UFC

UFC nikad nije bio globalniji: Samo dvije titule još uvijek su u SAD-u!

Petr Yan, Valentina Shevchenko i Kamaru Usman
 Ilustracija/screenshot
MMA je odavno globalno popularan sport, a potpuna globalizacija napokon je zadesila i UFC

Sjećate li se vremena kad je većina UFC prvaka dolazila iz SAD-a, uz tek pokojeg Brazilca te Georgesa St-Pierrea kao predstavnika Kanade? To vrijeme sad se čini tako daleko iza nas, a i teško da će se tako nešto više ikada ponoviti. Jer, MMA se napokon u potpunosti globalizirao, na što nije mogao imun ostati niti predvodnik scena tj. UFC, a UFC 251 priredba je prava potvrda toga.

14. ožujka 2015. godine zapravo je datum kojim je sve krenulo. Do tada je UFC imao prvake iz samo pet različitih država kroz svoju povijest. Osim već spomenutih SAD-a, Brazila i Kanade, tu su još bili Nizozemska, odakle dolazi jedan od prvih teškaških prvaka, Bas Rutten te Bjelorusija koju predstavlja Andrei Arlovski. Spomenutog datuma Joanna Jedrzejczyk savladala je Carlu Esparzu, uzela je naslov prvakinje slamka kategorije te je Europa nakon toliko dugo vremena dobila prvaka ili prvakinju najveće svjetske MMA promocije. Nakon toga je sve zapravo krenulo.

U ovih pet godina, broj država s UFC titulom porastao je kako se rijetko tko nadao. UFC je od tada, ne računajući Joannu, dobio čak 11 prvaka ili prvakinja koji ne dolaze iz SAD-a i Brazila, država koje su do tada bile dominantne.

Prvi je Poljakinju slijedio Conor McGregor, koji je svoju prvu titulu irskoj donio u prosincu 2015. godine. Četiri mjeseca kasnije, dugo čekani britanski naslov osvojio je Michael Bisping, da bi se UFC-ovo zlato u veljači 2017. vratilo u Nizozemsku, s titulom perolake kategorije Germaine De Randamie. Robert Whittaker uzeo je prvi australski naslov (prvobitno privremeni) u ljeto te godine, da bi travanj 2018. godine na vrh doveo Khabiba Nurmagomedova. Krajem iste godine, UFC prvakinju dobio je i Kirgistan. Naravno, riječ je o Valentini Shevchenko.

Najplodnija godina za nove prvake bila je prošla. U ožujku je prvak postao Nigerijac Usman, a mjesec dana kasnije privremeni je naslov uzeo njegov sunarodnjak koji nastupa pod novozelandskom zastavom, Israel Adesanya. Šest mjeseci kasnije privremeni je pojas postao pravi. Kolovoz je obilježila Kineskinja Zhang, a prosinac Alexander Volkanovski. Proteklog vikenda Volkanovski je obranio titulu perolake kategorije, a novi prvak bantama postao je Petr Yan, drugi ruski prvak u povijesti UFC-a.

Pokraj ovoga svega, vrijedi pogledati trenutno ukupnu sliku, odnosno gdje se nalazi koliko titula. Američke su još uvijek dvije i to one u dvije najjače muške kategorije, koje drže Stipe Miočić i Jon Jones. Dvije titule su i u Brazilu, no obje pripadaju Amandi Nunes. Od jučer su dvije u Rusiji, odnosno one Khabiba Nurmagomedova i Petra Yana. Po jedna titula nalazi se u Kini (Zhang), Kirgistanu (Shevchenko), Australiji (Volkanovski), Nigeriji (Usman) i Novom Zelandu (Adesanya). Jedina kategorija bez titule je muška muha, a ona bi prvaka trebala dobiti idućeg tjedna. Bit će to Amerikanac Benavidez ili Brazilac Figueiredo, čime će jedna od te dvije države ponovno preuzeti primat, s tri naslova prvaka. No, daleko je to od nekadašnje dominacije.

UFC je prije nekoliko godina otvorio vrata svijetu više nego ikad prije do tada. Rezultati se vide, a nema sumnje kako će u narednim godinama iskočiti još neke nove države, koje će dati itekako ozbiljne kandidate ili kandidatkinje za osvajanje najvrjednije titule svjetskog MMA-a.

Linker
01. svibanj 2024 23:22