UFC

MMA svijet impresioniran Adesanyjom - 'Mogao bi biti veći i od McGregora!'

Israel Adesanya
 Ilustracija
Nova UFC-ova mega zvijezda je rođena. Nakon što je noćas u drugoj rundi nokautirao dosadašnjeg suverenog vladara srednje kategorije na UFC-u 243 u Melbourneu Roberta Whittakera, Israel Adesanya je postao novi neupitni vladar kategorije do 84 kilograma. Američki mediji i poznati MMA reporteri ga već proglašavaju sljedećom mega zvijezdom veličine i sjaja Conora McGregora.

Bila je to spektakularna kombinacija kojom je završio spektakularni nastup. Mnogi će, poput reportera Luke Thomasa, reći i najlakša pobjeda u UFC-u za 30-godišnjeg Adesanyju do sada. I zaista, nigerijsko-novozelandski borac je noćas u Melbourneu, ispred više od 57 tisuća ljudi, izgledao nepobjedivo. Jednostavno je bio bolji od Whittakera demonstriravši što znači svjetski nivo kicboxinga u MMA konkurenciji. I na kraju je slavio s mnogo stila.

Tko bi mu ovakvu budućnost prorekao prije samo dvije godine. Još 2017. godine Adesanya je u Gloryju izgubio nokautom od Brazilca Alexa Pereire, da bi samo dvije i pol godine kasnije, u jednom poptuno drugom sportu, u promociji koja nudi elitu, elite, zasjeo na sami tron. Kakva je to godina bila za "Stylebendera". Najprije je pobijedio svog heroja iz djetinjstva Andersona Silvu, zatim je u jednom od najboljih mečeva godine uspio svladati Kelvina Gasteluma, da bi u konačnici na gostujućem stadionu nokautirao i dosadašnjeg prvaka ujedinivši UFC-ove pojaseve. I to s takvom lakoćom.

U samo 20 mjeseci od kada je stigao u elitnu promociju, Adesanya je redom svladao Wilkinsona, Vettorija, Tavaresa, Brunsona, Silvu, Gasteluma i sada Whittakera. Mnogi se pitaju ima li impresivnijeg niza u UFC-u ikada za jednog borca koji je stigao iz neke druge priče i postao MMA heroj?

Valja i naglasiti da je Adesanya već drugi nigerijski UFC prvak u 2019. godini. Prvi je, dakako, Kamaru Usman, koji je ugrabio titulu u diviziji niže - onoj do 77 kilograma. I ovo je nastavak, ali i plod, UFC-ove politike globalnog širenja koja posljednjih godina daje jako mnogo pozitivnih rezultata.

"Naša su očekivanja velika. Velika kao i očekivanja UFC-a. Kada Israel osvoji taj pojas, mi mislimo da će zapravo postati najveća zvijezda u promociji! Najveća aktivna zvijezda da budem precizan. Znam da ima još jedna zvijezda koja ne nastupa, ali također znam da će Israel uskoro postati veća zvijezda i od McGregora", izjavio je prije nekoliko dana Adesanyin trener Eugene Bareman te je dodao:

"Nemojte zaboraviti na Nigeriju. Tamo ima 190 milijuna ljudi. Zamislite 190 ljudi, a Nigerijcima je stalo do njihovog naroda. Stižemo! Polako, ali stižemo..."

I zaista, Adesanya je od dolaska u UFC pokazao kako izgleda savršen put jednog MMA borca od debija, pa sve do samog trona. Teško je reći hoće li "The Last Stylebender" prestići Conor McGregora po njegovoj popularnosti, no nakon svega što je učinio u samo dvije i pol godine, možemo li sa sigurnošću reći da neće? Ne možemo...

Linker
26. travanj 2024 12:04