RANKO SUVAR/CROPIX
NAJSJAJNIJA MEDALJA

Hrvatska ima novog prvaka Europe! ‘Grom iz Broda‘ otišao do kraja: ‘Ostvario sam svoj cilj, svoj san‘

Hrvatskim trijumfom okončano je Europsko prvenstvo do 22 godine koje se održavalo u Poreču
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. ožujak 2022. 20:10

Grom iz Broda je uspio! Ako je uopće doduše itko i sumnjao. Prvi favorit srednje kategorije (do 75 kg) na Europskom prvenstvu do 22 godine, a koje je u srijedu navečer okončano u Poreču, završilo je hrvatskom himnom! U čast i slavu Gabrijela Veočića iz Slavonskog Broda, novog prvaka Europe!

Gabrijel je u finalu podijeljenom sudačkom odlukom svladao Bugarina Ramija Mofida Kiwana u jednoj, ruku na srce, ne baš odveć lijepoj ili atraktivnoj borbi, no kao da finala moraju uvijek prštati ljepotom. U biti, možda bi toga i bilo da je bugarski boksač, posebno u prve dvije runde, iskazao malo više volje za borbom, za napadom, a ne samo čvrstom obranom. Koja je, uzgred budi rečeno bila doista dobra. Kao i kod obojice boraca, pa stoga i nije bilo neke odveć velike razmjene udaraca, atraktivnosti. Bilo je ipak i više no zamjetno da je Veočić puno više napadao, pokušavao, prijetio, bio aktivniji.

Čudan sudački kriterij

Prvu rundu je svih petero sudaca dodijelilo Veočiću. Drugu je naš boksač dobio 4-1 (samo je Šveđanin bodovao 10-9 za Kiwana), dok nas je bodovanja u trećoj rundi ipak nemaleno iznenadilo. Spomenuli smo da je tu rundu Bugarin odboksao nešto aktivnije i bolje nego prve dvije, ali da mu baš svih petero sudaca dodijele pobjedu u toj dionici (10-9)... To je ona priča o vrlo čudnim sudačkim kriterijima koji guše ovaj sport, ali o tomu nije ni vrijeme, ni mjesto.

Ono najbitnije se dogodilo nakon tri runde po ti minute, kada je sudac u ringu visoko u zrak podignuo ruku novog prvaka Starog kontinenta, našeg Gabrijela Veočića.

- Ostvario sam svoj cilj, svoj san na ovom Prvenstvu - nakon finala će Veočić, još prije svečanosti proglašenja pobjednika.

- Zadovoljan sam borbom. Po meni odlučno odradio, možda pred kraj treće runde malo popustio, ali cijeli je meč bio na mojoj strani. To mi je četvrti meč i četvrta pobjeda jasno u Poreču. Kada se prisjetim ne tako davnog seniorskog Svjetskog prvenstva i petog mjesta, mogu zaključiti da ide sve bolje i bolje. Nadam se da ću na sljedećem seniorskom Europskom prvenstvu osvojiti medalju, a cilj je jasno i opet, zlato!

Gabrijel Veočić je u Poreču na putu do zlata redom eliminirao Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine, pa Lukasa Fermezu iz Slovačke, te u polufinalu Sama Hickeya iz Škotske. Bugarin Kiwani u finalu nije mu nimalo nepoznat, iako mu očito i “leži”.

- Je, ovo nam je bio četvrti meč, sva četiri sam dobio. Prva tri puno lakše, po 5-0, sada podijeljena odluka 4-1, ali možda i zato što je ulog bio najveći, finale, borba za zlato. Ništa, kamo sreće da se nađemo i još koji put, pa da ga i peti put pobijedim - s laganim će smiješkom na usnama Gabrijel Veočić.

Nedostajalo samo zlato

Jedna od najvećih nada hrvatskog boksa, dosad je već 11 puta bio državni prvak u različitim uzrastima te osvajač brončane medalje na kadetskom EP 2016. godine, srebrne medalje na juniorskom EP 2017. i brončanog odličja na EP 2019. godine. Ono što još nije imao je upravo porečko, europsko zlato. Ujedno i prva seniorska medalja.

Podsjetimo, prije Veočića na ovom je EP u Poreču Hrvatska osvojila još dvije medalje; broncu Noa Ježek i srebro Nikolina Ćaćić.

Linker
27. travanj 2024 08:14