Regija

Tko je zapravo novi protivnik Filipa Hrgovića? Unatoč negativnim komentarima nekih navijača, riječ je o ozbiljnom suparniku. I ne samo to...

Filip Hrgović i Mario Heredia
Ime novog protivnika Filipa Hrgovića ponovno je kod većine fanova izazvalo negativne komentare. Mario Heredia nije globalno poznat boksač pa to ne treba čuditi, no dovoljno je pogledati samo malo širu sliku da bi se vidjelo kako je u pitanju ozbiljan protivnik i ne samo to. Radi se o boksaču koji je, u svrhu Filipovog napretka, itekako opravdan izbor njegovih promotora.

Nažalost, sama objava idućeg protivnika Filipa Hrgovića, neovisno na kojem mediju, forumu ili društvenoj mreži se ona našla, dovela je do automatskih naziva meksičkog boksača "kantom". Kroz sarkastične komentare piše se kako Filip do svog 30. meča neće odraditi meč protiv ozbiljnog protivnika ili barem boksača čije će ime nešto značiti široj boksačkoj publici. A takvih je realno malo. Filip je nedavno sam naveo neke od njih (Takam, Povetkin, Chisora) kao one za koje je spreman, ali je isto tako otkrio kako njegovi promotori trenutno tako ne razmišljaju. A oni su ti kojima je on prepustio svoju karijeru i čija će uvijek biti posljednja. Oni su zaključili kako je Filipu za idući meč potreban baš ovakav nastup. I tu nisu niti malo pogriješili.

Prvo je bitno navesti kako Mario Heredia dolazi iza svoje najveće pobjede u karijeri. Kao veliki autsajder uspio je savladati bivšeg izazivača svjetskog naslova, Samuela Petera. I to tako da je u trećoj rundi njihovog meča bio poslan na pod, da bi se vratio nevjerojatno odlučan, agresivan i srčan te je do kraja meča odradio dominantnu predstavu i uzeo pobjedu. Time je naplatio nekoliko godina prihvaćanja raznih mečeva, gdje je trebao biti žrtva za lakši uspon mladih nada ili za povratak nekih ranije dokazanih boksača. Nakon ovakve pobjede više nikome neće pasti na pamet napraviti tako nešto, posebno nakon onog što je 26-godišnji Meksikanac pokazao.

16 pobjeda, šest poraza i jedan neodlučen meč njegov je rezime. Većina borbi u kojima je nastupio je završavala prekidom, neovisno u koju stranu. Za to je zaslužan njegov poznati meksički "swarmerski" stil boksa. Za one koji nisu upoznati s terminologijom najlakše je to objasniti kao način boksa u kojem borac neprestane ide prema naprijed, traži otvorenu akciju i spreman je primiti udarac u svrhu toga da dođe u poziciju plasirati svoj. Dovoljno je pogledati snimke velikog Julia Cesara Chaveza da bi vam bilo jasnije što je to meksički swarm. Sličan stil tome prezentirao je Andy Ruiz Jr. u svojoj pobjedi nad Anthonyjem Joshuom. Filip u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri nije imao takvog boksača za protivnika. Bilo ih je u amaterskoj, no jasno je kako je to jedan drugi svijet. Prije svega zato što se u amaterskom boksu održavaju turniri, gdje se ždrijeb radi dan prije početka i gdje detaljne pripreme za jednog određenog boksača ne postoje, dok je drugi glavni razlog taj što se u profesionalnom boksu ipak treba pripremiti za puno duže mečeve i više rundi. Jedan pravi "swarmer", koji kad ga ugroziš samo krene još žešće i odlučnije je ono što će Filipu dati ispit kakav bi svakako trebao položiti prije nego krene na one najbolje.

Filip Hrgović bit će u startu veliki favorit i eventualna ekspresna pobjeda bila bi smjernica prema tome kako je "El Animal" spreman za još jedan korak više. Da se razumijemo, i ovaj meč je korak više od onoga ranije i nikako ne bi bilo korake pametno preskakat. Osim toga, Filip je jedan od rijetkih boksača koji je sve svoje dosadašnje mečeve odradio protiv boksača s pozitivnim omjerom. Boxrec je jako dobra stranica koja nam samo jednim klikom može pokazati protiv kakvih protivnika i koliko dugo su boksali Tyson Fury, Anthony Joshua ili Deontay Wilder. Kraj svakog protivnika piše njegov omjer u trenutku meča. Filip je već sad, pred svoj deveti meč, na većim ispitima nego što su navedeni imali u toj fazi svojih karijera. Filip nije Vasyl Lomachenko pa da već u prvom meču boksa za svjetsku titulu niti ima takav amaterski rezime. Uostalom, za njegovu karijeru brinu se ljudi koji su puno pametniji od nas po pitanju toga i koji su već izgradili neke velike boksače.

Iz tog razloga, pustite ljude koji se brinu za Hrgovićevu karijeru da rade kako su to radili do sada. Nakon samo osam mečeva, Filip Hrgović postao je Top 15 boksač svijeta, boksač kojeg je pod svoje uzeo jedan Eddie Hearn i boksač čije je ime već sad poznato u svijetu. I to ne samo među užom boksačkom publikom. Svatko tko malo pozornije prati situaciju u boksačkoj teškoj kategoriji svjestan je tko je Filip Hrgović. Na nama je sama da ga pratimo i uživamo u njegovim predstavama te da razmislimo o jednoj stvari. Možda smo se u petom razredu osnovne škole osjećali spremnima probati matematiku osmog, no ipak smo išli razred po razred. S vremenom bi nam ono iz šestog i sedmog razreda vjerojatno negdje nedostajalo. Zbog toga svaki meč Filipa Hrgovića ima svoju svrhu pa tako i ovaj. Mario Heredia ponudit će Filipu nešto što on do sada još nije iskusio. Vidjet ćemo kako se najbolji hrvatski teškaš nosi protiv boksača spomenutog stila i kako će se osjećati dok nastupa pred punom dvoranom vjerojatno najtemperamentnije boksačke publike na svijetu, koja će do svojih krajnjih granica pokušali pomoći sunarodnjaku u još jednom iznenađenju.

Ništa se ne završava polaganjem samo završnog ispita. Svako obrazovanje s razlogom ima ispite i stupnjeve koje je potrebno redom riješiti da bi se na kraju mogli kvalitetno baviti onime za što ste se odlučili. Filip Hrgović odlučio je postati boksački prvak svijeta. Ako to želi postati i što dulje postati potrebno je ipak putem položiti razne ispite. A upravo to je ono kako se do sada razvija njegova karijera. Filip će se 24. kolovoza potruditi i dati sve od sebe da svi još jednom na njega budemo ponosni. Na nama je da mu to pokažemo i tako mu damo dodatne snage i motiva. Svaki ispit nova je stepenica prema onome što mu je predodređeno.

Linker
19. travanj 2024 14:09