Regija

SBC 22: Siqueira savladao Silveiru, pobjede svih šest hrvatskih boraca!

Žgela vs. Bodonji
U Bačkoj Palanci održan je SBC 22 event, predvođen pobjedom Giana Siqueire nad Erijem Silveirom te Mire Jurkovića nad Nenadom Avramovićem. Prvih šest borbi eventa donijelo je međusobne borbe srpskih i hrvatskih boraca, a u svima su slavili borci iz Hrvatske.

Prije svega vrijedi spomenuti kako je ovaj event pokazao sve ono što bi MMA trebao donijeti. Veliku požrtvovnost, sjajne borbe, ali prije svega ogromno međusobno poštovanje između svih boraca i svaki MMA fan bi trebao biti ponosan na posao koji radi ova promocija.

Vrlo zanimljiv event u Bačkoj Palanci ponudio je vrhunsku glavnu borbu, MMA na visokoj razini između dva klasna borca iz Brazila. Velika je šteta što Gian Siqueira nije prošao na vaganju i time nije mogao osvojiti titulu, ali sve ostalo što su pružili on i Eri Silveira bilo je fenomenalno. Gomila akcije između dva borca koji su se došli potući i koji su u kavezu ostavili apsolutno sve što imaju. Na kraju je presudila izdržljivost Siqueire koji je u četvrtoj rundi uspio preuzeti poziciju, iskoristiti umor svog sunarodnjaka i zatvoriti gušenje. Silveiri je to bio prvi poraz u karijeri, no ostavio je sjajan dojam. Treću rundu je sigurno dobio, dok je u prve dvije bio blizu. Siqueira nažalost zbog pada na vagi nije mogao uzeti pojas, no nema sumnje kako će mu SBC pružiti još jednu priliku, ukoliko ga u međuvremenu ne angažira neka od elitnih svjetskih promocija.

Ne toliko gledljiva, ali tehnički vrlo kvalitetna bila je borba između Mire Jurkovića i Nenada Avramovića. Oba borca bila su nevjerojatno izdržljiva i mora im se priznati visoka kvaliteta izvedbe, iako borba za publiku možda i nije bila najzanimljivija. Puno toga se odvijalo u klinču, gdje su sitnice odlučivale, a tu je Jurković bio onaj koji je napravio više. No, napravio je i Avramović značajnu štetu, Jurkovićeva jagodična kost je poprilično otekla. To nije djelovalo na ocjenu sudaca, koji su mu zasluženo dali pobjedu jer ipak je on bio onaj koji je u tehnički vrlo zanimljivih 15 minuta napravio i pokazao više.

Svoju možda i najveću pobjedu u karijeri ostvario je Anđelko Kitić i to u borbi gdje je četiri i pol minuta bio u podređenoj poziciji. Branislav Huđan je dominirao i više puta se činilo kako bi svakog trenutka moglo doći do prekida. No, borac iz UFK Novi Zagreb nije se predavao, a njegovo ogromno iskustvo tu je odigralo najveću ulogu. Izdržao je teške napade, uspio se nakon nekog vremena podići na noge, a onda pogoditi pravu bombu. Huđan je odjednom bio žestoko uzdrman, završio je uz ogradu kaveza, a to je bila situacija u kojoj je Kitić vidio svoju priliku. Napao je udarcima i doveo je do toga da se Huđan više nije branio. Samo četiri sekunde prije kraja prve runde, borba je bila gotova.

Iako je borbu prihvatio prije samo dva dana, i to nakon što je u Bačku Palanku trebao doći kao dio tima Andrea Kolića i Anđelka Kitića, Mateo Bolfan upisao je pobjedu u svom profesionalnom debiju. Njegova borba protiv Nemanje Prhića bila je možda i najuzbudljivija na današnjem programu. Srpski borac krenuo je bolje i trebalo je Bolfanu neko vrijeme da uhvati "radnu temperaturu". Sredinom druge runde Prhić pogađa Bolfana ilegalnim udarcem nogom što je rezultiralo kratkim prekidom i oduzimanjem boda. Nakon toga se Bolfan vraća još bolji i do kraja runde u potpunosti preuzima kontrolu. To je kapitalizirao već na samom početku posljednje runde, kad je udarcem poslao domaćeg borca na pod, nastavio ga je tamo pogađati i prekid je brzo došao.

Veliku pobjedu upisao je Mario Žgela, još jednom potvrdivši svoj ogroman potencijal. Protiv Milana Bodonjija žestoko je napao od prve minute i odmah pokazao koliko su ubojiti njegovi udarci. Već tijekom prve minute se činilo da je Bodonji žestoko uzdrman, no borac iz Bačke Palanke se nije htio predati pred svojim sugrađanima. Ipak, kad je Žgela napao nije stao sve do sudačkog prekida. Nanosio je Žgela veliku štetu, a onda se ipak odlučio napasti vrat. Uhvatio je gušenje s leđa i time prilisio Bodonjija na predaju. Treća pobjeda Marija Žgele, a sve ih je ostvario prekidom. Ovaj momak trenira tek dvije godine, a već je potvrdio da ga čekaju velike stvari.

Andreo Kolić napravio je veliko iznenađenje pobjedom nad jednim od najvećih talenata u Srbiji, Rifatom Pruševićem. Bila je to borba na vrlo visokoj razini prepuna akcije. Prvu rundu bolje je radio Prušević, upisao je i jedno rušenje, no Kolić je više puta dobro kontrirao. Kontra je bila ono što je i odlučilo borbu. Dogodilo se to na sredini vrlo dobre druge runde, kad je Prušević krenuo na "spinning backfist" udarac. Istog nije dobro izveo, odnosno Kolić se pomaknuo u lijevu stranu, a onda pogodio desni kroše točno u bradu. Prušević je bio ozbiljno uzdrman, a hrvatski borac je krenuo u napad. Izdržao je Prušević prvi nalet, činilo se da je oporavio, no otprilike pola minute prije kraja je Kolić pogodio još jedan udarac, Rifat tada pada na pod i nakon još jedne serije udaraca sudac Mladenov je prekinuo borbu.

Denis Lovrić iz American Top Teama upisao je svoju prvu profesionalnu pobjedu impresivnim i dominantnim nastupom u kojem je pobijedio Mirka Jovanovića prekidom u prvoj rundi, dok je Stanislav Krofak savladao Nebojšu Mršića. Srpski borac prvu je rundu bio bolji, odlično je startao i drugu, no u jednom trenutku Krofak okreće borbu uz rub kaveza, a potez koji je napravio doveo je do ozljede Mršića i tu je došlo do prekida. Srpski borac ozlijedio je nogu i nije bio u stanju nastaviti borbu.

SBC 22 - Rezultati

Gian Siqueira def. Eri Silveira - gušenje (R4, 2:02)

Miro Jurković def. Nenad Avramović - većinska odluka sudaca

Anđelko Kitić def. Branislav Huđan - tehnički nokaut (R1, 4:56)

Meto Bolfan def. Nemanja Prhić - tehnički nokaut (R3, 0:20)

Mario Žgela def. Milan Bodonji - gušenje (R1, 2:58)

Andreo Kolić def. Rifat Prušević - tehnički nokaut (R2, 4:49)

Denis Lovrić def. Mirko Jovanović - Tehnički nokaut (R1, 3:15)

Stanislav Krofak def. Nebojša Mršić - Verbalna predaja (R2, 2:50)

Linker
19. travanj 2024 00:31