Regija

Habazin raskinula suradnju s trenerom Bashirom i otkrila zašto će OI loviti preko Londona, a ne Pariza

 Sandra Simunovic / CROPIX
IVANA HABAZIN Najbolja hrvatska profesionalna boksačica na Floridi se sprema za povratak u amaterski boks jer želi u - Tokio.

Svi putovi vode u Rim. Tako se barem govorilo, navodno, u antička rimska vremena. Kada olimpijska godina pokuca na vrata, tada u svijetu sporta sve staze vode k mjestu održavanja Igara. U ovoj 2020. to je Tokio. Ono što je novitet u hrvatskom sportu je boksačka pomama za Olimpijskim igrama u Japanu. Nikada u povijesti samostalne Hrvatske nije bilo toliko zainteresiranih, željnih, voljnih, a drže čak i spremnih za ulazak u olimpijski ring.

Najbolji naš profesionalac Filip Hrgović već dvije godine, unatoč profi-karijeri, ne prestaje s pričom o nastupu na natjecanju podno barjaka s pet krugova i osvajanju olimpijskog zlata. Nacionalna boksačka organizacija je “u ratu” s HOO-om po pitanju kriterija za kategorizaciju, koji, prema mišljenju čelnika HBS-a, sputava njihov sport. No, sada i sve veći broj žena želi i kani na Igre. U rukavicama. Ne salonskim, nego boksačkim. Marija Malenica je prvakinja Europe u kickboxingu, ali se prebacila u boks koji je olimpijski sport te želi na Igre. Nikolina Čačić je doprvakinja svijeta (do 57 kg) pa se i nju spominje kao potencijalnu kandidatkinju. No, prije koji dan takve je ambicije iznijela i djevojka iz Zlatara, Ivana Habazin.

- Odluku da želim na OI donijela sam tek prije dva tjedna - potvrđuje Habazin s Floride, iz Boca Ratona gdje se trenutačno nalazi na pripremama.

- Neki prijatelji i kolege spominjali su mu i prije tu opciju, ali sam odlučno odbijala. Ne, ne i ne! Tada je u potpunosti sav moj fokus bio na Claressi Shields i borbi za svjetski pojas.

Potpuno sam u formi

A onda... Onda je 10. siječnja u Atlantic Cityju Amerikanka pobijedila Hrvaticu pa se Ivana sjetila savjeta prijatelja.

- Malo sam razmislila i zašto ne? Za četiri godine bit ću prestara, imat ću 34, ne znam hoću li još biti u boksu. Zato, mislim da je to sada pravi trenutak.

Ivana kani na predolimpijske kvalifikacije u London u ožujku, ne one dva mjeseca kasnije...

- Radije u London iz jednostavnog razloga što sam još u formi. Nedavno je bio taj meč s Claressom, praktički se nisam nimalo odmarala, i to treba iskoristiti.

Tri runde

Međutim, ono što će Ivani Habazin ipak vjerojatno predstavljati određeni problem su, kao i kod muškaraca, pravila amaterskog ili olimpijskog boksa koji, između ostalog, znači ograničavanja broja rundi. “Samo” tri po tri minute.

- U biti, čak mislim da mi ni to ne bi trebalo biti problem. Ne ta minutaža, nego sasvim drukčiji boks. To su sada uvjeti u kojima nema više čekanja, nema taktiziranja pa ćeš kao u profesionalnom boksu vrebati svoju priliku, možda ići i na umaranje suparnice. Uspijem li u tomu, onda imam dobre šanse. Ne želim se previše opterećivati - dodaje Ivana.

Naša boksačica ipak ima određenih otegotnih okolnosti, a one se u prvom redu zrcale u činjenici da u amaterskom boksu nije bila već šest-sedam godina.

Kakva vam je uopće potencijala konkurencija? Što znate o njoj?

- Do prije tjedan dana nisam uopće pratila amaterski boks, tako da ne znam puno. Imam listu s Europskog prvenstva 2019. godine.

Ima i još nekih vijesti. Trener Ali Bashir nije s Ivanom na Floridi! U biti, koliko nam je znano, više niti ne surađuju.

- Ne, zasad sam sama. Ima tu sparing-partnera, dobro se radi u Big Time Boxing kampu. Za dva tjedna se vraćam doma i nastavljam raditi u Rijeci s trenerom Zoranom Kraljem.

Linker
26. travanj 2024 13:54