UFC

Revolucija: Svaki MMA borac koji vrati više od 15 posto tjelesne mase neće moći nastupiti u Kaliforniji!

Paulo Costa
Bitna poruka stiže iz Komisije u američkoj državi Kalifornija, koja se bavi reguliranjem borilačkih evenata. Čelnik tog tijela je jasno poručio javnosti - svi MMA borci koji vrate više od 15 posto tjelesne mase nakon službenog vaganja neće moći nastupiti u samom meču!

To je velika promjena jer po ovoj formuli nekoliko boraca ne bi recimo nastupilo na velikom UFC-u 241, koji se relativno nedavno održao u Anaheimu. Bio bi ugrožen strašan meč između Coste i Romera s obzirom da je Costa vratio čak 14.9 posto tjelesne mase - s 84 kilograma je u jedan dan skočio na čak 97. Uz Costu, tada su ekstremi bili Sodiq Yusuff (16.7%), Manny Bermudez (17.7%) Kyong Ho Kang (15.0%), Brandon Davis (14.7%) i Sabina Mazo (15.6%). Ako se Foster u budućnosti bude držao svoje riječi ovdje bi čak četiri meča bila prekrižena što zasigurno neće dobro sjesti Dani Whiteu.

Čelnik Komisije u Kaliforniji je, naime, sakupljao podatke od siječnja ove godine te je čak 10 posto (28 od 285) MMA borbi imalo borca (ili obojicu) koji su vratili preko 15 posto tjelesne mase. Usporedbe radi, kada govori o profesionalnom boksu, brojka je samo 1.6 posto (9 od 570). Foster vjeruje da se nešto mora poduzeti prije nego što se dogodi tragedija.

"Jedini način na koji možemo ovo riješiti jest strah od otkaza borbe", izjavio je Foster za ESPN te je dodao:

"Vjerujem da će matchmakeri samo malo pomaknuti gornju granicu (catchweigh), ako vide da stvari ne idu na dobro, kako bi spriječili rizik za svoje promocije."

No, to je svejedno problem kada imate velik broj borbi za titulu ili mečeva koji bi odlučivali recimo o mjestu prvog izazivača. Ishodi takvih dvoboja u teoriji više ne bi trebali imati utjecaj na diviziju jer nisu niti ostvareni u toj težinskoj kategoriji. Foster bi volio vidjeti više "catchweight" dvoboja u budućnosti.

"To je stvar koju možemo riješiti. Mi se svi pretvaramo kao da smo vezani za te neke granice, kao da su one upisanje u kamenu. Kao da se borci ne mogu pomaknuti prema gore. A iskreno, ovo sada što se radi je jako nezdravo", zaključio je čelnik Komisije.

Linker
19. travanj 2024 03:36