K1 i Boks

Sulaiman o novoj kategoriji: Wilder i Usyk neće nastupati u njoj, a uskoro ćemo imati ljestvicu'

 BERNARDO MONCADA/BMR/SPO/NOTIMEX/AFP
WBC je ovih dana uspio uzdrmati boksački svijet uvođenjem nove kategorije, inače druge najteže

Odluka WBC organizacije o uvođenju nove kategorije u profesionalni boks podijelila je fanove i boksače. Naravno da neki smatraju kako ista nije potrebna, dok neki vjeruju kako je ovo najbolji mogući potez te se nadaju da će WBC popratiti i preostale tri boksačke organizacije koje krunu prvake te čiji se pojasevi svrstavaju u četiri elitna.

Gornja granica nove kategorije trebala bi biti na 101.6 kilograma, a uvedena je s ciljem da boksači preteški za lakotešku kategoriju, koji ipak imaju fizički deficit nad najkrupnijim boksačima, imaju kategoriju u kojoj bi se mogli natjecati sa sebi ravnima. Budući da upravo s otprilike takvom težinom nastupaju dva elitna teškaša, Oleksandr Usyk i Deontay Wilder, postavlja se pitanje hoćemo li njih dvojicu gledati u lovu na novouvedenu titulu. Najbolja osoba za dati takav odgovor je predsjednik WBC-a, Mauricio Sulaiman.

"Usyk je fantastičan borac, jedan od najboljih boraca lakoteške kategorije u povijesti. Imao je do sada dva nastupa u teškoj kategoriji i prepustit ću svima koji su gledali meč protiv Chisore da sami donesu zaključak. Naravno da mu je na umu novac koji može zaraditi borbom protiv Anthonyja Joshue. On je propisani izazivač pa u potpunosti razumijem kako razmišlja", rekao je Sulaiman za Pro Boxing Fans, automatski dodavši kakva je situacija kod drugog velikog imena koje se spominje uz novu kategoriju:

"Wilder gleda prema revanšu protiv Furyja. To su dva boksača koji se svakako mogu boriti u Bridger kategoriji, ali u dogledno vrijeme ih ipak ne vidim u njoj."

Osim ove odluke, donijet će i onu prema koju će se spustiti granica lakoteške/cruiser kategorije s 90.5 na 86 kilograma. Upravo tu postojala je najveća razlika između dvije kategorije. Naime, ispod cruisera nalazi se poluteška, čija je granica 79.5 kilograma. Ukratko, prije uvođenja bridgera, za kojeg se vjeruje kako će ga ipak prihvatiti i ostale tri organizacije, do granice od 79.5 kilograma postojalo je čak 16 kategorija, a preko spomenute granice samo dvije.

"Razmišljamo spustiti granicu na 86 kilograma. Kad smo ju podigli na 90.5 kilograma, to je bilo zbog ovog istog razloga zbog kojeg bismo sada vratili, prevelika razlika između dvije granice kategorije. Naš prvak Ilunga me već zvao i rekao je kako je spreman ostati u kategoriji, odnosno da je sposoban skinuti kilograme. Mi konstantno pokušavamo pronaći najbolje rješenje, no nikako time ne biste htjeli naškoditi boksaču koji već nastupa u toj kategoriji", objasnio je, da bi još dodao kad bismo mogli saznati koji su boksači odabrali nastupati u toj kategoriji te kad će oni biti i službeno rangirani:

"Razgovaramo s raznim borcima lakoteške i teške kategorije. Osim toga, puno boksača se javlja samo, jer žele testirati mogu li biti konkurentni u toj diviziji. Mislim da ćemo za početak rangirati 20 boksača, a ne 40 kao što imamo u drugim divizijama, no ovisit će to o puno faktora. Ono što se neće promijeniti je način kako rangiramo, a to radimo prema kvaliteti i vrijednosti. U prosincu ćemo imati prvu rang ljestvicu za novu kategoriju."

Linker
27. travanj 2024 02:29