Regija

Hrvatskim klubovima čak 185 medalja na Karlovac Openu

 Robert Fajt / CROPIX
Na "Europskom kupu Karlovac Open 2020" u kickboxingu, na kojem je među 2.230 natjecatelja iz 39 zemalja bilo i 450 hrvatskih, hrvatski su klubovi osvojili 185 medalja, dok su ih najviše, čak 241 osvojili Mađari.

Kako je u proteklim danima turnira sve prošlo prema planu, to je potvrdilo da je Karlovac Open u svijetu među pet najvećih i najkvalitetnijih turnira. S obzirom da je tako u kontinuitetu od 2016. godine, Cicvara je najavio da će od naredne godine ovaj turnir sigurno biti u svjetskoj seriji te će se rezultati natjecateljima bodovati za svjetsku rang listu.

"U svjetlu ovogodišnje kvalitete i razine turnira tehnički direktor Svjetske kickboxing federacije WAKO-a Romeo Deša, inače iz Hrvatskog kickboxing saveza, inzistirat će na tome", najavio je Cicvara.

Hrvatski kickboxing savez spada među najuređenije sportske saveze u Hrvatskoj i ima oko 6.000 natjecatelja, trenera i sudaca, rekao je Hini na "Europskom kupu Karlovac Open 2020" predsjednik Saveza Tomislav Bilandžić.

Prije nešto više od godinu dana Međunarodni je olimpijski odbor primio ovaj borilački sport u kuću olimpijskih sportova, ali probno na rok od tri godine i Bilandžić se nada da će to biti i za stalno. No, to opet ne znači nužno da će kickboxing biti uključen u program olimpijskih igara. Naime, ima olimpijskih sportova i posebno pojedinih disciplina u olimpijskim sportovima koje nisu nikada na programu olimpijskih igara.

Karlovac Open prvi je put održan 2011. godine kao odgovor vodstva kluba na nemoguću financijsku situaciju za veliki natjecateljski pogon od 40 odličnih, od čega 10-ak vrhunskih sportaša. Alternativu raspuštanju kluba, koji je stvorio više svjetskih i europskih prvaka te veliki broj prvaka Hrvatske u svim uzrastima, Cicvara je pronašao u organiziranju Otvorenog Kupa "Karlovac Open". Prihod turnira zatvorio je tada dio troškova sudjelovanja na hrvatskom prvenstvu i jednom Svjetskom kupu.

Te 2011. godine okupilo se oko 250 natjecatelja iz Hrvatskog kickboxing saveza, naredne godine turnir sa 350 natjecatelja poprima međunarodni karakter, 2013. godine prerasta prosječne turnire sa 850 natjecatelja iz 10 država, a 2014. godine sa više od 1.250 natjecatelja iz 15 država promaknut je turnire u "B" klase svjetske federacije WAKO te mu je dodijeljen naziv European Cup. Sljedeće 2015. godine postao je jedan od sedam najvećih turnira u Europi, a od 2016. godine do danas je među pet najvećih kickboxing turnira u svijetu.

Linker
27. travanj 2024 04:56