Regija

Marko Milun nakon europske bronce: 'Sjajan uspjeh, no ne i nešto što mene zadovoljava'

Marko Milun
Hrvatska delegacija vratila se iz Minska s Europskih igara, a među njima i boksačka reprezentacija s dvije brončane medalje. Jednu od njih kući je donio Marko Milun, boksač super teške kategorije kojem je to bilo prvo veliko natjecanje. U razgovoru s njim prošli smo kroz ono što je od natjecanja očekivao, kako je proživio mečeve te što očekuje u budućnosti.

22-godišnjem hrvatskom boksaču ovo je bilo prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri. No, njegov karakter je takav da je na njega odmah otišao s vrlo jasnom namjerom. Zlatna medalja bila je ono po što je krenuo, no na kraju je zaustavljen na korak od borbe za istu.

"Ja sam osoba koja na svako natjecanje odlazi s ciljem osvajanja zlata. Ovog puta se to nije dogodilo budući da sam zaustavljen u polufinalu. Bila su velika očekivanja, ali morao sam se zadovoljiti broncom. To je isto uspjeh jer mi je prvo veliko natjecanje i novo iskustvo. Imam tek 29 mečeva i moram priznati da je ovo sjajan rezultat. No, to još uvijek nije to što mene u globalu zadovoljava", rekao nam je Marko. Inače, boksom se bavi tek nešto više od dvije godine, odnosno od dolaska u Zagreb na studij. Prije tog je u Splitu trenirao kickboxing.

Put u Minsku nije mu bio niti približno lak. Već u prvom meču dobio je zadatak savladati legendu, Clementea Russoa. Srećom, imao je uz sebe tim koji ga može dobro pripremiti, ali i Tonija Filipija koje je Talijana savladao prošle godine u WSB ligi.

"Filipi mi je rekao neke stvari, no njegov i moj stil su drugačiji, tako da sam ja morao raditi svoju posebnu taktiku. Trener Leonardo i ja smo složili sjajnu strategiju i pobijedili smo", rekao je Marko, koji je rutinski prošao prepreku u drugom kolu, da bi onda uslijedilo četvrtfinale i težak meč protiv Mikheila Bakhtidzea iz Gruzije. Isti je prekinut u drugoj rundi nakon sudara glavama, do kojeg je zapravo doveo način boksa Milunovog protivnika.

"Bio je to vrlo oštar meč. On je jako prljav borac koji na sve ide glavom. Tako mi je pukla arkada i napravio mi je štetu na jagodičnoj kosti. To mi je svakako bilo najteži meč na turniru."

Onda je došlo polufinale i meč protiv boksača koji je na kraju došao do naslova pobjednika. 27-godišnji Victor Vykhryst iz Ukrajine europsko zlato je obranio prošavši Miluna u polufinalu, no ostaje dojam lošeg suđenja u tom meču, koje je svakako utjecalo na konačni ishod. Jednostavno je prelako dolazilo do prekida i brojanja.

"Mislim da sam loše otvorio meč. Već nakon prvog brojanja sam bio ljut i nervozan, što je negativno djelovalo na meč. Mislim kako do prva dva brojanja uopće nije trebalo doći. Sudac je krivo procijenio, nisam zapravo bio niti pogođen, a brojao mi je. Nakon toga mi je taktika sve više padala u vodu i išao sam na sve ili ništa. Nažalost, došlo je do prekida u trećoj rundi, za koji mislim da nije trebao doći. Moglo je biti brojanja, no smatram kako sam trebao dobiti priliku završiti meč", ispričao je Marko svoj doživljaj meča.

Previše vremena za odmor neće biti, budući da Marko već krajem ljeta ima priliku ovoj medalji pridodati i svjetsku. Sva ta natjecanja su bitna, no isto tako služe kao skupljanje iskustva za ono najvažnije. Riječ je o Olimpijskim igrama iduće godine u Tokiju, na koje će se prvobitno biti potrebno kvalificirati.

"Nadam se da će biti priliku osvetiti se za ovaj poraz. Sad mi prvo slijedi odmor, a onda Svjetsko prvenstvo u rujnu. Kvalifikacije za Olimpijske igre održavaju se iduće godine i to na dva turnira. Prvi će biti samo za europske boksače, vjerojatno u Londonu, a onda bi trebao biti još jedan u Tokiju, no tamo će biti boksači iz cijelog svijeta. Dat ću sve od sebe da se kvalificiram na OI", otkrio nam je na kraju boksač od kojeg će hrvatska sportska javnost sigurno sve više očekivati. No, on je na to spreman, što se vrlo lako zaključi iz stava koji vrlo uvjerljivo iznosi svaki put kad imate priliku razgovarati s njim. BK Leonardo je tvornica šampiona i ne sumnjamo kako je iz nje izašao još jedan.

Linker
25. travanj 2024 13:59