Regija

Nekoć neželjeni prvak, a danas teškaš kakvog UFC nikad u svojoj povijesti nije imao

Stipe Miočić
 Instagram
I kad je bilo teško, Stipe se uvijek vraćao u još jačem i još boljem izdanju!

Put Stipe Miočića do svega onoga što on predstavlja u današnjem MMA-u bio je sve samo ne lagan i jednostavan.

Američko-hrvatski udarač još je jednom začepio usta svim kritičarima i drugom pobjedom nad Danielom Cormierom potvrdio da je teškaš kakvog UFC nikad u svojoj povijesti nije imao.

A ako je do ovog meča postojala ikakva dvojba, iste više ne bi trebalo biti.

Skroman i pristojan, s velikim poštovanjem prema svakom dosadašnjem protivniku, Stipe je ponovno pokazao da je prije svega jedan veliki gospodin, a onda i vrhunski sportaš.

Nikad se nije uvlačio u 'prljave' igre i danas toliko popularni 'trash talk'. Ne, Stipe je za put do slave izabrao onaj teži put. On je uglavnom radio u tišini te sa svojim vrhunskim timom, koji, moramo reći, mnogi još uvijek ne cijene onoliko koliko ti ljudi zaslužuju, detaljno proučavao svakog protivnika te u kavez uvijek ulazio s formom i fokusom dostojnim najboljeg na svijetu. Nažalost, takav put nije uvijek odgovarao UFC-u. Stipe jednostavno nije bio toliko marketinški isplativ i nerijetko je potpuno nezasluženo ostajao u sjeni nekih koji mu nisu bili ni do koljena.

No, polako se i to mijenja...

Nije se ni uvijek sve odvijalo onako kako je on htio, ali niti poraz od Stefana Struvea, niti onaj od Juniora dos Santosa te Daniela Cormiera u njihovoj drugoj borbi, nisu Miočića izgurali s puta koji je izabrao. To, kako neki vole reći, i u pravu su, zapravo i nisu bili porazi. To su bile vrijedne lekcije nakon kojih se on uvijek vraćao još bolji i spremniji. U prilog toj tvrdnji ide i strašan popis imena koja je nokauter iz Ohija 'rušio' tijekom devet godina svoje UFC karijere.

A od 2011., odnosno dana kada je debitirao za najpoznatiju MMA promociju, Stipe je upisao 14 pobjeda. Pored toga, postavio je i rekord za najviše uzastopnih obrana naslova u teškoj kategoriji (3), a izjednačio se i s legendarnim Randyjem Coutureom po broju pobjeda u pojasa vrijednim teškaškim okršajima (6). Uz sve to, Miočić je i jedini borac koji se u UFC-u tri puta zaredom borio protiv jednog te istog suparnika. Možda to nekima ne zvuči kao toliko bitan podatak, ali zapitajte se samo koliko je psihički teško više od dvije godine razmišljati o istoj osobi i borcu koji je po mnogima također zacementirao svoje mjesto među najvećima.

Pa što onda još Stipe ima ikome za dokazati?

"Još puno toga", reći će vatrogasac iz Clevelanda nakon možda i najvažnije pobjede u karijeri.

"Moram nastaviti pobjeđivati jer pobjeđivati je zabavno. A moram i svojoj obitelji osigurati dobar život" - poručio je prvak kojeg se, na naše oduševljenje, još nismo 'riješili'.

Linker
22. travanj 2024 10:40