Zvonko Komes je jedan od najboljih hrvatskih kondicijskih trenera

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
KONDICIJSKA PRIPREMA SPORTAŠA

Tajna dugovječnosti: Nije više dovoljan trening, već i emocije, razvoj mentalne snage, smanjenje stresa...

Zvonko Komes, koji je radio u Bayernu i Dinamu, pojasnio je što treba za uspjeh u sportu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. veljača 2022. 11:14

Minulog vikenda, na zagrebačkom je Kineziološkom fakultetu održan jubilarni, 20. po redu godišnja međunarodna konferencija “Kondicijska priprema sportaša 2022.”, a koju zajednički organiziraju Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga kondicijskih trenera Hrvatske i Europska udruga fizičke kondicije (European Physical Conditioning Association). Zbog još uvijek vladajuće pandemije, drugu godinu uzastopno konferencija je održana video-vezom ili ‘online’, ali to nije bitnije utjecalo na značaj i kvalitetu konferencije, seminara, izlaganja predavača.

Sama je konferencija imala načelno dva dijela, odnosno uz nju je održan i Međunarodni online seminar na temu “Kondicijska priprema u nogometu”. Jedan od sudionika, pače izlagača jedne od tema bio je i jedan od najpriznatijih hrvatskih kondicijskih trenera, a koji dolazi upravo iz nogometnog svijeta, Zvonko Komes, koji nam je djelomice približio protekli vikend na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu

"Temeljni naglasak na ovogodišnjoj, odnosno nekoliko posljednjih konferencija je pronaći odgovore kako kondicijsku pripremu integrirati u trening sa specifičnim sadržajima. Tendencija je da se kondicijska priprema više ne izvodi zasebno, odvojeno od treninga tehnike i taktike. Jedan dio tema na ovogodišnjoj konferenciji bavio se predviđanjem i perspektivama kondicijske pripreme u budućnosti", veli Zvonko Komes.

image
FRANK LEONHARDT Dpa Picture-alliance Via Afp

Velike oscilacije u koroni

U kolikoj se mjeri kondicijska priprema promijenila, možda i otežala, u razdoblju od 2020. do danas? Aludiramo tu na razdoblje pandemije koje je donijelo dosta problema i u trening, ali i kompetitivnim aktivnostima sportaša: lock-down, pa izolacije, prekid natjecanja, povratak natjecanju, ali svako malo neki sportaš mora u izolaciju, pa ne trenira... Znamo da je trenerima teško u takvim okolnostima ponekad i odrediti postave, momčadi, ali vjerojatno nije ništa bitno bolje ni s kondicijskog aspekta?

"U posljednje dvije godine, naročito i početku pandemije, kondicijska priprema je bila dominantan vid treninga, posebno kroz individualni pristup jer se nisu mogli održavati ekipni treninzi. Nakon 6-8 mjeseci od početka pandemije naglo je došlo do ponovnog natjecanja i pojavio se velik broj ozljeda. Sve su to bili i dalje jesu izazovi kojima se kondicijski treneri moraju preko noći prilagoditi."

Dominantan način kondicijske pripreme i dalje je individualni rad zbog učestalih samoizolacija ili karantena. Bez obzira na visoku razinu kondicijske pripreme teško je igračku formu držati kontinuirano na visokoj razini, što dovodi do nepredvidljivih rezultata.

"S jedne strane kondicijska priprema dobila veliko značenje, a s druge strane događaju se velike oscilacije u sportskoj formi i rezultatima. To ukazuje da kondicijska priprema mora biti samo dio izbalansiranog specifičnog ekipnog treninga."

Vaša je tema na konferenciji bila “Retrospektiva i perspektiva metode Komes”, možete li je ukratko predstaviti, za širu javnost, nešto više laički. Što metoda Komes znači, po čemu je specifična?

Utjecaj načina života

"Metoda Komes počela se razvijati još u vremenu studiranja na Kineziološkom fakultetu ili tadašnjem DIF-u (Državni institut za fiskulturu). Jedan od “uzroka” tog razvoja bio je naš legendarni košarkaš Dražen Petrović, koji je često trenirao na fakultetu. Gledajući kako on trenira, što trenira i koliko trenira bilo mi je jasno da je za igru važna kvaliteta tehničke izvedbe. Komes sustav daje algoritam - navigaciju za sadržaje i metode koje su usko vezane uz kvalitetu koju vidimo na utakmicama. Mnogi treneri imaju slične metode, no Komes sustav je specifičan jer daje odgovore kako napraviti transfer onog što se trenira u kvalitetu koju želimo vidjeti u igri."

image
BRANIMIR BOBAN/CROPIX Cropix

Kako generalno tumačite, konkretno u nogometu, iako je slično stanje je i u drugim sportovima, činjenicu da je broj utakmica i natjecanja sve veći, napori su analogno tomu isti takvi, ali produžen je sportski vijek? Mnogi sjajni nogometaši su na vrhuncu i nakon 35. Luka Modrić je najbolji primjer.

"Vrhunski nogomet je pod utjecajem našeg društva i načina života. Svaki sport je na neki način uključen u profit, (ulaznice, prodaja sportske opreme, reklame...). A profit se povećava ako se proizvod - utakmica - nudi što češće. Sami igrači koji izvode predstavu su “manje bitni” od glavnih aktera, a to su gledatelji koji svoju predstavu traže svaka tri dana. Generalno, sportski vijek vrhunskog nogometaša danas je kraći nego što je bio prije desetak godina. Glavni uzroci tome su skraćeno vrijeme pripreme za utakmice, teže ozljede nakon kojih je težak ili nemoguć povratak na prethodnu razinu, povećanje stresa što dovodi do pada motivacije i slično. Novi načini kondicijske pripreme omogućuju igračima produženje karijere. Postavlja se pitanje kako? Više nije dovoljna samo priprema kroz trening već je to cjelodnevna priprema raznih područja - individualni rad na nedostacima, poboljšanje kontrole emocija, razvoj mentalne snage, sadržaji koji poboljšavaju san i odmor, sadržaji za bolju i brzu regeneraciju, sadržaji za smanjenje stresa tijekom dana. Sve su to izazovi za koje kondicijska priprema u budućnosti mora dati odgovore."

Pratim Krunu Jurčića

Znano je da ste radili u Bayernu, Dinamu, Dubaiju... Gdje ste sada, odnosno s kim sada surađujete?

"U najkvalitetnijoj fazi moje karijere, od 2003. do 2013., provodio sam u klubu na treninzima osam do deset sati skoro svakoga dana. I danas sam desetak sati dnevno aktivan, samo sam jedan dio zamijenio drugim sadržajima - život u prirodi, na svom ranču. Sportski dio se odvija kroz mentorski rad (prijenos iskustava trenerima koji provode Komes sistem). Najbolje surađujem s trenerom Krunom Jurčićem, kojeg zadnjih deset godina pratim u njegovim angažmanima."

Moja metoda Komes daje algoritam kako napraviti transfer onog što se trenira, u kvalitetu koju želimo vidjeti u igri, a nastao na temelju toga koliko je, kako i što trenirao Dražen Petrović

Svaki je sport na neki način uključen u profit (ulaznice, prodaja sportske opreme, reklame...). A profit se povećava ako se proizvod - utakmica - nudi što češće. Sami igrači koji izvode predstavu su "manje bitni" od glavnih aktera, a to su gledatelji koji svoju predstavu traže svaka tri dana

Linker
26. travanj 2024 18:41