Regija

Hrgović dolazi na Prvenstvo Hrvatske u boksu: 'Želim ispuniti Milunu i Pijetraju želju!'

 CROPIX (Damir Krajac/ Boris Kovacev)
Naš najbolji boksački profesionalac Filip Hrgović će se ipak pojaviti na Prvenstvu Hrvatske u boksu, a osvajanjem prvog mjesta planira dokazati da je upravo on i dalje najbolji amaterski boksač unatoč karijeri profesionalca koju je započeo nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. U razgovoru za RTL je potvrdio da mu je cilj odlazak u Tokijo, a na tom putu planira srušiti "svog nasljednika" Marka Miluna i svog bivšeg trenera Leonarda Pijetraja.

Prvenstvo Hrvatske za seniore je na rasporedu vrlo brzo - već od 23. do 26. siječnja u Zagrebačkom boksačkom centru na Velesajmu. Hrgović je u razgovoru za RTL potvrdio da dolazi boksati i da planira pobijediti boksača koji je posljednjih nekoliko godina stizao do zlata i koji trenira u njegovom bivšem klubu BK Leonardo - Marka Miluna. S obzirom na ograničenja WBC federacije, čiji je internacionalni prvak, i moguću dvogodišnju suspenziju, radi se o prilično iznenađujućoj informaciju koju nitko nije očekivao.

"Prvi ciklus priprema je usmjeren na kvalifikacijski meč za prvaka Hrvatske da bih stekao status najboljeg u Hrvatskoj, koji moram dokazati unatoč svim rezultatima. Taj meč protiv mladog hrvatskog boksača Marka Miluna...i onda prvak Hrvatske ima pravo odlaska na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre", izjavio je "Hrga" za RTL dodavši da se ne slaže s Boksačkim savezom i Hrvatskim olimpijskim odborom jer vjeruje da mu je status trebao biti osiguran radi svih dosadašnjih rezultata.

Na službenim stranicama Hrvatskog boksačkog saveza još iz prosinca stoji vijest da je hrvatski izbornik Dorian Ćalić, koji je zamijenio upravo Pijetraja na toj funkciji, već obznanio preliminarni popis kandidata za odlazak na kontinentalne europske kvalifikacije u London, koje su na rasporedu u ožujku. U kategoriji iznad 91 kilograma je nositelj upravo Milun, dok je rezerva Luka Pratljačić. Očito je da Hrgović planira osvojiti zlato i ugurati se ispred obojice...

"Prvi put mi je moj bivši trener u suprotnom kutu. Tako da je to jedna zanimljiva priča. Vrijeme je da učenik pobijedi učitelja. Želim ispuniti njemu želju (Milunu) i njegovom treneru jer me već mjesecima proziva radi tog sparinga", objašnjava Hrgović u nastavku razgovora za RTL.

Što je s njegovim idućim profesionalnim dvobojem i kada se planira vratiti u profi vode?

"99 posto je da će to biti Velika Britanija. Između dvije lokacije se pregovara u ovom trenutku; jedna je Manchester, a druga je London. Datum o kojem se priča nije točan. Prvi datum je 7. ožujka, a drugi 21. ožujka", objašnjava Hrgović i zaključuje:

"Prvo je na redu Prvenstvo Hrvatske, pa profesionalni meč, pa kvalifikacije, pa drugi profi meč, pa Olimpijada. Ova bi godina mogla biti sjajna za mene, mogu postati olimpijski pobjednik."

Na Hrgovićevu odluku da pokuša izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju je vjerojatno utjecala i odluka WBO i WBA federacija koje su profesionalcima ipak odlučile dopustiti da boksaju na OI. Unatoč prijetnjama najmoćnije federacije WBC-a, pod čijom paskom je Hrgović trenutačno prvak, druge boksačke federacije su odlučile zaigrati na drugu kartu i potaknuti profesionalce da se natječu u Tokiju. I u Rio de Janeiru je nastupilo nekoliko profesionalnih boksača, pa čak i bivših svjetskih profesionalnih prvaka, no nisu se najbolje proveli te su uglavnom poispadali u prvom kolu. Hrgović je u Riju osvojio broncu što je najveći uspjeh našeg amaterskog boksa od samostalnosti.

Linker
26. travanj 2024 17:39