu. To je poznat boksač, odličan boksač, ali isto tako boksač kojeg su svi pravi svjetski prvaci pobijedili. On bi svakako bio pravi ispit u ovom trenutku, no svojim karakterom i stilom borbe je u Britaniji uspio postati velika zvijezda te njegov nastup košta. Zbog toga je Filip sam izjavio kako ne vjeruje da je taj meč trenutno opcija. Za nadati se kako Eddie Hearn tu može nešto smisliti, posebno jer gaji dobre odnose s Chisorinim promotorom Davidom Hayeom. Joseph Parker bivši je svjetski prvak, boksač koji je odradio 12 rundi s Anthonyjem Joshuom, ali isto tako boksač koji je porazom od Dilliana Whytea pao izvan Top 10. Trebao je imati meč protiv Chisore koji je zbog ozljede otkazao i trenutno je realna opcija da se to ponovno ugovori. No, nalazi se jedno mjesto ispred Filipa Hrgovića i po tome bi mogao biti sjajna opcija za njega. Osim toga, njemu je 27 godina i još godinama bi trebao biti u naponu snage. Meč njega i Hrgovića teško će se izbjeći u budućnosti.

Kad smo već kod nabrajanja imena, svakako kao dobrog protivnika za Hrgovića treba spomenuti Oscara Rivasa, ali također u Britaniji jako cijenjenog Davida Pricea. On se rezultatima do sada nije previše iskazao, budući da je nakupio već sedam poraza, no u domovini je jako cijenjen. Johann Duhaupas još je jedno veliko i poznato ime koje na papiru djeluje kao dobar izbor, no on je ovaj kamp bio Filipov sparig partner pa trenutno ta opcija ne dolazi u obzir.

Kao najbolji izbor protivnika za Filipov test u ovom trenutku, osim već spomenutog Chisore, djeluju tri imena. Prvi je Christian Hammer, sjajni njemački boksač koji je također konstantno blizu Filipovog rankinga, a i dalje je u najboljim boksačkim godinama (32). Drugi je Hughie Fury, bratić "Gipsy Kinga" koji je već nekoliko puta imao priliku kakvu Filip sanja i želi. 25-godišnji dvometraš boksao je protiv Parkera za titulu, a također je u ring ulazio s Kubratom Pulevim i Alexanderom Povetkinom. Ako već Hrgović ne može dobiti to, onda bi mu se trebalo dati priliku da pokuša Furyju ukrasti njegov status. On nije veliko boksačko ime, ali je ogromno boksačko prezime pa to automatski puno znači. Treća najbolja opcija je Michael Hunter, boksač koji je u subotu remizirao u meču protiv Povetkina. On je zahvaljujući tom rezultatu pretekao Filipa na Boxrec rankingu i trenutno je 12. boksač svijeta. Već neko vrijeme surađuje s Hearnom i Matchroom Boxingom, nastupio je s Filipom već na istoj priredbi u Washingtonu i meč protiv njega sigurno se može ugovoriti. Filip je izgradio ime, fanovi u svijetu žele ga vidjeti u pravom testu i ovog puta bi to Hearn možda istima mogao omogućiti.

Boksači protiv kojih Filipa trenutno sigurno nećemo gledati su oni sličnog statusa, boksači u usponu čije je najbolje vrijeme tek ispred njih. Prvi na tom popisu je Poljak Adam Kownacki koji se konstantno vrti oko Top 10 i traži svoju priliku za napad na svjetsku titulu. On se proslavio ove godine kad je u meču protiv Chrisa Arreole pogodio najveći broj udaraca u povijesti teške kategorije. Mladi Poljak ima blistavu budućnost ispred sebe, a osim toga karijeru gradi u Americi. Filipa sigurno nećemo gledati niti protiv najveće britanske nade, Daniela Duboisa, kao niti protiv sjajnog Agita Kabayela. Tony Yoka, koliko god Hrgović imao želju osvetiti mu se za dva najteža poraza iz amaterske karijere, nikako nije opcija.

Također vrijedi spomenuti neke boksače poput Luisa Ortiza, Dilliana Whytea (unatoč lošijem nastupu u Diraji), Kubrata Puleva (ako se ne bude borio za titulu) ili Oleksandra Usyka. Protiv njih Hrgović također neće boksati jer su možda i preopasni protivnici u ovom trenutku. Koliko god Filip izgledao dobro, mnogi su primijetili neke rupe u njegovom boksu koje bi neki tako iskusni boksači u ovom trenutku mogli iskoristiti. Prije svega se tu misli na prostor iznad Filipove lijeve ruke, gdje je i protiv Moline primio par opasnih i jakih udaraca. To su protivnici kakvi bi trebali biti posljednji ispit pred napad na titulu prvaka.

Zaključak je jednostavan. Filip Hrgović mogao bi dobiti protivnika koji će zadovoljiti njega i fanove koji ga također više nego išta žele vidjeti testiranog na višoj razini, protiv boksača u naponu snage, boksača u najboljim godinama i boksača sličnih ambicija poput njegovih. Sve će samo biti pitanje procjene njegovih promotora, hoće li mu to već sad omogućiti? Boksačka javnost sve je nestrpljivija po pitanju toga koliko je Filip Hrgović stvarno dobar. Za sada izgleda impresivno, no tu je uvijek onaj "ali", koji se odnosi na to da još uvijek nismo vidjeli kako izgleda u problemima, kako odgovara boksaču kojem nije uspio prilagoditi svoj stil, odnosno kako pliva u nepoznatim vodama. To bi idući mečevi svakako trebali ponuditi, na radost svih nas, ali i samog Hrgovića koji je prepun samopouzdanja i želje da svijetu pokaže koliko je uistinu dobar. Nekad više od pobjede pravu satisfakciju stvara ušutkavanje preglasnih jezika koji šire negativu. Takvih se u vezi Filipa Hrgovića pojavio veliki broj i on nastupom protiv Moline kao da se nije uspio smanjiti. I zbog toga, braćo Sauerland i Eddie Hearn, dajte Filipu taj meč kakav svi želimo!

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
24. travanj 2024 06:10