Regija

Izbornik Čalić za FS o konačnom popisu: 'Nije bilo pritiska, a Hrgovićeva ideja ne izgleda ostvarivo'

 Ilustracija / Goran Sebelic / CROPIX
Nakon što je službeno objavljen popis boksača i boksačica koji će Hrvatsku predstavljati na europskim kvalifikacijama za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, izbornik Dorijan Čalić kratko je prokomentirao popis, šanse naših boksača, ali i posljednju izjavu Filipa Hrgovića o vanrednom meču protiv državnog prvaka.

Dugo se čekao konačni popis hrvatskih boksača za nastup na prvim olimpijskim kvalifikacijama, onim europskim koje se od 13. do 22. ožujka održavaju u Londonu. Zapravo, u prvom planu bila je teška kategorija i pitanje hoće li se na popisu naći ime Filipa Hrgovića. Isti već mjesecima govori o svojoj olimpijskoj ambiciji, ali isto tako i o tome kako mu se europske kvalifikacije ne uklapaju u gusti raspored. Danas je popis napokon poslan u Međunarodni olimpijski odbor i postalo je jasno kako je nositelj u teškoj kategoriji Marko Milun, dok je kao prva zamjena naveden Luka Pratljačić. To je zapravo jednako onome što se nalazilo na preliminarnom spisku.

Odmah po objavi kontaktirali smo izbornika s ciljem da nam prokomentira konačan popis, ali smo ga isto tako upitali je li bilo kakvih pritisaka, nebitno s koje strane.

"Nije bilo nikakvog pritiska na ovu odluku. Ova situacija već je ranije dogovorena sa Savezom. Već ranije smo odlučili kako će na europske kvalifikacije otići Marko Milun ili Luka Pratljačić, ovisi tko se pokaže boljim, dok će na svjetske ići Filip Hrgović. Tako bi trebalo biti", rekao nam je izbornik, da bi odmah dao komentar i na izjavu Filipa Hrgovića kako će boksati protiv prvaka te ako ga pobijedi u London ne bi išao nitko. Izbornik to trenutno ne smatra ozbiljnom opcijom:

"Ne znam ništa o tome i mislim kako su to samo neka naklapanja. Ne vidim kako se tako što može dogoditi. Treba još vidjeti kakav Savez ima stav o tako nečemu. Danas se govori jedno, sutra drugo, prekosutra treće. Trenutno se ne zna ništa o tome, ali što se mene tiče, ništa se bitno ne bi trebalo promijeniti. Savez je već ranije dogovorio ovo što smo danas i službeno objavili."

Nakon što se Marko Zeljko u subotu nije pojavio na izbornom sparingu, Čalić nam je otkrio kako se dosadašnji hrvatski reprezentativac niti ne javlja. No, Zeljko se našao kao nositelj na popisu pa smo izbornika upitali je li došlo do uspostave kontakta, no odgovor je bio negativan.

"Zeljko se uopće ne pojavljuje i Cetinić je trenutno u prednosti. Vidjet ćemo što će se na kraju dogoditi", rekao je, da bi objasnio zbog čega se Zeljko i dalje nalazi na prvom mjestu. Naime, savez još ima priliku nakon državnog prvenstva promijeniti odluku i umjesto trenutnog nositelja na turnir poslati rezervu:

"Mi nakon državnog prvenstva još možemo donijeti konačnu odluku o tome tko će od dva prijavljena boksača ili boksačice ići na natjecanje. U svakoj kategoriji može biti bilo tko od prijavljena dva imena."

Još smo izbornika upitali o tome kome smatra da su najveće šanse za odlazak na Igre, ali odgovor je bio diplomatski.

"Mislim kako svi imaju jednake šanse jer je to natjecanje na koje svi šalju svoje najbolje boksače. Svakome je najveća želja nastupiti na Olimpijskim igrama i svi će dati svoj maksimum, doći će maksimalno spremni i nabrijani. Što se tiče Marka Miluna, teško je išta prognozirati jer znamo što je teška kategorija. Tamo jedan udarac može sve promijeniti. Ali niti u jednoj kategoriji ne vidim favorita", zaključio je izbornik, koji će svoju konačnu odluku morati donijeti nakon idućeg vikenda. Tada će naime biti poznato tko su novi državni prvaci i prvakinje, tko je odradio kakav nastup na prvenstvu te je li možda došlo do nekih neželjenih situacija poput ozljeda koje mi nekome onemogućile odlazak u London.

Popis izbornika muške reprezentacije Dorijana Ćalića:

Kategorija 63 kg nositelj Erik Pijetraj, rezerva Diego Mamić

Kategorija 69 kg nositelj Marko Zeljko, rezerva Petar Cetinić

Kategorija 75 kg nositelj Mladen Sobjeslavski, rezerva Gabrijel Veočić

Kategorija 81 kg nositelj Luka Plantić, rezerva Matej Uremović

Kategorija 91 kg nositelj Toni Filipi, rezerva Zvonimir Rebolj

Kategorija +91 kg nositelj Marko Milun, rezerva Luka Pratljačić

Popis izbornika ženske reprezentacije Ante Matasa:

Kategorija do 57 kg nositeljica Nikolina Ćaćić

Kategorija do 60 kg nositeljica Marija Malenica, rezerva Sara Kos

*Ovaj popis se odnosi na prve europske kvalifikacije u ožujku u Londonu

Linker
09. travanj 2024 04:06