UFC

PETA prozvala Khabiba i pozvala UFC da reagira

Khabib Nurmagomedov
 Instagram
Jedna od najvećih udruga za zaštitu životinja, PETA, prozvala je UFC i Khabiba Nurmagomedova. Čini se kako su tek sad do njih došle snimke Khabibovog hrvanja s medvjedom, što smatraju nedopustivim ponašanjem.

Još prije nekoliko godina, na internetu se pojavila snimka tada talentiranog UFC borca, Khabiba Nurmagomedova, kako kao osmogodišnjak hrva s medvjedom. Bio je to tada vrlo zanimljivi uvid u načine treninga koje je svom sinu i sinovima svoje braće namijenio Abdulmanap Nurmagomedov. Pojavile su se tim putem neke kritike, no kako je Khabib bio tek jedan od mnogih boraca u usponu, žešćih reakcija nije bilo.

No, nakon što je Khabib savladao Dustina Poiriera na UFC 242 te time još više potvrdio svoj status sportske superzvijezde, snimka je došla i do nekih poznatijih organizacija za zaštitu životinja. Prije svih tu je PETA, organizacija koja ima 65 milijuna članova. Oni su odlučili prozvati UFC i njihovog borca, odnosno zatražiti od promocije da se pobrine za to.

"PETA smatra kako bi UFC trebao promisliti o svom odnosu s gospodinom Nurmagomedovim sve dok on ne pokaže kako je promijenio svoje ponašanje i kako je počeo životinjama ukazivati poštovanje kakvo zaslužuju. Hrvanje s medvjedom je odvratno ponašanje koje pokazuje kako on ne shvaća i ne uvažava tko životinje jesu. Medvjedi u prirodi se kreču teritorijima, plivaju, kopaju rupe, penju se po drveću, traže si životnog druga i prikazuju druge primjere prirodnog ponašanja. Iste se u Rusiji koristi za boks, ples i druge arhaične oblike zabave za mase. Najčešće ih oduzimaju od majke i od malena ih drže zatvorene i u lancima te ih tuku i muče da bi postigli ono što im je cilj. Gospodinu Nurmagomedovu preporučujemo da se drži hrvanja s ljudima", poručili su iz PETA-e za Business Insider.

Osim spomenute snimke, Khabib je imao i jednu iz 2014. godine, kad je ponovio slično druženje s medvjedom te jednu iz ove godine, koji je tijekom posjeta Dagestanu podijelio njegov glavni trener Javier Mendez.

Pretpostavlja se kako bi ovo mogla biti tek prva takva reakcija, odnosno da bi mnoge druge organizacije mogle popratiti PETA-in primjer.

Linker
23. travanj 2024 22:59