UFC

Dana White: U UFC-u nema lake borbe niti je ijedan borac 'kanta'

Dana White
 Screenshot/Youtube
U jednom od svojih posljednjih intervjua, predsjednik UFC-a Dana White dotakao se pojma lakih borbi, odnosno tzv. 'kanta' protivnika preko kojih mnogi borci grade svoje karijere. On odgovorno tvrdi kako tako nečega u UFC-u nema, kao niti da su ikad nekom borcu namještali nekog protivnika s ciljem da se preko istog vrati pobjedama ili podigne prema vrhu.

U boksu je već pod normalno svedena priča napretka profesionalnih boraca koja uključuje niz slabijih protivnika s ciljem da se što prije izgradi što bolji omjer, koji bi na papiru dobro izgledao pred neki veliki meč. Zapravo, u boksu čak postoje borci koje se profesionalno bave upravo time da nekome budu "tune up" protivnici i da tako uzmu novce potrebne za život. Postoji tako nešto naravno i u MMA-u, iako ne toliko izraženo i tako detaljno posloženo. No, naravno da ono što se zove "građenje skora" mnogi borci prođu u svojim karijerama.

No, u UFC-u tako nečega nema, barem to tvrdi predsjednik organizacije, Dana White. On kaže kako svi borci koji dođu u UFC-u su već izgrađeni i kako su od prvog dana spremni boriti se protiv vrhunskih protivnika, koji su tamo došli s jednakom namjerom, postati svjetski prvaci.

"Kod nas je jedna stvar činjenica. Ako ti dođeš do toga da postaneš UFC-ov svjetski prvak, ti si prošao kroz niz pravih ubojica i to od prvog dana kad si nogom stupio u Octagon. Mi nikome ne organiziramo lake borbe, nikome ne radimo borbe za zagrijavanje. Na našem rosteru nema kanti niti profesionalnih kanti. To nije način na koji mi radimo", rekao je White u razgovoru s Aaronom Bronsteterom, reporterom TSN-a.

Mnogi fanovi se neće složiti s ovim. Čak i ako eliminiramo priču s CM Punkom te istu nazovemo čistim marketingom, neizbježno je primijetiti kako se nekim borcima pažljivo biraju protivnici. Neki će navesti primjer Grega Hardyja, iako je i tu automatski moguće objasniti cijelu priču kako je "Prince of war" dobio redom protivnike kakvi su njegovom trenutkom renomeu odgovarali.

Ono što je UFC radio s Hardyjem i još nekim borcima ipak nije niti slično onome što radi Bellator. Michael Page i A.J. McKee su pravi primjeri boraca od kojih su ciljano radili svoje zvijezde, ali su im isto tako ciljano dovodili protivnike od kojih se mnogi do tada niti nisu nalazili na rosteru promocije. Nešto slično rade i s Dillonom Danisom. No, neke promocije moraju raditi na taj način. UFC-u to uistinu nije potrebno, no reći da niti jednom borcu nikad nisu namještali protivnike je možda ipak previše. Razmislite samo, protiv koliko se hrvača Conor McGregor borio na svom putu do titule perolake kategorije?

Linker
26. travanj 2024 16:15