Regija

Najveći uspjeh u povijesti hrvatskog kickboxinga na Svjetskim prvenstvima: Među osvajačima medalja imamo i 'ženskog Miočića'!

 Davorin Olivari / Fight Site
Nastavljeni su hrvatski dani kickboxinga u Sarajevu. Nives Radić, Marija Bodač, Lucija Bilobrk, Luka Žuljević, Roko Doždor, Boris Mišković i Andrej Kedveš plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva u Sarajevu.

Hrvatski su predstavnici oduševili i osigurali najmanje srebrne medalje, a usput su autorizirali i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog kickboxinga na Svjetskim prvenstvima.

- Nisam baš skroz zadovoljna borbom, moglo je to i bolje, ali sad se spremam za finale i obranu titule - kazala nam je aktualna europska i svjetska prvakinja K-1 iznad 70 kilograma.

Nives Radić je nasmiješena nakon pobjede u polufinalu low kicka iznad 70 kilograma nosila majicu s natpisom “baba”.

- Ja sam ovdje vjerojatni najstarija na Svjetskom prvenstvu, zato su mi kupili ovu majicu. Dva puta sam bila svjetska prvakinja, ovo mi je četvrto finale - rekla je Nives.

FOTO: Davorin Olivari

Sjajna Marija Bodač, viceprvakinja Europe je oduševila ovdje u Sarajevu, u polufinalu low kicka do 65 kilograma razbila je jednu od najboljih ruskih borkinja.

- Super sam zadovoljna, sad idem po naslov svjetske prvakinje protiv Ukrajinke.

Roko Doždor, njen klupski kolega, je pak kazao...

- Pobijedilo je junačko srce. Sve sam dao od sebe, borba je bila uzbudljiva, sad želim naslov svjetskog prvaka.

A veliki majstor Luka Žuljević, borac koji imponira strateškim ponašanjem u ringu, nakon što je osigurao finale, rekao je:

- Ovo je uspjeh, ali može biti još veći, idemo dalje, spreman sam za borbu koja donosi naslov.

Svaka borba u kojoj su sudjelovale hrvatske borkinje i borci bila je iznimno kvalitetna, izazivala je pozornost u dvorani Zetra. Već na startu prvog dijela programa, fenomenalni borac splitskog Pit Bulla, velemajstor Roko Doždor stigao je prvo do brončane medalje, u disciplini low kick do 63,5 kilograma pobijedio je brazilskog borca i već na startu dana donio veliku radost hrvatskoj vrsti. U polufinalu je bio bolji od europskog prvaka iz Bjelorusije nakon borbe koja će dugo ostati kao zaustavljena slika. Luka Žuljević je pak u svojoj borbi za finale suvereno pobijedio borca iz Kazahstana u low kicku iznad 91 kilograma. Treneri Miljenko Šarac, Marko Žaja i Gordan Vatavuk zaista mogu biti ponosni na svoj rad.

FOTO: Davorin Olivari

Nakon njih briljirao je Andrej Kedveš, momak iz Blitza kojeg treniraju izbornik Danijel Šimundić i Aleksandar Pupac. On zaslužuje zaista posebno poglavlje. Andrej je prvo odradio herojsku borbu u koju je ušao ozlijeđen, ali je i takav u disciplini K-1 do 71 kilograma osigurao medalju sjajnom izvedbom protiv ukrajinskog borca, da bi onda u polufinalu uvjerljivo svladao Talijana.

- Ovo mi je prvi nastup na seniorskom prvenstvu svijeta i odmah sam došao do finala, presretan sam - kazao nam je Andrej, inače juniorski prvak svijeta.

Mora se također posebno pohvaliti hrvatske borkinje koje jednostavno briljiraju na ovom prvenstvu. Posebno je blistao od sreće Damir Lambaša, trener Dalmatina iz Šibenika. Karmela Makelja, cura inače iz Primoštena, u low kicku do 56 kilograma superiornom je predstavom pobijedila je ukrajinsku borkinju.

- Osvojila sam brončanu medalju prije dvije godina na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Zasad sam to ponovila, ali želim još više, još sjajniju medalju, želim finale. Zato sam i došla u Sarajevo - kazala nam je Karmela.

Kod trenera Lambaše trenira već pet godina, tu je jako napredovala.

- Iz Primoštena sam se u srednjoj školi preselila u Šibenik kako bih mogla trenirati u Dalmatinu. Sad studiram na Kineziološkom fakultetu u Splitu, pa dolazim na trening u splitski Pit Bull. Nakon završetka karijere htjela bih biti trenerica borilačkih vještina, raditi s ljudima. No, još se vidim samo kao sportašicu - kazala nam je osvajačica medalje koju u petak čeka polufinale.

FOTO: Davorin Olivari

Imamo i 'ženskog Miočića', Snježana gasi požare po Dalmaciji i ruši protivnice

Druga djevojka iz Dalmatina koja je u četvrtak uzela medalju u low kicku do 48 kilograma je prava Šibenčanka, Snježana Prgomet. Ona je posebna priča. Tu simpatičnu djevojku u borilačkim krugovima zovu - ženski Stipe Miočić! Osim što se bavi borilačkim sportom, veza s najboljim teškašem UFC-a je - vatrogastvo!

- Vatrogaskinja sam u DVD-u, radim tamo četiri mjeseca, jako mi je zanimljivo, sva se dajem u gašenje požara - priča nam Snježana.

Nije se pohvalila, ali kazao nam je njen trener Lambaša da je “jurišna vatrogaskinja”, ona koja s prve crte juriša na požare.

- Da, zovu me “ženski Stipe Miočić”, zezaju me kolege, ali kad sam odlazila u Sarajevo, kazali su da od mene očekuju dobar rezultat. Eto, ova osigurana brončana medalja je već lijep uspjeh, ali nisam još gotova.

Inače, hrvatska borkinja i vatrogaskinja završila je prometni fakultet, ali za sada nema posla u struci.

- Čekam da nešto iskrsne, ali u vatrogastvu mi je za sada dobro, možda nastavim u tom poslu. Možda postanem prva žena u Šibeniku koja će biti u javnoj vatrogasnoj postrojbi, kao profesionalka - kazala nam je hrvatska kickboxing heroina.

Davorin Olivari

Onda je zablistala još jedna cura iz Dalmacije. Nikolina Vidačković, iz splitskog Pit Bulla u low kicku do 60 kilograma trijumfirala je nad kanadskom borkinjom, te također osigurala broncu. Nikolina se borila pametno i efikasno, na kraju je skočila u zagrljaj svojim trenerima Žaji i Vatavuku. Ipak, u polufinalu je izgubila od turske borkinje, tako da je ostala na bronci.

Proslavila se i Lucija Regvat, mlada dama i velika sportašica iz Cicvare Teama iz Zagreba koji je ušla u polufinale osiguravši brončanu medalju. I ona se bacila u zagrljaj svom treneru Vanji Rehaku koji je trenira od pete godine.

- Presretna sam osvojenom medaljom, ali najavljujem pohod na finale - kazala nam je ova studentica fizioterapije, velemajstorica light contacta.

Mišković sedmi finalist

Na kraju dana stiglo je i sedmo finale za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Sedmi finalist je na tatamiju, u light contactu iznad 94 kilograma, Boris Mišković. Njemu zbog ozljede nije izašao suparnik u polufinalu.

Širić je imao u šaci Poljaka

U danu u kojoj je Hrvatska nizala medalje, bilo je i poraza. Marko Čizmić se hrabro i srčano borio u low kicku u kategoriji do 81 kilograma, ali je srpski borac Nikola Stošić, aktualni svjetski prvak bio bolji.

Niti Ante Verunica usprkos ogromnom htijenju i hrabrosti nije uspio protiv Rusa Alieva u low kicku iznad 91 kilograma. Na tatamiju su svoje borbe izgubili Ivan Bertić i Vito Košar.

Usprkos porazu svakako treba istaknuti mladog borca Bertića koji je “knap” izgubio od jednog od najboljih boraca u light contactu, Talijana Luce Padoana. Dobro se borila, ali je na tatamiju izgubla Kata Šare, a mladi Anto Širić imao je u šaci favoroziranog Poljaka, ali je u završnici tijesno poražen, sve je stalo u jedan bod.

Linker
27. travanj 2024 03:22