UFC

Ponzinibbio nakon teškog i dugog oporavka: 'Nisam mogao hodati, rekli su mi da se više neću moći boriti'

Santiago Ponzinibbio
 screenshot/YouTube
Santiago Ponzinibbio opisao je iskustvo borbe s bakterijama koje su napale njegovu krv i kosti

U studenom 2018. godine posljednji smo put gledali Santiaga Ponzinibbia (27-3, 9-2 UFC) u Octagonu. 33-godišnji Argentinac pred svojom domaćom publikom došao je do pobjede protiv Neila Magnyja. Bila mu je to sedma pobjeda u nizu za učvršćenje Top 10 pozicije i pravo na pogled prema samom vrhu. No, sreća mu je okrenula leđa. Teško je obolio, ostao je bez nastupa u cijeloj 2019. godine, dok se 2020. godine pojavila i pandemija. Iako je tražio borbu te ju nije dobio, Santiago je uklonjen s UFC-ove ljestvice velter kategorije. Dojam je da će morati neke stepenice ponovno preskočiti.

No, ono najvažije je njegovo zdrastveno stanje te on sam priznaje kako je glavno da je infekcija iza njega. A ona nije bila šala nego izuzetno opasno zdravstveno stanje koje je stvorilo ogromne probleme te ga je moglo i za stalno izbaciti iz stroja. Za razliku od ozljeda, ovdje nitko nije mogao biti siguran kako riješiti problem i koliko će cijeli oporavak trajati.

"Imao sam veliki broj zdravstvenih problema. Krenulo je s infekcijom koja je napala moju krv te sam se zarazio s dvije različite vrste bakterija. Jedna je epidemijski stafilokok, a druga je pseudomonas, izuzetno opasan tip bakterije. Ostao sam u bolnici jer je sve počelo s bolovima i otjecanjima u raznim dijelovima mog tijela, krenuvši s koljenima. Proveo sam u bolnici osam dana te mi je ugrađen kateter u ruku, preko kojeg sam dobivao veliki broj lijekova. Kateter mi je ostao nakon što sam pušten kući", započeo je svoju priču za MMA Junkie, da bi odmah nastavio:

"U početku sam primao pet različitih lijekova i nisam mogao ništa. Otprilike tri mjeseca liječen sam preko katetera. Tek nakon toga počelo mi je biti dobro uz par lijekova na kojima sam ostao. To su mi potvrdili i liječnici. Tad sam mogao krenuti s fizikalnom terapijom da bih vratio mišiće u normalno stanje jer su ih lijekovi jako oslabili. Tada sam otišao u Las Vegas i započeo s treninzima."

Nažalost, tu nije bio kraj problemima. Tijekom treninga u UFC-ovom institutu počeo je osjećati nove probleme.

"Pojavili su mi se veliki bolovi i neki dijelovi tijela ponovno su mi krenuti otjecati. Vrlo brzo nakon toga nisam mogao hodati, nisam mogao doći do sobe, da ne govorim kakav su mi problem stvarale stepenice. Otišao sam na magnetsku rezonancu nakon čega su mi liječnici rekli da imam infekciju u kostima. Opisali su to kao nešto vrlo opasno te su iznijeli mogućnost da se više nikad neću moći boriti", došao je do onog dramatičnog dijela cijele priče. Ipak, nova agresivna terapija donijela je rezultate kakvima se nadao.

"Moje tijelo je sad napokon u normali. Treba mi rad nakon nečega ovakvog. Svi ti mjeseci, moje tijelo je to itekako osjetilo. Malo po malo sam se morao vraćati treningu, posebno kondicijskom. No, sve je to razlog zašto sam godinu i pol dana izvan Octagona. Divizija se promijenila. Prije nego sam obolio su mi rekli da sam jednu borbu od napada na titulu, što je moj san i nešto za što sam godinama radio. Umjesto toga, borio sam se u bolnici za svoj život. Iza mene je jedno ludo vrijeme", ispričao je "Gente Boa".

Santiago se nada da bi uskoro mogao imati ugovorenu borbu. Za Fight Island priredbe nije odabran, no možda je povratak u Las Vegas prilika da nastavi tamo gdje je stao. U kolovozu će se tamo održati pet priredbi, a popisi borbi još uvijek nisu niti blizu konačnih.

Linker
24. travanj 2024 20:06